Sumele uriaşe cheltuite de români pe mezeluri. Producătorii se plâng, apoi scumpesc

×
Codul embed a fost copiat

Deși mai e până la Crăciun, carmangeriile din toată țara și-au mărit producția.

Unii își atrag clienții cu rețete vechi, fără aditivi, dar și cu prețurile, aceleași de anul trecut. Sunt însă și producători care se plâng că au fost nevoiți să ceară mai mult, din cauza cărnii de porc, tot mai scumpă.

Într-o carmangerie din Timișoara este cea mai aglomerată perioadă din an. În jur de 20 de tone de mezeluri sunt pregătite pentru perioada sărbătorilor.

Cum clienții sunt destul de pretențioși, toate mezelurile sunt procesate fără aditivi.

Tehnolog: „Sunt sărate, fierte și afumate. Afumate dublu, sunt lăsate la sărat, apoi sunt lăsate la desărat 24 de ore.”

Citește și
Bobita, Las Fierbinti
Monologul excepțional al lui Bobiță din episodul special Las Fierbinți de Crăciun
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Reporter: „Cum este pentru voi ca volum de muncă atunci când se apropie Crăciunul?”

Tehnolog: „Vai, foarte mult de lucru.”

Administrator carmangerie: „Produsul nostru de bază, cârnații tradiționali, vor fi 30 de lei kilogramul. Ceafa, cotletul, produse foarte căutate, 40 de lei. Producția aproape s-a dublat în această perioadă, după venirea frigului. În carmangeriile din Bihor au apărut deja cârnații uscați de casă, pieptul afumat sau țărănesc și șunca. Prețurile sunt mai mari ca cele de anul trecut.”

Vânzătoare: „Cârnatul de casă uscat la 38,90, cârnatul de casă picant 39,90, cârnat țărănesc la 25,90. Avem șuncă de casă, piept de porc afumat la 25 de lei și 90 de bani, piept țărănesc la 43,90."

Femeie: „Ok. În raport calitate, preț, foarte bune. Calitatea contează, nu prețul."

Femeie: „Destul de bune. Față de supermarket sunt mult mai bune.”

Reporter: „Și de ce preferați să luați de aici?”

Femeie: „Fiindcă totdeauna sunt proaspete."

Anul acesta, carnea de porc folosită și pentru produsele de carmangerie a fost mai greu de găsit, din cauza pestei porcine. Este și mai scumpă. Un producător din Bihor ia 70% din carne din alte țări.

Sergiu Moldovan, reprezentant firmă de carmangerie: „În acest an, datorită pestei porcine, posibil ca acest Crăciun să fie puțin mai scump ca în anii precedenți."

O fermă din Maramureș care produce mezeluri tradiționale se pregătește deja să facă primele livrări. Oamenii au comenzi din toată țara, în special de la companii.

Proprietar fermă: „Sunt foarte mulți administratori de firme care fac coșuri cadou pentru salariații lor și avem deja patroni din Cluj, Brașov, Timișoara, Baia Mare care fac comenzi  cârnați de casă, caltaboș, slănină afumată, tobă.”

Un astfel de coș cu produse tradiționale costă între 250 și 1000 de lei.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Dezastru în magazine, înainte de Sărbători. Cum s-a îngrăşat preţul cărnii de porc în ajun
Dezastru în magazine, înainte de Sărbători. Cum s-a îngrăşat preţul cărnii de porc în ajun

Preţul cărnii a crescut cu aproape o treime în Uniunea Europeană, iar România este în topul țărilor în care se mănâncă cea mai scumpă friptură de porc.

Monologul excepțional al lui Bobiță din episodul special Las Fierbinți de Crăciun
Monologul excepțional al lui Bobiță din episodul special Las Fierbinți de Crăciun

Luni seară, locuitorii din Las Fierbinți s-au pregătit pentru sărbătorile de iarnă, într-un episod special al acestui serial, difuzat la PRO TV.

Carnea lăudată de toți bucătarii. Poate costa chiar și 140 de lei kilogramul
Carnea lăudată de toți bucătarii. Poate costa chiar și 140 de lei kilogramul

Pentru că vor să înceapă noul an fără prea multe kilograme în plus, mulți români vor încerca, de sărbători, câteva alternative la carnea de porc.

Secretul celei mai populare afumători din România. Ce lemn foloseşte proprietarul
Secretul celei mai populare afumători din România. Ce lemn foloseşte proprietarul

Crăciunul este tot mai aproape, aşa că în zonele vestite pentru specialităţile din carne de porc, nu are nimeni timp, să stea degeaba.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.