Consultări la Cotroceni. Cu ce propuneri de premier au venit partidele la Klaus Iohannis

Iohannis, consultări cu partidele pe tema justiţiei. discuţiile cu PNL
Inquam Photos / George Calin

Delegaţiile partidelor parlamentare au mers vineri la consultările convocate de preşedintele Klaus Iohannis pentru desemnarea unui candidat pentru funcţia de premier, dar şi pentru discuţii pe tema alegerilor anticipate.

Cronologia evenimentelor, vineri, 11 octombrie

11-10-2019 14:52

Klaus Iohannis, despre concluziile consultărilor: "Voi desemna premier luni sau marţi"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, la Palatul Cotroceni, că este nevoie de un guvern de tranziţie, adăugând că preferă unul politic, context în care se conturează posiblitatea constituirii unui cabinet în jurul PNL.

11-10-2019 14:23

Au început discuţiile preşedintelui Klaus Iohannis cu delegaţia minorităţilor naţionale

Au început discuţiile preşedintelui Klaus Iohannis cu delegaţia minorităţilor naţionale. Din delegaţia grupului parlamentar al minorităţilor fac parte Dragoş Gabriel Zisopol, Ovidiu Ganţ, Iulius Firczak, Giureci-Slobodan Ghera, Andi-Gabriel Grosaru.

11-10-2019 14:25

ALDE, după consultările de la Cotroceni: Nu intenţionăm să facem parte dintr-o formulă de guvernare viitoare

ALDE, după consultările de la Cotroceni: Nu intenţionăm să facem parte dintr-o formulă de guvernare viitoare 

ALDE nu intenţionează să facă parte dintr-o formulă de guvernare viitoare, a declarat după consultările de la Palatul Cotroceni preşedintele partidului, Călin Popescu-Tăriceanu.

El a menţionat că partidul îşi poate oferi sprijinul în momentul învestirii Guvernului, dar a subliniat că nu este vorba despre "un cec în alb" iar ALDE va dori să afle în prealabil priorităţile viitorului Cabinet.

"I-am prezentat preşedintelui punctul nostru de vedere, care a fost discutat în această dimineaţă în cadrul Biroului Politic Executiv al ALDE. Acest punct de vedere, în sinteză, vizează acordarea sprijinului pentru un guvern care urmează să se constituie. În mod firesc, aş spune, acest guvern ar trebui să fie asumat de PNL, care a iniţiat moţiunea de cenzură şi care ar trebui să dea şi primul ministru. Şi urmează, ulterior desemnării oficiale de către preşedintele României a candidatului la funcţia de prim-ministru, ca să se realizeze discuţii, negocieri, cu toate partidele parlamentare, pentru obţinerea unei susţineri în Parlament. Noi i-am spus clar preşedintelui că vom susţine o astfel de formulă. Mi se pare că o astfel de formulă este mai potrivită într-o compoziţie bazată pe PNL. Noi nu intenţionăm să facem parte dintr-o formulă de guvernare viitoare", a precizat Tăriceanu.

El a arătat că partidul său îşi poate oferi sprijinul în momentul învestirii Guvernului, dar a subliniat că nu este vorba despre "un cec în alb", iar ALDE va dori să cunoască în prealabil priorităţile viitorului Cabinet.

Tăriceanu a subliniat că ALDE optează "pentru o formulă de guvern monocolor PNL".

"Sigur că vom putea acorda sprijinul la învestirea Guvernului şi, totodată, vom avea nişte discuţii cu viitorul prim-ministru pentru acordarea acestui sprijin. Cu alte cuvinte, nu este o carte în alb, un cec în alb, pe care îl dăm viitorului guvern. Va trebui să prezinte care sunt direcţiile prioritare şi, sigur, să spunem şi lucrurile cu care putem fi de acord şi cu care nu putem fi de acord pentru viitorul guvern. Opinia noastră este ca această soluţie politică să fie adoptată cât mai rapid, în aşa fel încât perioada de criză politică în care am intrat ieri, odată cu căderea Guvernului Dăncilă, să fie cât mai scurtă", a menţionat Tăriceanu.

Preşedintele ALDE a opinat că soluţia alegerilor anticipate nu este una "fezabilă", întrucât din cauza prevederilor constituţionale ar fi vorba despre un proces "de durată şi extrem de greoi".

"Aşa a fost gândită Constituţia României: să nu favorizeze alegerile anticipate. Soluţia alegerilor anticipate ar presupune, în plus de aceasta, perpetuarea la Palatul Victoria a actualului Guvern, condus de prim-ministru interimar Dăncilă, lucru pe care eu consider că trebuie să îl evităm", a spus el.

Călin Popescu-Tăriceanu a subliniat că formaţiunea sa nu va susţine reduceri de pensii şi salarii, apreciind "că există soluţii economice care să permită asigurarea cadrului salarial şi al nivelului de pensii, la nivelul actual, fără niciun fel de probleme" pentru anul viitor.

"Există zvonuri lansate în spaţiul public care creează îngrijorări la nivelul populaţiei şi aici vreau să vă dau asigurări: nu vom fi de acord cu nicio măsură - nici nu cred că se doreşte aşa ceva - dar nu vom fi de acord cu nicio măsură care să vizeze tăieri de pensii sau salarii", a arătat el.

Liderul ALDE a declarat că formaţiunea pe care o conduce nu este interesată de o guvernare alături de PSD.

"O astfel de formulă, în ceea ce ne priveşte, este complet neadecvată, din mai multe motive. În primul rând pentru că tocmai ne-am despărţit de PSD. Ne ajunge experienţa de doi ani şi jumătate şi nu ne interesează o formulă de revenire cu PSD într-o alianţă politică şi o coaliţie de guvernare. În al doilea rând, am convingerea categorică că preşedintele nu va mai desemna un prim-ministru din partea unei coaliţii în care PSD joacă rolul principal, cel puţin din punct de vedere numeric, în formarea unui guvern", a arătat el. 

11-10-2019 13:39

Au început discuţiile preşedintelui Klaus Iohannis cu delegaţia ALDE

Au început discuţiile preşedintelui Klaus Iohannis cu delegaţia ALDE. Din delegaţia ALDE fac parte Călin Popescu-Tăriceanu, Daniel Chiţoiu, Steluţa Cătăniciu, Toma Petcu şi Adrian Mocanu. Din partea Administraţiei Prezidenţiale sunt prezenţi, alături de şeful statului, consilierii prezidenţiali Laurenţiu Ştefan, Mihaela Ciochină şi Dan Andrei Muraru şi consilierul de stat Daniela Bârsan.

Delegația ALDE la consultările de la Cotroceni

Delegația ALDE la consultările de la Cotroceni
SURSA: Pro TV
11-10-2019 14:04

Daniel Constantin, PRO Europa: Suntem favorabili ideii de alegeri anticipate

Daniel Constantin, PRO Europa: Suntem favorabili ideii de alegeri anticipate

Prim-vicepreşedintele Pro România, Daniel Constantin, a declarat după consultările de la Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis, că formaţiunea şi-a exprimat disponibilitatea ”de a contribui pentru stabilitatea politică a ţării” şi nu exclude varianta alegerilor anticipate.

Am avut o discuţie foarte bună cu domnul preşedinte Iohannis, am făcut o analiză a situaţiei pe care o avem în momentul de faţă la nivel politic. Domnul preşedinte a vrut să afle care este opinia noastră, cum credem noi că ar trebui să ieşim din această criză politică. În primul rând am reiterat ceea ce domnul preşedinte Ponta deja a spus în spaţiul public, dacă se va face o majoritate parlamentară pentru a se declanşa procedura de alegeri anticipată, suntem favorabili acestei idei. Din punctul nostru de vedere alegerile anticipate nu se pot organiza mai devreme de lunile mai-iunie atunci când avem şi alegeri locale. Pe de altă parte din punct de vedere guvernamental sigur că nu am înaintat o propunere în faţa domnului preşedinte Iohannis, suntem realişti şi ne-am manifestat disponibilitatea de a contribui prin voturile noastre pe care le avem din ce în ce mai multe pentru stabilitatea politică a ţării” a spus Daniel Constantin.

Acesta a precizat că formaţiunea nu a făcut vreo propunere de premier, dar are persoane pregătite.

11-10-2019 13:50

Au început discuţiile preşedintelui Klaus Iohannis cu delegaţia PRO Europa

Au început discuţiile preşedintelui Klaus Iohannis cu delegaţia PRO Europa. Din delegaţia PRO Europa fac parte: Daniel Constantin, Gabriela Podaşcă, Oana Vlăducă, Ion Mocioalcă şi Nicolae Bănicioiu.

11-10-2019 13:07

Tomac: Am propus preşedintelui să ia în calcul şi numirea unui prim-ministru de la PMP

Tomac: Am propus preşedintelui să ia în calcul şi numirea unui prim-ministru de la PMP

Preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Eugen Tomac, a declarat că, în cadrul consultărilor de la Palatul Cotroceni, i-a propus şefului statului Klaus Iohannis să ia în calcul şi numirea unui prim-ministru de la PMP.

El s-a arătat neîncrezător în ceea ce priveşte posibilitatea organizării alegerilor anticipate.

"Suntem conştienţi de toate sensibilităţile ce există în sânul partidelor politice din Opoziţie, în mod special în rândul partidelor care au făcut constant Opoziţie din 2016 până în prezent. Şi, pentru a armoniza toate sensibilităţile, i-am propus domnului preşedinte să ia în calcul şi numirea unui prim-ministru din cadrul Partidului Mişcarea Populară", a afirmat Tomac.

El a subliniat că, din punctul de vedere al PMP, "este esenţial" ca viitorul Guvern să susţină organizarea alegerilor locale în două tururi şi să înfiinţeze un minister pentru relaţia cu Republica Moldova.

"Suntem conştienţi de miza care apasă pe umerii partidelor de Opoziţie şi de aceea vom accepta discuţii cu celelalte partide, pentru a încerca să găsim o formulă cât mai eficientă şi cât mai rapidă pentru a depăşi această criză politică. În mod obligatoriu, pentru noi este esenţial ca viitorul Guvern să aibă printre priorităţile sale, din primele zile de mandat, o ordonanţă de urgenţă privind alegerea primarului din două tururi, lucru pe care l-am comunicat domnului preşedinte Iohannis. Este esenţial să ne menţinem angajamentul asumat în faţa cetăţenilor de a elimina pensiile speciale, pentru că ele sunt un furt. Pentru noi este foarte important ca viitoarea majoritate parlamentară care va învesti un nou guvern să îşi asume şi adoptarea legii care se află în Parlament cu privire la reducerea numărului de parlamentari la 300", a precizat Eugen Tomac.

Pe de altă parte, el s-a arătat neîncrezător în ceea ce priveşte posibilitatea organizării alegerilor anticipate.

"Nu ne temem de alegerile anticipate, dar suntem conştienţi că este doar o încercare de a păcăli electoratul. În România nu se vor face alegeri anticipate dintr-un motiv foarte simplu - pentru că parlamentarii, dacă pică un Guvern, pe al doilea guvern nu cred că îl vor da jos cu câteva luni înainte de alegerile la termen. Nu ne temem, ne-am validat recent la alegerile europarlamentare unde am obţinut un scor de aproape 6%, avem un candidat foarte bun pentru alegerile prezidenţiale în persoana domnului Paleologu, dar credem că în România nu se vor organiza alegeri anticipate. Şi este bine să le spunem acest lucru cetăţenilor. Pentru că situaţia se repetă şi nu aş vrea ca această criză guvernamentală să se încheie exact aşa cum s-a încheiat în 2009, după cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale", a arătat el.

Au început discuţiile preşedintelui Klaus Iohannis cu delegaţia PMP

Au început discuţiile preşedintelui Klaus Iohannis cu delegaţia PMP. Din delegaţia PMP fac parte Eugen Tomac, Marius Paşcan, Cornel Sămărtinean, Cătălina Bozianu şi Cătălin Cristache. Din partea Administraţiei Prezidenţiale sunt prezenţi, alături de şeful statului, consilierii prezidenţiali Laurenţiu Ştefan, Mihaela Ciochină şi Dan Andrei Muraru şi consilierul de stat Daniela Bârsan.

11-10-2019 13:10

Kelemen Hunor, după consultările de la Cotroceni: Prima opţiune - un premier UDMR

Kelemen Hunor, după consultările de la Cotroceni: Prima opţiune - un premier UDMR

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că prima opţiune a Uniunii Democrate Maghiare din România este formarea unui Guvern în jurul unui premier al formaţiunii, o a doua fiind un premier independent.

"Prima opţiune este un premier din UDMR, nu am făcut o nominalizare. (...) A doua opţiune - un premier independent, nu tehnocrat, independent, din zona fiscală, bancară, financiară, care va avea un guvern politic de condus, susţinut de partidele din Opoziţie sau de partidele care au votat şi moţiunea de cenzură, care nu face excese, dar care are grijă de buget, de fiscalitate (...) şi gestionează ţara până în decembrie anul viitor. Ultima soluţie - un guvern condus de preşedintele PNL, Ludovic Orban, dar acolo am înţeles că nu mai e nevoie de noi", a precizat liderul UDMR, la ieşirea de la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis.

11-10-2019 12:06

Delagția UDRM a intrat la consultări

Discuţiile preşedintelui Klaus Iohannis cu delegaţia UDMR au început, iar din delegaţia UDMR fac parte Kelemen Hunor, Cseke Attila, Attila Korodi, Antal Arpad, Hegedus Csilla.

Din partea Administraţiei Prezidenţiale sunt prezenţi, alături de şeful statului, consilierii prezidenţiali Laurenţiu Ştefan, Mihaela Ciochină şi Dan Andrei Muraru şi consilierul de stat Daniela Bârsan.

Delegația UDMR la consultările de la Palatul Cotroceni

Delegația UDMR la consultările de la Palatul Cotroceni
SURSA: Pro TV
11-10-2019 12:22

USR a prezentat ”Pactul pentru anticipate”

USR a prezentat ”Pactul pentru anticipate”

Liderul USR, Dan Barna, a declarat după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis că a luat ”foarte în serios” mesajul preşedintelui de susţinere a alegerilor anticipate, iar USR a prezentat ”Pactul pentru anticipate” pe care l-a lansat în dezbatere publică.

Am înaintat pactul pentru anticipate pe care USR l-a propus de o lună. Preşedintele este în asentimentul nostru că alegerile alegerile anticipate sunt soluţia corectă, morală şi funcţională pentru România. În egală măsură, s-a discutat şi despre necesitatea unui nou guvern pentru că - şi aici am fost de acord - nu mai există niciun argument ca actuala guvernare să mai rămână la conducerea ţării”, a mai spus Barna.

El a afirmat că România are nevoie de un nou guvern care să aibă însă ca obiectiv realizarea de alegeri anticipate în februarie martie anul viitor.

USR, după consultările de la Cotroceni: În cadrul discuţiilor cu preşedintele, am înaintat Pactul pentru anticipate

11-10-2019 11:38

Delegația USR a intrat la consultări

Delegația USR a intrat la consultările de la Palatul Cotroceni. Din delegaţie fac parte Dan Barna, Cristina Prună, Stelian Ion, Claudiu Năsui, Iulian Bulai. "Bună treabă cu moţiunea!", le-a spus preşedintele Iohannis reprezentanţilor USR.

Delegația USR la consultările de la Palatul Cotroceni

Delegația USR la consultările de la Palatul Cotroceni
SURSA: Pro TV
11-10-2019 12:18

PNL este pregătit să-şi asume guvernarea, dacă nu sunt posibile anticipatele

PNL - pregătit să-şi asume guvernarea, dacă nu sunt posibile anticipatele

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat după consultările de la Cotroceni că PNL este pregătit să-şi asume guvernare dacă nu va fi posibilă organizarea alegerilor anticipate, menţionând că propunerea de premier este preşedintele partidului.

"I-am prezentat preşedintelui poziţia PNL în cadrul consultărilor constituţionale care au fost declanşate după căderea Guvernului PSD. Poziţia PNL este foarte clară, în cazul în care există posibilitatea unui acord în vederea anticipatelor, noi susţinem revenirea la popor, încredinţarea cât mai rapidă cetăţenilor români a posibilităţii de a decide un nou Parlament. În cazul în care acest lucru nu va fi posibil şi în cazul în care preşedintele României ne va solicita să formăm guvernul, Partidul Naţional Liberal este pregătit să îşi asume răspunderea guvernării şi să formeze un guvern în jurul Partidului Naţional Liberal", a precizat Orban, potrivit Agerpres.

El a spus că propunerea de premier a PNL este preşedintele partidului.

"Suntem în faza consultărilor, aşteptăm decizia preşedintelui şi pe care o vom susţine. Dacă se decide formarea unui guvern, vom discuta cu toţi partenerii. (...) PNL este pregătit să preia guvernarea de mult timp, avem specialişti pregătiţi, avem oameni profesionişti", a mai spus Orban.

El a adăugat că nu va dezvălui niciun nume de ministru.

"Suntem extrem de riguroşi în respectarea legii şi îmi respect colegii şi din această cauză nu vehiculez public niciun nume de miniştri, voi prezenta public lista după decizia de formare a unui nou guvern", a mai spus Orban.

Întrebat dacă Pro România va susţine un astfel de Guvern, Orban a spus: "Am văzut că au alte planuri. Aşteptăm să-şi exprime poziţiile".

"Cu siguranţă PNL este împotriva oricărei formule de guvernare care cuprinde PSD", a adăugat liderul liberal.

Orban, după consultările de la Cotroceni: PNL - pregătit să-şi asume guvernarea, dacă nu sunt posibile anticipatele

Ce strategie are PNL după căderea Guvernului PSD. Planul lui Orban privind anticipatele

Partidul Național Liberal și-a conturat deja strategia politică pentru perioada guvernamentală post Dăncilă. Liberalii își doresc, dacă este posibil, alegeri anticipate.

11-10-2019 11:01

Delegaţia PNL a intrat la consultări

Delegaţia PNL a intrat la consultări

Delegaţia PNL, din care fac parte Ludovic Orban, Raluca Turcan, Rareş Bogdan,  Iulian Dumitrescu, Robert Sighiartău şi Florin Cîţu, a intrat la consultărila Cotroceni.

Biroul Politic al liberalilor de vineri dimineaţă a decis că PNL e pregătit să îşi asume raspunderea guvernarii, dacă nu se pot organiza anticipate. Ludovic Orban a fost propus oficial premier de către liberali, care sunt dispuşi să formeze un "guvern minoritar cu orice partid alături de care am construit această moțiune de cenzură care a dus la căderea Guvernului Dăncilă."

Orban a mai spus că vrea un Guvern cu "15, maxim 16 ministere, și asta este poziția pe care o vom susține ca și partid".

Guvernul condus de Viorica Dăncilă a fost demis vineri prin moțiune de cenzură, urmând că președintele Klaus Iohannis să desemneze un nou premier.

11-10-2019 09:02

USR a anunţat componenţa delegaţiei

USR a anunţat componenţa delegaţiei

Delegația USR care va merge vineri la Cotroceni este formată din Dan Barna, Cristina Prună, Claudiu Năsui, Stelian Ion și Iulian Bulai.

11-10-2019 07:36

Programul consultărilor de la Cotroceni

Programul consultărilor de la Cotroceni

Consultările la Palatul Cotroceni vor începe, la ora 11,00, cu delegaţia PNL, urmând ca apoi şeful statului să se consulte cu reprezentanţii USR - ora 11,30, ai UDMR - ora 12,00, ai PMP - ora 12,30, cu delegaţia grupului parlamentar Pro Europa - ora 13,00, cu cei de la ALDE - ora 13,30, cu reprezentanţii minorităţilor naţionale - ora 14,00 şi cu delegaţia PSD - ora 14,30.

În scrisoarea transmisă preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor parlamentare, şeful statului arăta că fiecare delegaţie poate fi formată din maximum cinci persoane.

11-10-2019 07:50

PSD nu merge la consultări

PSD nu merge la consultări

Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, a anunţat iniţial că social-democraţii vor merge la consultările de la Cotroceni anunţate de preşedintele Klaus Iohannis, însă ulterior, în cursul serii de joi a revenit şi a precizat, într-o intervenţie televizată, că PSD nu va merge la aceste consultări, având în vedere că nu există o poziţie a CExN în acest sens, iar o şedinţă a acestui for statutar al PSD este programată pentru vineri la ora 18,00 - adică după ora la care reprezentanţii partidului sunt programaţi la consultări cu preşedintele.

”De ce să mă duc mâine la Cotroceni? Partidul meu este invitat, ultimul pe listă, ca pondere suntem mai mare, nu suntem totuşi ultimul partid. Nu se duce partidul. Eu sper ca nimeni să nu facă această greseală şi să treacă peste decizia partidului. Pentru a merge la Cotroceni, trebuie să avem un mandat de la Comitetul Executiv Naţional”, a spus Dăncilă.

În ceea ce priveşte condiţiile pentru a susţine un premier propus de Klaus Iohannis, Dăncilă a răspuns: ”În momentul în care premierul desemnat de Iohannis ar semna Pactul pentru România, adică să nu taie pensii, salarii etc. Atunci am susţine şi noi premierul, pentru că în primul rând am susţine oamenii. Viorica Dăncilă a completat: ”Dacă este un om corect şi tine la oameni şi nu vrea să ia măsuri împotriva oamenilor, l-am susţine”.

11-10-2019 07:38

Liberalii îl propun pe Orban ca premier

Liberalii îl propun pe Orban ca premier

Liberalii se reunesc vineri, de la ora 9,00, în şedinţa Biroului Politic Naţional, în cadrul căruia vor fi stabilite echipa şi mandatul cu care PNL va merge la consultările cu şeful statului.

"Declaraţiile privitoare la ceea ce vom face, la mandatul cu care ne vom duce la Cotroceni le vom da numai după dezbaterea din cadrul forurilor statutare ale PNL şi le vom prezenta public la finalul BPN de mâine", a spus Orban la Parlament, după adoptarea moţiunii de cenzură.

Liderul liberalilor a subliniat că, în cazul în care PNL va fi chemat să formeze un nou guvern, atunci el va fi propus pentru funcţia de premier, dat fiind faptul că este preşedintele partidului.

11-10-2019 07:39

USR susţine varianta alegerilor anticipate

USR susţine varianta alegerilor anticipate

Preşedintele USR, Dan Barna, a anunţat că formaţiunea pe care o conduce va merge la consultările de la Cotroceni pentru a susţine varianta alegerilor anticipate şi îi va solicita preşedintelui Klaus Iohannis să susţină această variantă, pentru că actuala compoziţie a Parlamentului nu mai are legitimitate.

"A ne întoarce la cetăţeni într-o situaţie de criză este decizia necesară şi corectă. (...) În ultima întâlnire avută cu preşedintele Iohannis, ne-a spus că şi dânsul susţine ideea alegerilor anticipate, este soluţia firească, soluţia corectă. Orice altă variantă nu va face decât să continue acest troc pe care l-am văzut şi în aceste zile, de încercare de cumpărat şi de inventat majorităţi. În momentul de faţă, România are şansa să intre într-o logică de organizare de alegeri anticipate. În urma consultărilor, pot fi doi premieri care să fie respinşi de Parlament, după care următorul preşedinte, şi sper să fie primul meu act ca preşedinte al României, să dizolvăm Parlamentul şi, în februarie sau martie, în termenele constituţionale, să avem alegeri anticipate", a declarat liderul USR la Parlament.

11-10-2019 07:43

ALDE vrea guvernare "cu accente liberale"

ALDE vrea guvernare "cu accente liberale"

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că parlamentarii acestui partid vor susţine "un cabinet în slujba ţării", cu mai puţine ministere şi cu un program de guvernare "cu accente liberale".

"Suntem pregătiţi, noi, cei din ALDE, să susţinem un cabinet cu adevărat în slujba ţării, un cabinet cu mai puţine ministere decât cabinetul care astăzi a plecat, cu un program de guvernare cu accente liberale şi care să-şi ia angajamentul că nu va umbla la chestiuni pe care noi le consideram inalienabile. Un guvern care să nu îndrepte România din nou spre statutul de republică a procurorilor şi a generalilor, care să menţină cota unică şi care să nu se atingă de pensiile şi salariile cetăţenilor. Urmează o perioadă complicată, care poate accentua frământările din politică, iar ele pot antrena frământări economice şi sociale. Fac un apel la raţiune, la moderaţie şi la înţelepciune, pentru a găsi împreună cele mai corecte soluţii, chiar dacă ele nu vor mulţumi pe toată lumea", a scris Tăriceanu pe Facebook.

11-10-2019 07:42

Pro România vrea o coaliţie cu PSD

Pro România vrea o coaliţie cu PSD

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a lansat o propunere foştilor colegi parlamentari social-democraţi "să reconstruiască" o guvernare cum a fost cea promisă în 2016.

"Oferta mea pentru foştii mei colegi de la PSD rămâne valabilă acum, după moţiune. (...) Ar trebui să ne aşezăm la masă, să înţelegem că acest guvern s-a terminat, să susţinem împreună un candidat comun în turul al doilea la prezidenţiale, pe domnul Diaconu, care să fie un contracandidat puternic pentru Klaus Iohannis, şi să încercăm să reconstruim o guvernare aşa cum am promis-o în 2016 şi imediat în 2017 a distrus-o domnul Dragnea. (...) Domnul Dragnea şi doamna Dăncilă, prelungirea domnului Dragnea, şi-au bătut joc de votul de atunci, de guvernare, de ideile bune. Putem! Avem o şansă un an de zile să facem ce nu am făcut timp de trei ani. Asta depinde de înţelepciunea lor, după care oamenii vor decide la vot dacă vor guvern PNL, USR sau de stânga", a afirmat Ponta după votul asupra moţiunii.

Potrivit lui Ponta, Pro România are trei propuneri de premier.

Invitat în platoul Știrilor Pro Tv, gazetarul Cristian Tudor Popescu radiografiază evenimentul zilei, și anume, trecerea moțiunii de cenzură și demiterea Guvernului condus de Viorica Dăncilă.

11-10-2019 07:41

PMP nu vrea anticipate

PMP nu vrea anticipate

Preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Eugen Tomac, a declarat că PMP va merge la consultările de la Palatul Cotroceni, menţionând că va spune că alegerile anticipate nu sunt o opţiune pentru ieşirea din criză, iar soluţia cea mai corectă este un guvern politic care să-şi asume cel puţin un an actul guvernării în mod transparent, cu obiective precise.

11-10-2019 07:39

UDMR vrea un nou guvern cât mai repede

UDMR vrea un nou guvern cât mai repede

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a susţinut că un executiv nou trebuie format cât mai repede.

"Am făcut cum am promis, pentru că noi suntem mereu consecvenţi. Nu am avut dubii că actualul Executiv trebuia să plece, căci nu mai existau condiţiile unei guvernări bune. Poziţia noastră fermă este că trebuie format un guvern nou cât mai repede. Trebuie pregătit bugetul anului viitor, dar şi bugetul de anul acesta trebuie rectificat, pentru ca primăriile şi consiliile judeţene să nu intre în impas", a subliniat Kelemen Hunor după anunţarea rezultatului de la votul privind moţiunea de cenzură.

Președintele Klaus Iohannis a convocat la consultări partidele parlamentare, după ce în Parlament a fost adoptată moțiunea de cenzură, iar Guvernul Dăncilă a fost demis.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
Cât costă o vizită în complexul unic dn România
Cât costă o vizită în complexul unic dn România

Cât costă o vizită în complexul unic dn România

Decizii după şedinţa PSD unde s-a căutat pe Google
Decizii după şedinţa PSD unde s-a căutat pe Google "proasta României. "Ce proşti suntem, vineri nu trecea"

Deşi conducerea PSD ar trebui să se întrunească abia vineri seară, mai mulţi lideri ai partidului au luat decizii la prânz în biroul lui Marcel Ciolacu. Potrivit surselor ProTV, a fost menţionată chiar debarcarea Vioricăi Dăncilă.

Dăncilă, încă o gafă la Guvern: ”Vă mulțumesc pentru toată munca care am depus-o”
Dăncilă, încă o gafă la Guvern: ”Vă mulțumesc pentru toată munca care am depus-o”

Premierul Viorica Dăncilă a făcut o nouă gafă de exprimare, vineri, într-una din ultimele sale ședințe de Guvern, după demiterea Executivului prin moțiune de cenzură.

Cât costă o vizită în complexul unic dn România
Cât costă o vizită în complexul unic dn România

Cât costă o vizită în complexul unic dn România

Decizii după şedinţa PSD unde s-a căutat pe Google
Decizii după şedinţa PSD unde s-a căutat pe Google "proasta României. "Ce proşti suntem, vineri nu trecea"

Deşi conducerea PSD ar trebui să se întrunească abia vineri seară, mai mulţi lideri ai partidului au luat decizii la prânz în biroul lui Marcel Ciolacu. Potrivit surselor ProTV, a fost menţionată chiar debarcarea Vioricăi Dăncilă.

Dăncilă, încă o gafă la Guvern: ”Vă mulțumesc pentru toată munca care am depus-o”
Dăncilă, încă o gafă la Guvern: ”Vă mulțumesc pentru toată munca care am depus-o”

Premierul Viorica Dăncilă a făcut o nouă gafă de exprimare, vineri, într-una din ultimele sale ședințe de Guvern, după demiterea Executivului prin moțiune de cenzură.

Recomandări
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut "tricolorii"

Echipa națională de fotbal a României a participat la 17 campanii de calificare pentru Campionatul European.   

PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză
PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză

Deși guvernează împreună, PSD și PNL se pregătesc să meargă pe drumuri separate, la următoarele alegeri.

Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică
Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică

Necesare într-o economie puternică, investițiile din România au crescut în primele luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.