A început culesul strugurilor pe ger, pentru vinul de gheață. O sticlă de 300 de ml se vinde cu aproape 60 de euro

×
Codul embed a fost copiat

Proprietarii de podgorii de pe Valea Târnavei au mizat pe un sortiment de vin din struguri culeși chiar în miezul iernii.

"Vinul de gheață" este o licoare un gust de miere și culoare galbenă cu reflexe aurii. Sunt vinuri sofisticate foarte apreciate, dar și mult mai scumpe. Un litru se vinde cu câteva sute de lei. Acest vin de excepție a ajuns și la Vatican. Cei mai mari producători de vin de gheață din lume sunt nemții și canadienii.

Pe dealurile podgoriei Târnavelor din Alba, peste 500 de oameni au început culesul viei. La -8 grade Celsius, boabele din soiul traminer, acoperite cu un strat subțire de brumă, sunt perfecte pentru vinul de gheață.

Se numește așa pentru că strugurii sunt culeși în această perioadă târzie a anului. Cum mâna de lucru se găsește greu, printre culegători sunt și muncitori străini.

Culegător nepalez: "Acum tăiem strugurii pentru a produce vinul".

Citește și
vin
Anul 2021 le-a adus viticultorilor din România o supraproducție de struguri considerată de mulți un maxim istoric
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Culegătoare: "La ora 06:00 am fost aici, la vie. A fost pe întuneric. E foarte frig, ceață, e brumă...".

Culegătoare: "Cu mare grijă trebuie culeși, că sunt înghețați, să nu se scuture boabele cum sunt înghețați".

Gheața, secretul unei arome deosebite

Pentru ca aroma să fie desăvârșită, strugurii trebuie să stea pe butuc până îngheață.

Claudiu Necșulescu, proprietar podgorie: "E nevoie de o maturare firească, nici accelerată, nici foarte lentă. Ideea este ca strugurii să ajungă în cramă înghețați pentru a fi prelucrați".

Ca să-și păstreze calitățile, strugurii sunt recoltați manual la temperaturi cât mai scăzute, după ce au acumulat cantitatea optimă de zahăr. Pentru că boaba este stafidită, cantitate de lichid este puțină. De aceea și vinul este scump.

Ioan Marginean, director tehnic cramă: "Strugurii au atins parametrii, au ajuns cu zahărul la aproape 400 de grame pe kilogram, ceea ce ne asigură un vin de gheață de calitate. Strugurii sunt înghețați. Sperăm să obținem undeva la 700-800 de litri de vin pe hectar".

Vinul de soi nobil are nevoie de condiții speciale de la cules și până când este pus în sticle.

Sorin Burnete, inginer tehnolog: "Avem nevoie de această temperatură pentu a concentra toate aceste arome tipice soiului traminer și pentru a obține această licoare".

Mustul se lasă în vase câteva săptămâni

După ce boabele sunt zdrobite, mustul se lasă în vase câteva săptămâni.

Răzvan Demian, somelier: "În funcție de fructul din care provine, are aroma specifică fructului. Miere, gutui, de obicei fructele acelea albe care reprezintă strugurele în partea lui tânără. E aroma acelor fructe. O floare de salcâm proaspătă... Acest icewine se servește ca atare, desert, sau se asociază cu prăjituri foarte dulci".

În străinătate, acest sortiment de vin se vinde cu aproape 60 de euro sticla de 300 de mililitri.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Seceta din vara aceasta a înjumătățit producția de struguri de masă din România
Seceta din vara aceasta a înjumătățit producția de struguri de masă din România

Producția de struguri de masă din România a scăzut considerabil în ultimii ani, iar seceta din vara aceasta a înjumătățit cantitatea de struguri din podgorii.  

Anul 2021 le-a adus viticultorilor din România o supraproducție de struguri considerată de mulți un maxim istoric
Anul 2021 le-a adus viticultorilor din România o supraproducție de struguri considerată de mulți un maxim istoric

2021 a fost un an bun pentru viticultori. Vremea caldă, și ploile care au căzut la timp au dus la o supraproducție de struguri, considerată de mulți un maxim istoric.

Ziua Națională a Gastronomiei și a Vinului Românesc. Cu ce bunătăți tradiționale au fost delectați turiștii străini
Ziua Națională a Gastronomiei și a Vinului Românesc. Cu ce bunătăți tradiționale au fost delectați turiștii străini

Să bei un vin alb făcut din struguri roșii și, de ce nu, să rămâi cu amintirea că cineva ți-a pictat chipul chiar în licoarea lui Bahus.

Un an bun pentru vinul românesc. Podgoriile din România se bucură de o recoltă foarte bună de struguri
Un an bun pentru vinul românesc. Podgoriile din România se bucură de o recoltă foarte bună de struguri

În timp ce marii jucători de pe piața vinurilor din Europa anunță pierderi de aproape 30% din producția de anul acesta, podgoriile din România au fost ocolite de fenomene meteo extreme.

Strugurii de masă vor ajunge în piețe cât de curând. Care sunt cele mai căutate soiuri
Strugurii de masă vor ajunge în piețe cât de curând. Care sunt cele mai căutate soiuri

Strugurii de masă au început să se coacă, iar în câteva zile vor ajunge, în pieţe. Cele mai căutate sunt soiurile cu bobul mare parfumate şi foarte dulci.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.