Producție record de cozonaci pentru România. Cofetarii nu fac față comenzilor de sărbători

×
Codul embed a fost copiat

De Crăciun, peste șapte milioane de cozonaci vor ajunge pe mesele românilor din țară, și din străinătate. Este anul cu o producție record, spun cei din industria de panificație, care numără ce produc fabricile și cofetăriile.  

Asta și pentru că tot mai mulți oameni, preferă să ia cozonacul gata făcut. În multe locuri, listele de comenzi s-au închis.

Două tipuri de ciocolată belgiană, nutella, alune caramelizate și portocală coaptă. Este un cozonac așa cum mulți clienți spun, o prăjitură, are multă, multă ciocolată.

Este cozonacul vedetă și unul dintre produsele cele mai cerute într-o cofetărie din capitală. Ca să fie siguri că prind măcar unul pentru sărbători, unii clienți l-au comandat încă de acum trei luni. Sunt peste 1.000 de solicitări până acum.

Alexandra Romașcanu, proprietarul cofetăriei: „Solicitările sunt încă din luna septembrie. Însă am deschis listele comenzilor în momentul în care am reușit să avem o colecție completă de Crăciun, cu produsele noi, la începutul lunii noiembrie. Deci, din noiembrie am preluat comenzi. Auntem la 80% din capacitatea de producție cu comenzile”.

Citește și
Românii cumpără de Paște de 10 ori mai multă ciocolată decât într-o zi obișnuită. Care sunt cele mai interesante produse
Românii cumpără de Paște de zece ori mai multă ciocolată decât într-o zi obișnuită
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Cozonacul învelit în ciocolată, însiropat, cu nucă, rahat și stafide maturate în alcool a dispărut rapid din oferta unei alte cofetării. În fața avalanșei de cereri, proprietarii au închis lista de comenzi de pe 2 decembrie.

Și cum imaginația cofetarilor nu are limită, au copt și cozonac cu fistic acoperit din abundență cu ciocolată albă.

Alexandru Papugiu, cofetar: Pregătim crema cu o zi înainte pentru a sta la frigider cel puțin 12 ore, pentru a crește gustul și aroma. Am înlocuit nuca cu fistic 100% și ciocolata e albă, de cea mai bună calitate, cu un procent foarte mare de grăsime de cacao pentru a-i mai tăia din dulceață”.

La baza fiecărui cozonac ieșit din comun stau tot rețetele clasice

Un pahar de vin de două degete gol. O linguriță de rom. Freci gălbenușurile cu zahărul bine, pe urmă pui vinul. Storci lămâia în vin, pe urmă le amesteci foarte bine.

Cu cât cozonacul este mai sofisticat este și mai scump. Costă de la 100 de lei în sus. Și totuși este anul cu cea mai mare producție de cozonaci pe care a avut-o România vreodată, spun reprezentanții industriei de panificație.

Și cum nicăieri în lume nu mai există cozonac ca al nostru, exportul a ajuns la un nivel record.

Aurel Popescu, președintele ROMPAN: „Românii din străinătate o să beneficieze de un număr de 2 milioane de cozonaci, de aceste sărbători, care sunt expediați sau sunt încă în drum de expediere către diverse țări. Este cantitatea cea mai mare de cozonaci pe care a produs-o industria”.

Aici nu intră la socoteală sutele de mii de cozonaci pregătiți în gospodării pentru familie sau cunoscuți. Cei care țin să miroasă în casă a cozonac, dar nu vor să își bată capul, pot cumpăra aluatul gata preparat.

Mai puțin de 5% din cozonacii de sărbători vin din alte țări. Cei mai mulți din Italia - acei panettone faimoși pentru perioada de timp mare în care pot fi consumați.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Cum se evită excesele la masa de Paște. Dr. Mihaela Bilic: Farfuria ideală este de două palme
Cum se evită excesele la masa de Paște. Dr. Mihaela Bilic: Farfuria ideală este de două palme

Ne pregătim şi de sărbătoarea culinară dedicata Paștelui. Cum facem strategia să nu ne îngrăşăm? Repartizaţi mâncarea pe tot parcursul zilei. Porţia pentru un adult are două palme.

Românii cumpără de Paște de zece ori mai multă ciocolată decât într-o zi obișnuită
Românii cumpără de Paște de zece ori mai multă ciocolată decât într-o zi obișnuită

De Paște, pe lângă pască și cozonac, mâncăm mai multă ciocolată decât de obicei. De altfel, este greu să reziști simpaticelor figurine în formă de iepuri, găinușe sau oițe.  

Rețetă de cozonac de Paște. Trucul pentru a-l face cât mai pufos
Rețetă de cozonac de Paște. Trucul pentru a-l face cât mai pufos

De Sărbători de pe masă nu are cum să lipsească dulcele vedetă. Așa că îți propunem o rețetă de cozonac.

În băcănii și în bucătăriile restaurantelor este forfotă mare. Ce aleg românii pentru masa de Paște
În băcănii și în bucătăriile restaurantelor este forfotă mare. Ce aleg românii pentru masa de Paște

Pască, borș de miel, câțiva cozonaci, dar și niște vin și brânzeturi. Așa sună cerințele celor care aleg și anul acesta să nu gătească pentru masa de Paște ci să comande gata făcut sau semi-preparat.

Deținuții de la Jilava primesc la masa festivă de Crăciun sarmale, cozonac și spaghete cu bacon. Printre ei, și Radu Mazăre
Deținuții de la Jilava primesc la masa festivă de Crăciun sarmale, cozonac și spaghete cu bacon. Printre ei, și Radu Mazăre

Deținuții de la Penitenciarul Jilava au primit la masa festivă de Crăciun sarmale, cozonac, dar și spaghete cu bacon. Printre VIP-urile care își ispășesc pedepsele la Jilava se află Radu Mazăre și Remus Truică.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.