Cum să păstrezi mâncarea gătită în frigider pe caniculă, ca să nu se strice. Sfaturi de la experți

×
Codul embed a fost copiat

Canicula din aceste zile ne obligă să fim mai atenți în bucătărie, ca să evităm riscul toxiinfecțiilor alimentare. Mâncarea trebuie bine preparată termic, răcită rapid și acoperită, atunci când e pusă în frigider.

 

Iar resturile sunt o altă problemă, pentru că firmele de salubritate ridică gunoiul doar o dată pe săptămână. Iată câteva sfaturi, de la specialişti.

Ideal ar fi, în aceste zile toride, să mâncăm mai puţin şi să ne hidratăm. Putem alege pentru prânz o supă crudă făcută din castraveţi, roşii, usturoi şi verdeaţă, sau un grătar simplu cu salata. Dacă nu puteţi renunţa la clasica ciorba românească, răciţi-o rapid.

Marius Muntean, chef: „După ce fierbem ciorba sau tocăniţa este important să o băgăm în apă rece, flux de apă rece sau apă cu gheaţă, după care o băgăm la frigider undeva între 0-4 grade, pentru a urgenta procesul de răcire, şi a fi bună şi a doua zi."

Citește și
biciclist
Un livrator de mâncare a fost reținut după ce a agresat mai multe fete în timp ce mergea pe bicicletă
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Luaţi din frigider şi încălziţi mâncare doar atât cât consumaţi. Şi daţi mâncarea în clocot, înainte de a o pune în farfurii.

Marius Muntean, chef: „În caz că facem un preparat gen tocăniţă sau un sote de legume cu carne sau fără, este important să ţinem cont că în momentul în care adăugăm orice ingredient sau legumă, să-l lăsăm să fiarbă/orice verdeaţă băgată într-un preparat, şi să nu-l mai fierbem, este posibil să ne fermenteze acea mâncare şi să nu mai fie bună."

În frigider, temperatura ideală pentru păstrarea alimentelor este cuprinsă între 2 şi 7 grade Celsius iar modelele noi ne permit să reglăm noi înşine cât de rece dorim să fie înăuntru. Capacul este obligatoriu la toate oalele şi cratiţele. Legumele se pun nespălate, dar şi în cutii separate de restul alimentelor.


Andreea Nicolau, directorul DSP Brașov: „Deci, folie pe pepene, folie sau capac pe brânză, aicea mă bucur că restul sunt acoperite. Ar trebui atenţie, ceea ce se consuma acum, punem sus, ceea ce se ţine spre păstrare, mai jos, să nu fie aglomerat şi să nu fie lipite alimentele de pereţii frigiderului. Avem nevoie ca frigiderul să ventileze aerul."

Căldura insuportabilă face ca şi gunoiul să se descompună mai repede. Sub razele arzătoare ale soarelui, resturi de pepene, coji de cartofi şi alte deşeuri alimentare emană un miros insuportabil.

„E urgie, e urgie şi e un focar de infecţie. În general, le iau şi le împachetez şi eu într-o pungă şi le leg, ca să nu se răspândească mirosul, şi încerc să fac cât mai puţine" spune un locatar.

Bine ar fi să scoateţi resturile din casă cât mai repede, dar să le puneţi într-o pungă biodegradabilă, ca să nu trimitem prea mult plastic la gropile de gunoi.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Condiții de lux într-un spital din România. Pacienții primesc mâncare ca la marile restaurante
Condiții de lux într-un spital din România. Pacienții primesc mâncare ca la marile restaurante

De multe ori, cei care ajung să fie internați într-un spital se întreabă dacă se vor obișnui cu mâncarea de acolo. Nu este și cazul celor internați la Spitalul Municipal „Gavril Curteanu” din Oradea.

Un livrator de mâncare a fost reținut după ce a agresat mai multe fete în timp ce mergea pe bicicletă
Un livrator de mâncare a fost reținut după ce a agresat mai multe fete în timp ce mergea pe bicicletă

Un tânăr de 25 de ani din București a fost reținut de polițiști pentru agresiuni sexuale după ce ar fi atins într-un mod total indecent, pe stradă, din goana bicicletei, mai multe tinere.

Avertismentul experților despre mâncarea cumpărată pe timpul caniculei. Pericolul la care ne expunem
Avertismentul experților despre mâncarea cumpărată pe timpul caniculei. Pericolul la care ne expunem

Aveți grijă de unde vă cumpărați mâncarea în aceste zile de foc.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.