Misterul fostului şef din Poliţie care a devenit "pacientul 1" din Bucureşti

×
Codul embed a fost copiat

Opt noi cazuri de coronavirus au fost confirmate marți, doar în București.

Printre cei afectați se numără un copil de numai trei ani și o femeie gravidă, în vârstă de 30 de ani. România ajunge astfel, la 25 de cazuri, și pentru prima dată, un spital întreg se află în carantină.

De mai bine de 20 de ore, nimeni nu mai intră și nu mai iese din unitatea sanitară „Dimitrie Gerota"din Capitală, pentru că un pacient a fost diagnosticat cu Covid-19. Și trei membri ai familiei sale sunt infectați. Bărbatul, fost polițist, declarase că a călătorit în străinătate, însă nu într-o zonă de risc, iar doctorii nu i-au făcut testul de la început. Anchetele epidemiologice trebuie să stabilească toate persoanele cu care pacientul a intrat în contact și dacă a spus adevărul.

Bărbatul de 60 de ani, fost șef al Poliției Capitalei, a fost confirmat cu noul coronavirus luni seară. Era internat de cinci zile la spitalul Ministerului de Interne „ Dimitrie Gerota", pentru că suferea de alte afecțiuni. La două zile de la internare a început să aibă probleme respiratorii grave, iar doctorii i-au prelevat probe pentru Covid-19. Rezultatul a fost pozitiv.

Trei dintre cele opt cazuri noi raportate marți de autorități au legătură directă cu el. Este vorba de fiul său de 32 de ani, de noră, în vârstă de 30 de ani, care este și însărcinată și nepoata care are doar trei ani. Nora este angajată a Primăriei Capitalei și în ultimele zile a fost la serviciu.

Citește și
Școlile, grădinițele și creșele se închid de miercuri. Ce vor face elevii în acest timp
Școlile şi liceele se închid miercuri. Cum vor face totuşi elevii ore, de acasă
VIDEO. Scene șocante: un deținut se furișează în spatele unei tinere și își dă pantalonii jos. Ce a urmat

Un alt contact direct al bărbatului este soția sa, care lucrează într-o policlinică MAI din Capitală. Și ea a mers la serviciu până acum. În cazul soției nu a fost confirmată infectarea.

Bărbatul a fost transferat luni noapte la Institutul Matei Balș, iar ceilalți membrii ai familiei sunt internați la Victor Babeș.

Spitalul Dimitrie Gerota, în care a fost internat în ultimele zile, a intrat în carantină.

Este pentru prima dată când în România o unitate sanitară este în carantină în adevăratul sens al cuvântului. Practic, de când s-a aflat că bărbatul este infectat cu noul coronaviorus, nimeni nu mai intră și nu mai iese din unitatea sanitară.

Inclusiv medciii și asistentele, care erau la serviciu, rămân aici pentru 14 zile.

Angajații spitalului, care au intrat în contact cu pacientul și erau liberi în momentul în care testul a ieșit pozitiv, rămân izolați acasă, sub monitorizare medicală.

Ancheta epidemiologică deschisă de autorități trebuie să găsească toate persoanele cu care acest pacient a intrat în legătură în ultima vreme. Se pare că ar fi cel puțin 120 pe listă: sunt cadre medicale ori pacienți din spital, dar și colegi de serviciu. Bărbatul, fost polițist, lucrează la Amenajarea Domeniului Public, instituție din subordinea Primăriei Sectorului 4. La începutul lunii le-a oferit mărțișoare colegelor.

Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI: „Vă asigur că toate persoanele care au intrat în contact cu respectivul pacient vor fi verificate și se vor dispune măsuri în consecință. În cadrul acestor măsuri se va stabili tot parcursul persoanei în cauză, până la perioada internării.”

S-a ajuns aici pentru că, spun autoritățile, în momentul internării, bărbatul a declarat că nu a vizitat nicio zonă cu risc.

Bogdan Despescu: „A confirmat, de asemenea, că a fost plecat din țară, s-a întors pe 26 februarie din Israel. Este posibil să fi călătorit și în Italia. Nu am această informație acum, dar cu siguranță pe data de 26 s-a întors din Israel.''

Raed Arafat, secretar de stat: „A venit din altă țară decât Italia. Știm că a venit din Israel, deci nu e un secret, o țară mai puțin afectată. Ancheta epidemiologică va stabili pe unde a venit, pe unde a trecut, tot ce s-a întâmplat. Acesta e și motivul pentru care colegii de la Gerota l-au luat ca și caz total în afara definiției de caz, pentru că asta înseamnă să vii dintr-o zonă serios afectată, definiția de la OMS, iar israel nu e printre aceste țări. dar acum tre să se stabilească dacă a fost posibilă infectă de acolp, poate în avion, poate în altă parte.''

Dacă nu a spus adevărul, pacientul riscă dosar penal.

Pe lângă cele trei rude deja infectate, tot marți alte cinci persoane au fost diagnosticate cu coronavirus. O femeie de 31 de ani din județul Ilfov, care a intrat în contact cu pacienta de 42 de ani, depistată pozitiv duminică și internată deja la Matei Balș, o femeie de 36 de ani care s-a întors pe 29 februarie din Israel, alta de 41, care a venit din Germania pe 7 martie și un bărbat de 34 de ani, întors pe 27 februarie din Londra. Aceștia din urmă sunt din București.

Suspiciuni de persoane infectate apar însă, în continuare în București ori țară. Printre cei testați se numără și un medic rezident de la Institutul de Pneumofiziologie Marius Nasta din Capitală.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Citește și...
Celulă de criză la MAI din cauza situației de la graniță. Dancă: Foarte mulți români se întorc în țară
Celulă de criză la MAI din cauza situației de la graniță. Dancă: Foarte mulți români se întorc în țară

Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a anunţat, marți seară, că a fost convocată o celulă de criză la Ministerul de Interne pentru a găsi soluţii de defluire, ca urmare a cozilor de la vama Nadlac II.

Școlile şi liceele se închid miercuri. Cum vor face totuşi elevii ore, de acasă
Școlile şi liceele se închid miercuri. Cum vor face totuşi elevii ore, de acasă

De miercuri vor fi închise școlile, grădinițele și creșele. Trei milioane de copii stau acasă, cel puțin până pe 22 martie inclusiv.

Bilanțul epidemiei de coronavirus din Italia a ajuns la 631 de morți
Bilanțul epidemiei de coronavirus din Italia a ajuns la 631 de morți

Cel puțin 631 de persoane au murit în Italia în urma infectării cu coronavirus, au anunțat marți autoritățile italiene.

Proteste în Buzău. Oamenii sunt nemulțumiți de containerele în care vor sta pacienții cu coronavirus
Proteste în Buzău. Oamenii sunt nemulțumiți de containerele în care vor sta pacienții cu coronavirus

Autoritățile din Buzău au luat măsuri speciale, când au aflat că o femeie recent întoarsă din Italia a fost depistată cu coronavirus.

Recomandări
Băile minerale Telega, o minune a naturii, zac în paragină de zeci de ani. Au aceeași salinitate ca Marea Moartă
Băile minerale Telega, o minune a naturii, zac în paragină de zeci de ani. Au aceeași salinitate ca Marea Moartă

Băile minerale Telega s-au format acum 500 de ani și sunt cunoscute pentru cel mai înalt grad de salinitate din țară. Institutul Balnear Francez le-a plasat pe locul doi în Europa și pe locul cinci în lume.

Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme
Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme

În România, autoritățile pregătesc mii de saci cu nisip pe care să îi transporte în zonele unde Dunărea ar putea face probleme.

"Amendamentul Iohannis" și jocurile de culise. De ce ar vrea PSD ca președintele să fie pe lista PNL la parlamentare

Inițiativa PNL, care i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare, naște controverse în instituțiile statului.