Rețetă de cozonac de Paște. Trucul pentru a-l face cât mai pufos

cozonac
Shutterstock

De Sărbători de pe masă nu are cum să lipsească dulcele vedetă. Așa că îți propunem o rețetă de cozonac.

Ingredientele de care avem nevoie pentru a pregăti cozonacul:

-zahăr – 250 grame
-drojdie proaspătă – 50 grame
-făină – 1 kg
-5 gălbenușuri
-lapte 500 ml
-grasime (50g ulei + 150g unt)
-mirodenii după gust (lămâie coajă, esență de vanilie, esență de rom)
-sare – o linguriță rasă care se pune peste gălbenușuri și se freacă cu ele.

Cum se prepară cozonacul

Se pune drojdia într-un castron cu o linguriță de zahar și se freacă, plus o lingură de lapte și puțină făină și se lasă la crescut până se dublează volumul.

Între timp se pune laptele la încălzit și se adaugă zahărul ca să se topească, împreună cu coaja de lămâie și mirodeniile.

Citește și
oua umplute
REȚETE DE PAȘTE | Ponturi pentru cele mai bune ouă umplute
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Făina se pune într-un bol, după ce a fost cernută de 2-3 ori. Se pune laptele călduț peste faina și drojdia crescută și se încorporează după care se pun gălbenușurile frecate cu sare și se încorporează și ele bine cu toată faina.

Apoi, se începe frământatul: uleiul se amestecă cu untul topit și se frământă turnând puțin câte puțin grăsime până ce aluatul înghite toată grăsimea și nu se mai lipește de mâini.

Frământatul tebuie să dureze cam 30-40 de minute. Dacă este prea moale, se mai pun una sau două linguri de făină, astfel încât coca să nu se lipească de mâini.

Se lasă la crescut acoperit cu o folie sau cu un prosop până își dublează volumul. Din această compoziție ies doi, trei cozonaci, însă depinde de tava.


Cum preparăm umplutura pentru cozonaci


Albușurile se bat spumă, după care se pune zahărul - 100-150 de grame de zahăr -, o cană de nucă măcinată și 3 linguri de cacao. Se pot pune stafide, esențe și rahat, după gust. Cu aceasta se umplu cozonacii și se lasă la crescut 30-50 de minute, până când depășește puțin tava de copt. Apoi, se coc la 150-160 de grade timp de 50-60 de minute.

Poftă bună!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Rețetă de pască fără aluat pentru masa de Paște
Rețetă de pască fără aluat pentru masa de Paște

Pasca de Paște foarte fi și fără aluat. Urmăriți pașii cu atenție pentru a realiza această reţetă simplă de pască, dar foarte apetisantă.

REȚETE DE PAȘTE | Ponturi pentru cele mai bune ouă umplute
REȚETE DE PAȘTE | Ponturi pentru cele mai bune ouă umplute

Ouăle umplute sunt, cu siguranță, unul dintre cele mai ingenioase preparate și pot juca rolul unui aperitiv perfect înainte de friptura de miel pe care o așteaptă toți de la masă.

 

REȚETE DE PAȘTE | Chec aperitiv pentru masa de Paște
REȚETE DE PAȘTE | Chec aperitiv pentru masa de Paște

Checul aperitiv, o mâncare delicioasă care nu trebuie să lipsească de pe masa de Paște. Această rețetă se prepară foarte simplu, iar ingredientele sunt sănătoase și gustoase, și foarte important, la îndemâna oricui.

Pe ce dată se vopsesc ouăle de Paşte? Cea mai veche tradiţie de vopsit ouăle de Paşte
Pe ce dată se vopsesc ouăle de Paşte? Cea mai veche tradiţie de vopsit ouăle de Paşte

Când se vopsesc ouăle de Paște? Între cele două evenimente esenţiale ale creştinismului, Răstignirea şi Învierea, muritorii cinstesc jertfă Mântuitorului, înroşind ouă. Sunt un simbol al sacrificiului, pentru că au culoarea sângelui.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.