Forțele israeliene sunt în alertă în nordul țării. Civilii au fost anunțați să stea în adăposturile antiaeriene

război israel
Colaj foto Getty

"Loviturile aeriene asupra Fâșiei Gaza sunt doar începutul". Cuvintele îi aparțin premierului Benjamin Netanyahu, care s-a adresat, luni seară, poporului israelian spunând că Israelul are în față "zile dificile".

10-10-2023 14:10

Patru cetățeni francezi au murit în urma atacurilor lansate de Hamas în Israel

Patru cetățeni francezi se numără printre victimele atacurilor Hamas din Israel, a anunțat, marți, Ministerul e Externe din Hexagon.

De asemenea, alți 13 francezi sunt dați dispăruți, a precizat ministerul francez, potrivit CNN.

Situația este "foarte îngrijorătoare", deoarece unii dintre cei dispăruți au fost "cel mai probabil răpiți", a precizat Ministerul francez de Externe. 

10-10-2023 14:03

1.500 de teroriști au fost uciși pe teritoriul Israelului

Israelul a anunțat că a ucis peste 1.500 de teroriști care se aflau pe teritoriul său. 

Vezi AICI câte divizii israeliene au fost masate la granița cu Gaza, în perspectiva unei operațiuni terestre care pare iminentă.


Deplasările în masă s-au intensificat în ultimele 24 de ore în întreaga Fâșie Gaza, ajungând la peste 187 518 persoane, și se așteaptă să crească în continuare.

Peste 137.427 de persoane strămutate se adăpostesc în școlile UNRWA.

Aproximativ 3.000 de palestinieni din Gaza sunt încă strămutați în urma escaladărilor anterioare, conform Agenției ONU pentru Securitate.

10-10-2023 12:46

De ce a decis Hamas să atace Israelul abia acum, după zeci de ani de conflict. Factorii care i-au mobilizat pe teroriști

Gruparea teroristă Hamas a lansat, sâmbătă, cel mai sângeros atac din istorie împotriva Israelului, după decenii de lupte constante.

10-10-2023 12:09

Panică în nordul Israelului. Oamenii au început să-și părăsească locuințele

Mulți israelieni care locuiesc la granița de nord a țării și-ar fi părăsit casele și s-ar îndrepta spre sud.

"75% dintre locuitorii din Galileea și-au părăsit casele", a anunțat postul de televiziune Channel 12, citat de Times of Israel.

Potrivit unui reporter al postului de televiziune, în unele comunități de frontieră din nordul Israelului, cifra se apropie de 90%.

"Cei care simt că nu pot face față tensiunii - nu doar astăzi, ci și cei care suferă de traume acumulate cu ani în urmă - au fost sfătuiți acum două zile să își ia lucrurile și să se îndrepte încet, cu grijă, spre sud", a spus el, fără a preciza cine a dat acest sfat.

Acesta a precizat că echipele locale de securitate din zonele de frontieră au cerut forțelor armate să accelereze distribuirea de arme. 

10-10-2023 11:44

Forțele israeliene verifică posibile infiltrări în spațiului aerian din nordul țării

Locuitorii din mai multe orașe aflate în nordul Israelului au primit ordin să rămână în adăposturile antiaeriene, după ce Forțele de Apărare ale țării au anunțat că investighează o infiltrare în spațiul aerian din zona Înălțimilor Golan și a Galileii, informează The Times of Israel.

"A fost primit un raport privind o presupusă infiltrare aeriană în zona Înălțimilor Golan și a Galileii Superioare", au precizat, într-un comunicat, Forțele de Apărare Israeliene.

Un oficial Hamas de rang înalt a declarat, luni, că doar un număr mic de comandanți de top din Gaza au știut despre atacul lansat în Israel.

10-10-2023 10:45

Prima reacție a Coreei de Nord despre războiul din Israel: „Rezultatul acţiunilor criminale ale Israelului”

Presa de stat din Coreea de Nord a învinovăţit marţi Israelul că provoacă vărsarea de sânge în Gaza, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că alţi 596 de cetăţeni români au revenit în ţară din Israel, în noaptea de luni spre marţi, cu curse Tarom şi ale unor companii private.

 

Sute de israelieni au fost uciși de militanții Hamas care au intrat în țara lor sâmbătă, 7 octombrie. Printre victime se numără și Itay și Hadar Berdichevsky, în urma cărora au rămas doi bebeluși în vârstă de doar 10 luni.

10-10-2023 10:44

Cine este „Oaspetele”, creierul palestinian din spatele atacului lansat de Hamas în Israel

Mohammed Deif este comandantul aripii militare a grupării militante Hamas, care a comis atacul lansat, sâmbătă, de Hamas în Israel.  

10-10-2023 10:44

Răpiți, masacrați și îngropați. Ororile inimaginabile prin care trec victimele nevinovate din Israel și Gaza | FOTO

Cresc temerile pentru mii de oameni prinși în conflictul dintre Israel și Hamas că agresiunile vor degenera.  

10-10-2023 09:47

1.500 de cadavre ale militanţilor Hamas, găsite pe teritoriul israelian

Armata israeliană a declarat, marţi, că în jur de 1.500 de cadavre ale militanţilor Hamas au fost găsite pe teritoriul israelian, după asaltul luptătorilor palestinieni care a început, sâmbătă dimineaţa, relatează Associated Press, citată de News.ro.

Forţele armate israeliene au dat asigurări, marţi, că armata a recâştigat în mare parte controlul asupra sudului ţării şi a „restabilit controlul total” asupra frontierei în cea de-a patra zi de lupte, după un atac surpriză fără precedent al militanţilor din Gaza.

Purtătorul de cuvânt Richard Hecht a declarat că niciun luptător Hamas nu a trecut în Israel începând de luni seară, deşi infiltrările ar putea fi încă posibile.

Israelul a raportat anterior 900 de soldaţi şi civili ucişi, iar autorităţile palestiniene au raportat aproximativ 700 de morţi în Gaza şi Cisiordania.

Forţele de apărare israeliene au anunţat că peste 200 de ţinte au fost lovite peste noapte în Gaza.

 

10-10-2023 08:30

100 de familii din Israel vor fi informate oficial că au rude care se numără printre ostaticii luați de Hamas

Ofițerii armatei israeliene vor informa, marți, 100 de familii că au rude care se numără printre ostaticii luați de Hamas, anunță The Guardian, care citează The Times of Israel.

Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a declarat, pentru CNN, că Israelul estimează că numărul ostacililor duși de Hamas în Gaza "este cuprins între 100 și150 de persoane".

10-10-2023 08:17

Turcia vrea să medieze conflictul israeliano-palestinian

Turcia este pregătită să acţioneze ca mediator pentru a pune capăt conflictului dintre Israel şi Palestina, dacă cele două părţi fac o astfel de propunere, inclusiv schimburi de ostatici, a declarat, luni, preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

Președintele turc a spus ce condiție trebuie îndeplinită pentru a fi pace. Vezi AICI ce a declarat Erdogan. 


10-10-2023 08:06

Rusia i-ar fi înarmat pe teroriștii Hamas cu un singur scop. Cum s-ar folosi Kremlinul de atacul din Israel

Rusia ar fi furnizat arme-trofeu, de fabricație occidentală, teroriștilor Hamas, pe care le-au capturat în timpul luptelor din Ucraina.

Organizația paramilitară șiită libaneză Hezbollah a bombardat două cazărmi israeliene după moartea a trei dintre membrii săi.

10-10-2023 08:05

Hamas anunţă că nu va negocia în problema ostaticilor sub tirul Israelului

Mişcarea islamistă palestiniană nu va negocia problema ostaticilor în timp ce se află sub focul tirurilor israeliene, anunţă luni, într-o înregistrare audio un purtător de cuvânt al mişcării.

 

 

Din Israel vin în continuare povești terifiante despre masacrul de sâmbătă dimineață. Cei care au supraviețuit atacului șocant al Hamas spun că au petrecut opt ore în liniște, în tufișuri sau 14 ore ascunși într-o groapă, te teama teroriștilor.

Netanyahu: "Hamas va înțelege că, atacându-ne, a făcut o greșeală de proporții istorice"

Șeful executivului de la Tel Aviv a spus că vor fi luate toate măsurile posibile pentru eliberarea ostaticilor.

Israelul masează trupe la frontiera cu Fâșia Gaza și se discută despre o iminentă ofensivă terestră pe teritoriul controlat de Hamas.

Pe de altă parte, civilii din Gaza sunt din nou la mijloc, între răzbunarea Ierusalimului și îndârjirea anti-Israel a grupărilor islamiste.

Bombardamentele israeliene s-au soldat, până acum, cu aproape 700 de morți și 3.000 de răniți.

În plus, vor rămâne fără alimente, apă și curent electric.

Rachetele Hamas au continuat să terorizeze așezările israeliene. Sirenele au sunat chiar în timp ce rudele își luau adio de la un soldat în vârstă de 20 de ani, ucis sâmbătă. Funeraliile au avut loc la Ierusalim, unde, luni după-amiază, mai mulți civili au fost răniți într-un atac cu rachete.

Premierul israelian a promis o ripostă fără precedent.

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: "Israelul e în război. Nu am dorit acest război. Ne-a fost impus într-o manieră brutală și sălbatică. Dar, chiar dacă nu a început acest război, Israelul îl va duce la bun final".

Într-o scurtă intervenție televizată, Netanyahu a informat publicul că armata continuă să îi vâneze pe teroriștii infiltrați în Israel. Unul dintre ei a stat ascuns, apoi a deschis focul spre civili.

La rândul ei, armata israeliană a anunțat că a lovit, doar luni, peste 2.400 de ținte Hamas - depozite de armament, puncte de producție și centre de comandă - în una dintre cele mai ample operațiuni care a vizat Fâșia Gaza. Atacurile au continuat și pe timpul nopții.

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: "Hamas va înțelege că, atacându-ne, a făcut o greșeală de proporții istorice. Va plăti un preț care nu va fi uitat decenii, nici de către Hamas, nici de ceilalți dușmani ai Israelului".

Atacurile cu rachete aproape au ras de pe fața pământului localitatea Beit Hanoun, din nord-estul Gaza. Stocurile de rachete Hamas ar fi însă, bine protejate, în subteran, după cum arată imaginile postate de teroriști pe internet. Ca să le anihileze, liderii israelieni plănuiesc o incursiune terestră. Patru divizii armate au fost trimise la granița cu Fâșia Gaza, iar israelienii au primit instrucțiuni să-și facă provizii de apă și alimente pentru a rezista în buncăre cel puțin trei zile.

Cosmin Stan, jurnalist PRO TV: "Ar urma o invazie terestră, se vorbește despre ea. Cum ar putea arăta această invazie, având în vedere retorica din aceste zile și furia acumulată, atât de politicieni, cât și de armată și de israelieni".

Cristian Barbu, fost rector al Academiei Tehnice Militare: "Probabil că va fi un termen de 24-48 de ore pentru a fi părăsită această zonă de către cei care doresc să facă acest lucru sub controlul autorităților israeliene și a armatei".

Cosmin Stan, jurnalist PRO TV: "Cum să părăsească zona dacă ei sunt într-o blocadă?".

Cristian Barbu, fost rector al Academiei Tehnice Militare: "Se va face un triaj la ieșire, pentru toți cei care vor dori să plece".

Cosmin Stan, jurnalist PRO TV: "Și totuși israelienii au anunțat că vor intra și vor rade tot în Fâșia Gaza".

Cristian Barbu, fost rector al Academiei Tehnice Militare: "În primul rând vor intra să-și caute oamenii. Acolo sunt ostatici din mai multe țări".

Israelul va lăsa Fâșia Gaza fără electricitate, alimente, apă și combustibil

În același timp, Israelul a anunțat că va impune o blocadă asupra Fâșiei Gaza, care nu va mai primi electricitate, alimente, apă și combustibil, spre disperarea civililor nevinovați prinși în acest conflict.

Ali Barakeh, comandant Hamas din Liban: "Poporul palestinian va fi răbdător și va rezista. Avem rezerve care ne vor ajunge luni de zile. Nu suntem rupți de lume. Am rezistat 51 de zile în războiul din 2014 și suntem pregătiți să rezistăm multe luni. Dar Netanyahu va avea răbdare? Populația din Tel Aviv va avea răbdare să aștepte în adăposturi?".

Tel Avivul masează efective armate și în nord, la granița cu Libanul, unde luni au fost înregistrate confruntări între soldați israelieni și militanți Hezbollah, infiltrați pe teritoriul israelian. Gruparea islamistă a negat că ar fi organizat o incursiune în Israel, și spune că nu va interveni în conflict decât dacă Israelul atacă Libanul.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
Hamas a amenințat că va ucide ostatici în Gaza în ripostă la atacurile israeliene. Peste 1.200 de oameni au murit până acum
Hamas a amenințat că va ucide ostatici în Gaza în ripostă la atacurile israeliene. Peste 1.200 de oameni au murit până acum

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a ameninţat luni seara că va ucide ostaticii israelieni în Gaza ca reacţie la raidurile israeliene asupra enclavei palestiniene, potrivit unui comunicat.

Socrii premierului scoţian Humza Yousaf, blocaţi în Fâşia Gaza de atacul Hamas împotriva Israelului
Socrii premierului scoţian Humza Yousaf, blocaţi în Fâşia Gaza de atacul Hamas împotriva Israelului

Premierul scoţian Humza Yousaf şi-a exprimat luni îngrijorarea faţă de socrii săi, care sunt blocaţi în prezent în Fâşia Gaza, unde îşi vizitau familia, şi de unde nu au posibilitatea să plece, relatează AFP.

Terifianta perspectivă a unui asalt terestru asupra Fâşiei Gaza. ”Un câmp de luptă în care amenințarea este peste tot”
Terifianta perspectivă a unui asalt terestru asupra Fâşiei Gaza. ”Un câmp de luptă în care amenințarea este peste tot”

Printre scenariile posibile ale războiului în Israel, figurează un asalt terestru în Fâşia Gaza, ceea ce reprezintă o perspectivă înfricoşătoare de lupte în centrul unui oraş cu o densitate extremă a populaţiei, arată o analiză AFP.

Hamas a amenințat că va ucide ostatici în Gaza în ripostă la atacurile israeliene. Peste 1.200 de oameni au murit până acum
Hamas a amenințat că va ucide ostatici în Gaza în ripostă la atacurile israeliene. Peste 1.200 de oameni au murit până acum

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a ameninţat luni seara că va ucide ostaticii israelieni în Gaza ca reacţie la raidurile israeliene asupra enclavei palestiniene, potrivit unui comunicat.

Socrii premierului scoţian Humza Yousaf, blocaţi în Fâşia Gaza de atacul Hamas împotriva Israelului
Socrii premierului scoţian Humza Yousaf, blocaţi în Fâşia Gaza de atacul Hamas împotriva Israelului

Premierul scoţian Humza Yousaf şi-a exprimat luni îngrijorarea faţă de socrii săi, care sunt blocaţi în prezent în Fâşia Gaza, unde îşi vizitau familia, şi de unde nu au posibilitatea să plece, relatează AFP.

Terifianta perspectivă a unui asalt terestru asupra Fâşiei Gaza. ”Un câmp de luptă în care amenințarea este peste tot”
Terifianta perspectivă a unui asalt terestru asupra Fâşiei Gaza. ”Un câmp de luptă în care amenințarea este peste tot”

Printre scenariile posibile ale războiului în Israel, figurează un asalt terestru în Fâşia Gaza, ceea ce reprezintă o perspectivă înfricoşătoare de lupte în centrul unui oraş cu o densitate extremă a populaţiei, arată o analiză AFP.

Recomandări
Klaus Iohannis: Europa se află în faţa unui război brutal de agresiune, neprovocat şi injust, iniţiat de Rusia
Klaus Iohannis: Europa se află în faţa unui război brutal de agresiune, neprovocat şi injust, iniţiat de Rusia

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis joi, un mesaj cu prilejul Zilei Eroilor, în care arată că Europa se află în faţa unui război brutal de agresiune, neprovocat şi injust, iniţiat de Rusia împotriva Ucrainei.  

Reacțiile românilor după ce Babasha a cântat la concertul Coldplay. „Ce am reușit noi să facem ca nație, să huiduim un băiat”
Reacțiile românilor după ce Babasha a cântat la concertul Coldplay. „Ce am reușit noi să facem ca nație, să huiduim un băiat”

Arena Națională s-a transformat miercuri seară într-un tărâm al emoțiilor intense. Britanicii de la Coldplay au urcat pe scenă în fața a peste 50 de mii de oameni și au făcut spectacol. Show-ul a fost completat de baloane colorate, lumini și artificii.

Liderii celor mai puternice 7 economii din lume, reuniți în Italia. Lux orbitor pentru ei, mizerie pentru cei care îi păzesc
Liderii celor mai puternice 7 economii din lume, reuniți în Italia. Lux orbitor pentru ei, mizerie pentru cei care îi păzesc

Liderii celor mai puternice șapte economii ale lumii s-au reunit vineri în Italia. Summit-ul este organizat de Giorgia Meloni, aflată pe poziții de forță după victoria partidului său în alegerile pentru Parlamentul European.