Monstrul din Loch Ness, adevăr sau mit. Ce se întâmplă acum în Scoția

monstrul din Loch Ness

Ce-ar fi dacă, în ciuda deceniilor de căutări zadarnice, 'Nessie' s-ar ascunde într-adevăr în apele tulburi ale Loch Ness-ului? Cercetători şi entuziaşti au lansat, sâmbătă, cea mai mare vânătoare a monstrului scoţian din ultimii 50 de ani, arată AFP.

Oamenii depun toate eforturile pentru a dezlega misterul care captivează întreaga lume de generaţii, astfel că au adus drone echipate cu scanere termice, bărci cu camere cu infraroşu și hidrofoane, potrivit Agerpres.

Scopul nostru a fost întotdeauna să înregistrăm, să studiem şi să analizăm tot felul de comportamente şi fenomene naturale care sunt dificil de explicat”, spune Alan McKenna, de la echipa de cercetare voluntară Loch Ness Exploration, care organizează „vânătoarea” de sâmbătă împreună cu Centrul Loch Ness din Drumnadrochit, un mic sat de pe malul lacului din nordul Scoţiei.

Cercetătorii cred că scanerele termice ar putea identifica orice anomalie, în timp ce hidrofonul ar detecta strigăte neobişnuite sub apa din lacul de 56 de km pătraţi, care are o adâncime de până la 240 de metri.

O legendă care datează din Antichitate

Prezenţa unui monstru în Loch Ness este o legendă care datează din Antichitate: gravurile în piatră făcute de picţii care locuiau atunci în zonă descriu o bestie misterioasă cu aripioare.

Citește și
Monstrul din Loch Ness
Ce este de fapt celebrul monstru din Loch Ness. Anunțul oamenilor de știință
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Prima înregistrare scrisă a creaturii datează din anul 565 d.Hr., într-o biografie a călugărului irlandez Sfântul Columba, evanghelizator al Scoţiei în secolul al VI-lea, care a explicat că a ordonat monstrului să se retragă.

Prima observare modernă a lui 'Nessie' a fost raportată într-un ziar local în mai 1933. Un om de afaceri local şi soţia sa mergeau de-a lungul lacului când au fost surprinşi de „un val uriaş” în apă.

În decembrie 1933, ziarul britanic The Daily Mail a recrutat un vânător de animale mari din Africa de Sud, Marmaduke Wetherell, pentru a localiza creatura. El a găsit urme mari de paşi despre care credea că aparţineau unui animal de aproximativ şase metri lungime.

Oamenii de ştiinţă de la Muzeul de Istorie Naturală au explicat mai târziu că urmele au fost făcute cu un suport de umbrelă sau cu un picior fals de hipopotam.

În 1934, medicul englez Robert Wilson a făcut ceea ce a ajuns să fie numit „fotografia chirurgului”, o imagine care pare să înfăţişeze capul şi gâtul alungit ale lui Nessie ieşind din apă.

Fotografia, publicată în Daily Mail, este o farsă, dar propulsează monstrul din Loch Ness la celebritate internaţională.

O legendă bănoasă

Conform Centrului Loch Ness, mai mult de 1.100 de apariţii oficiale ale lui 'Nessie' au fost înregistrate până în prezent, iar monstrul aduce milioane de lire sterline economiei scoţiene în fiecare an prin turism.

De-a lungul anilor, oamenii de ştiinţă şi amatorii au încercat să găsească dovezi ale prezenţei unui peşte mare în adâncurile lacului, în timp ce unii au sugerat că monstrul ar putea fi o reptilă marină preistorică precum un plesiozaur.

În 1972, Biroul de Investigaţii privind Loch Ness a întreprins cea mai mare căutare în lac până în prezent, fără niciun rezultat.

În 1987, în timpul Operaţiunii Deepscan, a fost desfăşurat un sonar pe toată lăţimea lacului. Organizatorii săi susţin că au găsit un „obiect neidentificat de dimensiuni şi puteri neobişnuite” în adâncuri.

În 2018, cercetătorii au efectuat un studiu ADN în Loch Ness pentru a determina ce organisme trăiesc în apele lacului. Nimic nu a fost găsit vreodată, cu excepţia a numeroşi ţipari.

Acest weekend ne oferă oportunitatea de a săpa prin ape într-un mod nou şi abia aşteptăm să vedem ce găsim”, a declarat Paul Nixon, directorul general al Centrului Loch Ness.

Organizatorii au cerut voluntarilor să monitorizeze orice mişcare în apă sau orice alt fapt inexplicabil în weekend, dar din cauza „cererii copleşitoare” din partea entuziaştilor, grupul nu mai acceptă solicitanţi.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Declarație halucinantă a lui Boris Johnson.
Declarație halucinantă a lui Boris Johnson. "Îmi e dor să cred în monstrul din Loch Ness"

Premierul britanic Boris Johnson a spus vineri că îi este dor să creadă în monstrul din Loch Ness, în ciuda unei noi cercetări care sugerează că legenda ar fi apărut după ce ar fi fost văzuţi de fapt ţipari uriaşi, relatează AFP.

Ce este de fapt celebrul monstru din Loch Ness. Anunțul oamenilor de știință
Ce este de fapt celebrul monstru din Loch Ness. Anunțul oamenilor de știință

Creatura care a alimentat numeroase povești și legende, monstrul din Loch Ness, ar putea fi de fapt un țipar uriaș, potrivit unor cercetători, relatează BBC.

ADN-ul monstrului din Loch Ness, un mister pentru cercetători
ADN-ul monstrului din Loch Ness, un mister pentru cercetători

O echipă de cercetători neo-zeelandezi încearcă o altă abordare pentru a stabili dacă există sau nu legendarul monstru din Loch Ness. În loc să-l urmărească în adâncuri sau să încerce să-l prindă în plasă, îi caută ADN-ul.

"Am gasit monstrul, dar nu este cel pe care il astepta lumea". Descoperirea facuta de cercetatori pe fundul lacului Loch Ness

Oamenii de stiinta care inspectau fundul lacului Loch Ness din Scotia au descoperit corpul unui monstru de zece metri lungime care a fost utilizat pentru turnarea unui film al lui Billy Wilder in urma cu 46 de ani.

Monstrul din Loch Ness a fost rebotezat din cauza chinezilor. Ce este
Monstrul din Loch Ness a fost rebotezat din cauza chinezilor. Ce este "Satul plamanilor sanatosi"

 Oficiul pentru Turism din Marea Britanie a luat masuri pentru a-i atrage pe turistii cu bani veniti din China

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.