Călugării care au reînviat o bere veche de peste 200 de ani. Secretele rețetei medievale

grimbergen, manastire, belgia, bere,

După mai bine de 220 de ani, un ordin al călugărilor de la Mănăstirea Grimbergen (Belgia) a început din nou producția unei beri din perioada medievală, după ce au fost redescoperite ingredientele și metodele originale în arhive, relatează The Guardian

Pentru a sublinia importanța momentului pentru belgieni, mari iubitori de bere, anunțul a fost făcut de părintele Karel Stautemas, din cadrul Abației Grimbergen, în prezența primarului din oraș și a aproape 120 de jurnaliști și entuziaști.

Arătând primul pahar de bere, Stautemas a declarat că a fost nevoie de patru ani de studiu al metodelor utilizate de călugării Mănăstirii Norbertine care au făcut berea înainte ca aceasta să fie arsă de revoluționari francezi în 1798.

În urma incendiului, s-a crezut că rețetele au fost pierdute. Însă producția a reînceput după descoperirea unor cărți din secolul XII, cu detalii ale metodelor de producție. Cărțile au fost scoase în secolul XVIII de călugări, pe ascuns, chiar înainte de incendiere.

În 2018 călugării belgieni anunțau planurile de reluare a producției, iar acum au lansat oficial sortimentul de bere.

Noua microfabrică de bere foloseşte reţete inspirate din scrierile din secolul XII, care dau detalii despre metodele originale folosite de călugări pentru obţinerea berii, utilizând hamei în locul ierburilor fermentate – o inovaţie pentru vremea respectivă.

Aceste cărţi cu reţete au fost salvate în secolul XVIII printr-o iniţiativă îndrăzneaţă a călugărilor care au făcut o gaură în zidul bibliotecii vechii abaţii şi au extras în secret 300 de cărţi înainte de incendierea edificiului.

Statutemas a explicat că berea reînviată are 10.8% alcool. ”Un pahar sau două, este în regulă”, a spus Chris Selleslagh, primarul din Grimbergen, un oraș situat la câțiva kilometri nord de Bruxelles.

”Am petrecut ore răsfoind cărţile şi am descoperit lista de incrediente pentru berile produse aici în secolul trecut, ce tip de hamei este nevoie, ce tipuri de butoaie şi sticle se foloseau, până şi o listă cu berile propriu-zise care erau produse”, a declarat părintele Karel Stautemas.

Pentru noul tip de bere, călugării au păstrat însă doar unele elemente din reţetele vechi, printre care lipsa aditivilor artificiali, folosirea de butoaie de lemn şi exploatarea unor anumite tipuri de sol local – terroir – pentru cultivarea hameiului.

De fapt, după cum au descoperit cei 12 călugări din abaţie, predecesorii lor inovau în permanenţă şi schimbau reţeta o dată la 10 ani.

Noul tip de bere este fabricat în parteneriat cu Carlsberg, care produce sortimentul Grimbergen pentru vânzare în toată lumea şi Alken-Maes vândut doar de pe piaţa belgiană.

Abaţia Grimbergen a fost fondată în 1128 dar a căzut pradă focului de trei ori în total, fiind considerată un fel de Pasăre Phoenix şi preluând motto-ul ”ardet nec consumitur” (arsă dar nu distrusă).

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
Reacţia unor francezi invitaţi la 1 Mai cu mici, bere şi muzică populară.
Reacţia unor francezi invitaţi la 1 Mai cu mici, bere şi muzică populară. "Sunt tradiţii"

Românii și francezii au dat mâna de 1 Mai și au petrecut într-un peisaj de poveste în Maramureș.Nu au lipsit acordurile franțuzești, îmbinate cu cântece populare de la noi, micii cu muștar și voia bună.

Berea
Berea "craft", noua vedetă în România. Cât câștigă fabricanții de bere artizanală

Jumătate dintre românii care iau masa la restaurant comandă și bere, iar, anul trecut, 3 la sută din berea vândută în România a fost din categoria "craft".

Recomandări
Tensiunile continuă în Sectoarele 1 și 2. Radu Mihaiu acuză că sacii cu buletinele de vot dintr-o secție au fost rupți
Tensiunile continuă în Sectoarele 1 și 2. Radu Mihaiu acuză că sacii cu buletinele de vot dintr-o secție au fost rupți

Sunt tensiuni mari în Sectoarele 1 și 2 ale Capitalei, unde actualii primari acuză fraudarea votului. Edilul de la 2, Radu Mihaiu, care a obținut renumărarea buletinelor în una dintre secții, a anunțat miercuri noapte rezultatul procesului.

Reacțiile românilor după ce Babasha a cântat la concertul Coldplay. „Ce am reușit noi să facem ca nație, să huiduim un băiat”
Reacțiile românilor după ce Babasha a cântat la concertul Coldplay. „Ce am reușit noi să facem ca nație, să huiduim un băiat”

Arena Națională s-a transformat miercuri seară într-un tărâm al emoțiilor intense. Britanicii de la Coldplay au urcat pe scenă în fața a peste 50 de mii de oameni și au făcut spectacol. Show-ul a fost completat de baloane colorate, lumini și artificii.

Cum se dezvoltă energia verde în România. Numărul românilor care sunt prosumatori a depășit 120.000
Cum se dezvoltă energia verde în România. Numărul românilor care sunt prosumatori a depășit 120.000

Piața energiei verzi din România se află într-o continuă creștere, spun specialiștii. Am depășit 100.000 de prosumatori, adică oameni care își produc propria energia și furnizează și în rețea.