Război în Ucraina, ziua 147. Ucraina cere mai multe arme şi sancţiuni împotriva Moscovei

dmitro kuleba
Profimedia

Știrile PRO TV.ro v-a prezentat cele mai noi informații despre războiul din Ucraina în format LIVE TEXT.

20-07-2022 22:04

Vasile Dîncu, îngrijorat de ceea ce se întâmplă în teritoriile ocupate de ruși, în Ucraina

Vasile Dîncu: În teritoriile ocupate de ruşi au început să se distribuie paşapoarte, să lucreze la sistemul de pensii, la sistemul de salarizare

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, este de părere că ruşii nu s-au oprit în Ucraina, ci doar şi-au refăcut stocurile şi a precizat că în teritoriile ocupate s-au distribuit paşapoarte noi ruseşti, s-a lucrat la sistemul de pensii şi la salarizare, lucru îngrijorător, mai ales că Rusia se apropie de Republica Moldova.

Vasile Dîncu a declarat la Digi 24, miercuri seară, că ruşii nu s-au oprit, contrar aparenţelor, din conflictul pe care îl au în Ucraina.

”E adevărat că ruşii nu s-au oprit, este clar că în această vară, chiar dacă operaţiunile au fost mai degrabă locale sau regionale şi a fost o perioadă în care s-au refăcut resursele, stocurile, în care s-au adus forţe proaspete, este clar că există un proces care este completat acum, cel de cucerire teritorială este completat cu cel de integrare a republicilor din această zonă, în sistemul sovietic, în sistemul rusesc”, a spus Dîncu, citat de News.ro.

Ministrul Apărării a explicat că în teritoriile ocupate, ruşii lucrează la punerea la punct a administraţiei.

”În teritoriile ocupate au început să se distribuie paşapoarte, s-a trecut deja la posturi de televiziune care fac emisiuni doar în limba rusă şi în stilul televiziunilor ruse. De asemenea, a început chiar să se lucreze la sistemul de pensii, la sistemul de salarizare, deci administraţia cumva este pusă în loc. Despre acest proces cred că vorbea Lavrov. Şi despre procesul, sigur, în care ei spun că nu au renunţat să recupereze toate teritoriile care sunt cu majoritate etnică rusă. Deşi este foarte greu în Ucraina de astăzi să faci diferenţieri foarte clare pentru că istoric a fost un mozaicde etnii, istoria este complicată”, a declarat Dîncu. 


20-07-2022 20:39

Prima doamnă a Ucrainei cere mai multe arme în faţa Congresului SUA

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, aflată în vizită în SUA, a rostit miercuri o vibrantă pledoarie în faţa Congresului american pentru livrarea mai multor arme ţării sale, care să o ajute să lupte împotriva invaziei ruse, relatează AFP.

"Suntem recunoscători prezenţei SUA alături de noi în acest război", a afirmat Olena Zelenska, potrivit unei traduceri live a cuvintelor sale, "dar războiul nu s-a terminat".

"Vă cer mai multe arme pentru a putea proteja casele fiecăruia şi dreptul de a prinde dimineaţa în viaţă în acele case", a spus ea citată de Agerpres.

"Ajutaţi-ne şi vom repurta împreună o mare victorie!", a adăugat soţia preşedintelui Volodimir Zelenski într-o alocuţiune rostită în faţa congresmenilor americani, care s-au ridicat cu toţii în picioare pentru a o aplauda.

Olena Zelenska şi-a ilustrat discursul cu o proiecţie de diapozitive şi fotografii ale unor copii care fuseseră ucişi sau răniţi de forţele ruse.

20-07-2022 19:17

Ucraina cere mai multe arme şi sancţiuni împotriva Moscovei

Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a cerut, miercuri, mai multe arme şi sancţiuni după anunţarea de către Moscova a extinderii ofensivei sale în Ucraina, relatează France Presse.

"Ruşii vor sânge, nu negocieri. Lansez un apel tuturor partenerilor să-şi înăsprească sancţiunile împotriva Rusiei şi să accelereze livrările de arme către Ucraina", a transmis Kuleba printr-un mesaj postat pe Twitter, citat de Agerpres.

El a reacţionat astfel la anunţul făcut anterior de omologul său rus Serghei Lavrov că Moscova nu s-ar mai concentra 'doar' pe estul Ucrainei şi că negocierile dintre cele ouă ţări nu ar avea "niciun sens" în situaţia actuală. Ofensiva Rusiei în Ucraina a început la 24 februarie.

"Mărturisirea ministrului rus de externe despre visul său de a cuceri mai multe teritorii ucrainene dovedeşte că Rusia respinge diplomaţia şi se concentrează asupra războiului şi terorii", a afirmat ministrul ucrainean.

20-07-2022 17:07

Putin susţine că, în prezent, se formează o nouă ordine mondială

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat miercuri că Occidentul nu poate oferi lumii propriul model de viitor şi că în prezent se formează o nouă ordine mondială, o alternativă la lumea unipolară existentă până acum, o nouă ordine mondială care va fi, spune el, 'mai justă şi mai orientată social', relatează agenţiile de presă EFE şi News.ru.

"Occidentul nu poate oferi lumii modelul său de viitor (...) Atât la nivel local, cât şi global se pun bazele şi principiile unei ordini mondiale armonioase şi mai juste, orientate social şi sigure, o alternativă la cea existentă", a spus el, vorbind la forumul "Idei puternice pentru un nou viitor", desfăşurat la Moscova.

20-07-2022 15:03

Lavrov: Rusia nu se mai concentrează doar pe estul Ucrainei; obiectivele sale trec dincolo de Donbas

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a afirmat miercuri că obiectivele militare ale Rusiei în Ucraina nu se mai limitează doar la Donbas, estul ţării, ci se concentrează de asemenea şi pe "o serie de alte teritorii" şi s-ar putea extinde, relatează AFP şi Reuters.

Într-un interviu pentru agenţia de presă RIA Novosti şi postul de televiziune RT, Lavrov a justificat această schimbare printr-o "geografie diferită" faţă de situaţia care exista pe teren la sfârşitul lunii martie, când Moscova a spus că vrea să se concentreze pe estul ţării, după ce a eşuat în a ocupa Kievul, capitala Ucrainei.

"Nu mai există doar republicile populare Doneţk şi Lugansk (teritoriile separatiste din estul Ucrainei - n.r.), ci şi regiunile Herson şi Zaporojie (în sud - n.r.) şi o serie de alte teritorii. Iar acest proces continuă, constant şi cu perseverenţă", a declarat ministrul rus de externe.

Declaraţiile sale survin în contextul în care Moscova a înregistrat progrese în ultimele săptămâni în estul Ucrainei, ocupând în special Severodoneţk şi Lisiciansk, ceea ce i-a deschis calea pentru a avansa spre oraşele Kramatorsk şi Sloviansk, mai la vest.

Cu toate acestea, în această parte din Ucraina continuă să se ducă lupte intense, Kievul putând conta pe livrări recente de piese de artilerie occidentale mai performante.

De asemenea, Lavrov a atenţionat că, în cazul în care Occidentul va furniza în continuare Ucrainei arme capabile să lovească la mare distanţă, cum ar fi lansatoarele americane de rachete multiple HIMARS, obiectivele geografice ale Rusiei vor evolua şi mai mult.

"Nu putem permite ca, în partea din Ucraina controlată de (Volodimir) Zelenski sau de înlocuitorul său, să se afle arme care ar putea ameninţa direct teritoriul nostru sau pe cel al republicilor (separatiste) care şi-au declarat independenţa sau vor să îşi aleagă singure viitorul", a declarat el.

20-07-2022 13:07

Un lansator de rachete anti-navă Harpoon, fabricat în SUA, a fost distrus în regiunea Odesa, a transmis Ministerul rus al Apărării miercuri.

20-07-2022 11:54

Ucrainenii atacă un important pod din Herson, regiune controlată de ruși

Atacurile ucrainenilor au avariat grav podul Antonivskyi din regiunea controlată de ruși Herson, din sudul Ucrainei, au transmis autoritățile de la Moscova instalate în acea zonă.

Podul, unul din cele două puncte de trecere pentru forțele ruse către teritoriul ocupat, a fost o țintă cheie pentru forțele ucrainene în ultimele zile, Kievul folosind rachete de înaltă precizie trimise de SUA.

Șeful regiunii Herson susținut de forțele ruse, Volodimir Saldo, a închis podul pentru traficul de marfă miercuri dimineață, numind această acțiune o „restricție temporară”.

Mașinile cu pasageri vor putea folosi podul lung de peste un kilometru.

Oficialii locali au declarat pentru agenția de presă rusă RIA că Ucraina a lovit podul la ora 4 dimineața cu 12 obuze din noile sisteme de rachete de artilerie de înaltă mobilitate trimise de SUA.

„Dacă atacurile vor continua, podul s-ar putea destrăma”, a spus un oficial rus instalat în Herson.

20-07-2022 11:43

Atac al rușilor în Harkov. Trei persoane au murit

Agenția de presă din Ucraina Interfax transmite că civili au fost uciși de forțele ruse, iar o altă persoană a fost rănită în această dimineață, în urma atacurilor din districtul Saltiv, estul Harkovului.

Șeful administrației militare regionale a declarat că printre victime se numără un băiat de 13 ani, un bărbat și o femeie. O bătrână de 72 de ani a fost rănită.

20-07-2022 11:06

Ucraina intenţionează să amâne cu 24 de luni plata datoriei

Ucraina intenţionează să amâne rambursarea ratelor dobânzilor şi a bondurilor sale în euro timp de 24 de luni, începând de la 1 august, conform unei Hotărâri de Guvern publicată miercuri, transmite Reuters.

Executivul de la Kiev, care încearcă să facă faţă efectelor invaziei Rusiei din 24 februarie, a dat instrucţiuni Ministerului de Finanţe să negocieze cu creditorii amânarea plăţilor şi a promis dobânzi suplimentare la plăţile amânate.

Ucraina deţine câteva emisiuni de eurobonduri, în valoare de 19,5 miliarde de dolari, cu scadenţa în 2022-2033, care ar urma să fi amânate până în 2024-2035.

În septembrie, Ucraina are de plată un nivel record al datoriei externe - aproape 57 miliarde de hrivne (1,93 miliarde de dolari) - iar veniturile la bugetul statului acoperă doar o treime din necesităţile de finanţare ale ţării.

Tymofiy Mylovanov, consilier al Cabinetului preşedintelui ucrainean, a cerut partenerilor externi să-şi majoreze sprijinul financiar acordat Ucrainei pentru a ajuta ţara să nu se confrunte cu o criză, în situaţia în care cheltuielile au urcat semnificativ din cauza războiului, iar veniturile au scăzut. 

20-07-2022 10:41

SUA va trimite din nou arme Ucrainei

Statele Unite vor anunța un nou pachet de arme ce va fi transportat în Ucraina, au transmis oficiali de la Casa Albă.

Pachetul va include lansatoare de rachete mobile (HIMARS) și cartușe pentru sisteme de lansare multiplă de rachete, precum și muniții de artilerie, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională.

Ofensiva Rusiei în regiunea Donbas a Ucrainei continuă să aibă câștiguri minime, pe măsură ce forțele ucrainene se luptă în continuare, au declarat serviciile de informații militare britanice, conform Al Jazeera.

Podul Antonovskiy peste râul Nipru, unul dintre cele două puncte de trecere a drumurilor peste care trupele ruse pot furniza sau retrage forțele din teritoriu, este probabil încă utilizabil.

Este foarte probabil ca podul să rămână utilizabil – dar este o vulnerabilitate cheie pentru forțele ruse”, se arată într-un buletin regulat de informații.

Autoritățile din regiunea Herson, ocupată de ruși, au raportat că podul a fost lovit pe 19 iulie.

Forțele armate ucrainene au distrus stația de radar „Podlyot” a Rusiei în Lazurnyy, regiunea Kherson, relatează Serhiy Bratchuk, consilier al șefului administrației militare regionale Odesa. Radarul a fost proiectat pentru a indica ținte pentru sistemele de rachete rusești.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a spus că Rusia și Ucraina, cu ajutorul mediatorilor internaționali, aproape au ajuns la un acord de deblocare a porturilor ucrainene pentru exportul de cereale, conform Nexta.

20-07-2022 09:37

Siria rupe relaţiile diplomatice cu Ucraina

Siria a anunţat miercuri că rupe relaţiile diplomatice cu Ucraina conform principiului reciprocităţii, transmite AFP.

Kievul făcuse acelaşi pas la sfârşitul lui iunie, după ce guvernul de la Damasc a recunoscut independenţa republicilor separatiste pro-ruse Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei.

Agenţia oficială de presă Sana, preluată de AFP, citează o sursă din Ministerul sirian de Externe care a declarat că „Republica Arabă Siriană a decis să rupă relaţiile cu Ucraina, conform principiului reciprocităţii şi ca reacţie la decizia guvernului ucrainean”.

20-07-2022 09:35

Confruntată cu reducerea livrărilor de gaze ruseşti, UE pregăteşte un plan de scădere a cererii

Uniunea Europeană va anunţa miercuri planuri de urgenţă privind diminuarea cererii de gaze în următoarele luni, avertizând ţările că fără reduceri semnificative în prezent nu vor reuşi să-şi asigure combustibilul în următoarea iarnă, dacă Rusia opreşte livrările, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Europa se grăbeşte să-şi umple capacităţile de stocare a gazelor înaintea iernii şi să-şi facă provizii, în cazul în care Moscova restricţionează şi mai mult livrările, ca represalii pentru sprijinirea Ucrainei. Deja grupul rus Gazprom a oprit livrările de gaze în unele state membre UE, iar oficialii blocului comunitar avertizează că sunt posibile şi alte reduceri.

Comisia Europeană ar urma să ceară statelor să se pregătească de astfel de scenarii reducând utilizarea gazelor. Proiectul UE, consultat de Reuters, va propune o ţintă voluntară pentru ţările membre UE pentru a-şi reduce cererea de gaze în următoarele opt luni. Propunerea trebuie adoptată de statele membre ale blocului comunitar, care sunt în mare parte responsabile pentru propriile lor politici energetici.

Printre propuneri se află acordarea de subvenţii financiare firmelor care reduc utilizarea gazelor, folosirea ajutorului de stat pentru a încuraja industriile şi centralele electrice pentru a trece la alţi combustibili, şi campanii de informare pentru a le cere cetăţenilor să reducă încălzirea şi folosirea aparatelor de aer condiţionat.

Tot conform unui document consultat de Reuters, Gazprom a decis să invoce o clauză de tip „forţă majoră” cu privire la livrările de gaze, sporind temerile în Europa că Moscova nu va relua joi livrările prin gazoductul Nord Stream 1. 

20-07-2022 07:54

Zelenski anunţă că a fost înfiinţată o comisie specială pentru controlul utilizării armelor furnizate Ucrainei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat înfiinţarea unei comisii speciale pentru controlul utilizării armelor furnizate Ucrainei.

”Este foarte important că Rada Supremă a Ucrainei a implementat iniţiativa şefului biroului preşedintelui, Andriy Yermak, de a înfiinţa o comisie specială pentru controlul utilizării armelor furnizate de partenerii noştri. Comisia a inclus reprezentanţi ai tuturor fracţiunilor şi grupurilor parlamentare”, a anunţat preşedintele Ucrainei.

El a precizat că o astfel de măsură este necesară inclusiv pentur a pune capăt manipulărilor din partea propagandiştilor ruşi.

„Partenerii noştri sunt pe deplin informaţi despre modul în care folosim armele furnizate. Dar pentru a pune capăt oricăror manipulări ale propagandiştilor ruşi şi ale celor care îi ajută în Ucraina sau în altă parte, un astfel de instrument suplimentar de control parlamentar va intra în vigoare”, a subliniat Zelenski, conform The Guardian.

20-07-2022 07:30

Putin: Gazprom își va îndeplini „pe deplin” obligațiile

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a dat asigurări că gigantul din domeniul gazelor Gazprom îşi va îndeplini pe deplin obligaţiile faţă de partenerii săi, într-un moment în care livrările către Europa scad în plin conflict în Ucraina.

20-07-2022 07:23

Preşedintele rus Vladimir Putin susţine că Moscova nu a văzut nicio dorinţă din partea Ucrainei de a a se conforma condiţiilor a ceea ce el a descris drept un acord de pace preliminar convenit în martie.

20-07-2022 07:20

Zelenski afirmă că se aşteaptă la „rezultate semnificative” pentru Ucraina după vizita soţiei sale la Washington

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski afirmă că se aşteaptă la „rezultate semnificative” pentru Ucraina după vizita soţiei sale, Olena Zelenska, la Washington, relatează The Guardian.

”Creşterea sprijinului american pentru Ucraina, asistenţă suplimentară pentru protejarea oamenilor de teroarea rusă, abordarea nevoilor umanitare sunt obiectivele vizitei în curs a Primei Doamne a Ucrainei în Statele Unite. Aştept de la această vizită a Primei Doamne rezultate semnificative pentru Ucraina în cooperare cu America. Este important chiar acum. Au existat deja întâlniri cu secretarul de stat Antony Blinken, cu Samantha Power şi cu alte politiciene influente care reprezintă structurile guvernamentale şi parlamentare ale Americii”, a declarat Zelenski.

El s-a referit şi la discursul pe care soţia sa urmează să îl susţină miercuri în faţa Congresului Statelor Unite.

”Olena va vorbi în Congres - în numele tuturor mamelor ucrainene, al tuturor femeilor ucrainene - şi va fi un discurs important. Şi chiar cred că va fi auzit de cei de care depinde luarea deciziilor în SUA”, a adăugat el.

20-07-2022 07:07

Casa Albă: Rusia intenţionează să urmeze strategia din Crimeea pentru anexarea altor teritorii

Rusia face planuri pentru a anexa mai multe părţi ale Ucrainei, după scenariul pe care l-a folosit la anexarea Crimeei în 2014, relatează CNN, citând afirmaţii ale purtătorului de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby.

Paşii pe care îi plănuieşte Rusia ar putea include referendumuri „false”, instalarea de oficiali nelegitimi pro-ruşi, stabilirea rublei ruseşti ca monedă oficială şi forţarea cetăţenilor ucraineni să solicite cetăţenia rusă, a declarat John Kirby.

Kirby a avertizat că SUA vor pedepsi Rusia cu sancţiuni suplimentare pentru încercările de a anexa în continuare teritoriu ucrainean şi a anunţat intenţia Casei Albe de a acorda asistenţă suplimentară de securitate pentru Ucraina în cursul acestei săptămâni.

„Rusia începe să lanseze o versiune a ceea ce aţi putea numi un manual de anexare, foarte asemănătoare cu cea pe care am văzut-o în 2014”, a spus Kirby reporterilor de la Casa Albă. El a susţinut că potenţialele referendumuri ar putea avea loc în curând.

„Kremlinul nu a dezvăluit calendarul pentru referendumuri, dar împuterniciţii ruşi din aceste teritorii susţin că vor avea loc în cursul acestui an, posibil împreună cu alegerile regionale din Rusia din septembrie”, a spus Kirby, enumerând regiunile Herson şi Zaporojie, împreună cu regiunile Doneţk şi Lugansk, ca ţinte probabile ale planurilor de anexare ale Rusiei.

Dezvăluirea că Rusia ar putea trece la anexarea unor părţi ale teritoriului ucrainean este cea mai recentă încercare a SUA de a anticipa planurile Moscovei, dezvăluindu-le din timp. Biden şi alţi oficiali au avertizat că Rusia plănuieşte o invazie a Ucrainei în săptămânile înainte de lansarea acesteia la începutul acestui an, comentează CNN.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Putin spune că progresul în discuțiile privind cerealele din Ucraina se datorează lui Erdogan
Putin spune că progresul în discuțiile privind cerealele din Ucraina se datorează lui Erdogan

Vladimir Putin, președintele Rusiei, a anunțat, marți, că există progrese în negocierile privind exporturile de cereale din Ucraina și i-a mulțumit omologului său turc, Recep Tayyip Erdogan.

Compania care produce Bayraktar spune că
Compania care produce Bayraktar spune că "nu va aproviziona niciodată Rusia" cu dronele sale: Noi susținem Ucraina

Directorul executiv al companiei turcești Baykar, care produce dronele folosite pe scară largă de Ucraina împotriva forțelor rusești, a exclus furnizarea de Bayraktar TB2 către Moscova.

Putin spune că progresul în discuțiile privind cerealele din Ucraina se datorează lui Erdogan
Putin spune că progresul în discuțiile privind cerealele din Ucraina se datorează lui Erdogan

Vladimir Putin, președintele Rusiei, a anunțat, marți, că există progrese în negocierile privind exporturile de cereale din Ucraina și i-a mulțumit omologului său turc, Recep Tayyip Erdogan.

Compania care produce Bayraktar spune că
Compania care produce Bayraktar spune că "nu va aproviziona niciodată Rusia" cu dronele sale: Noi susținem Ucraina

Directorul executiv al companiei turcești Baykar, care produce dronele folosite pe scară largă de Ucraina împotriva forțelor rusești, a exclus furnizarea de Bayraktar TB2 către Moscova.

Recomandări
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei

Președintele maghiar Viktor Orbán și șeful NATO, Jens Stoltenberg, au ajuns la un acord, după o zi de negocieri "dificile".  

Val de refinanțări la Prima Casă în aprilie și mai. Decizia luată de Finanțe pentru a face față procedurii în timp util
Val de refinanțări la Prima Casă în aprilie și mai. Decizia luată de Finanțe pentru a face față procedurii în timp util

Începând de săptămâna trecută Ministerul Finanțelor a decis modificarea procedurii de refinanțare a creditelor de tip Prima Casă, informează instituția. 

România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă
România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă

România se află într-o poziție tristă în topul risipei alimentare din Uniunea Europeană, ocupând locul 1, cu o cantitate estimată de 2,5 milioane de tone aruncate anual. Mâncatul sănătos este un pas important în combaterea risipei alimentare.