Proteste în Buzău. Oamenii sunt nemulțumiți de containerele în care vor sta pacienții cu coronavirus

Ultima actualizare: 10-03-2020 19:30

Autoritățile din Buzău au luat măsuri speciale, când au aflat că o femeie recent întoarsă din Italia a fost depistată cu coronavirus.

Trei dintre apropiații ei, printre care și un elev de liceu, au fost izolați la domiciliu, sub supravegherea jandarmilor.

Iar liceul unde învață adolescentul s-a închis marți, cu o zi mai de devreme decât celelalte școli. Și tot în Buzău, peste 100 de oameni au protestat nemulțumiți, că la ei în cartier urmează să fie amplasate mai multe containere în care să fie cazate persoanele aflate în carantină.

Pacienta de 73 de ani s-a întors în România acum 8 zile. A venit din zona Rimini - Italia și de atunci a stat în casă alături de fiul ei, iubita băiatului și copilul femeii. Dumincă, a început să se simtă rău și a fost internată într-un container special, în curtea spitalului din Buzău, cu febră și vărsături.

După ce a fost confirmată cu COVID-19, pacienta a transferată la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din București. În Buzău a început ancheta epidemiologică.

Denisa Irimia, purtător de cubânt Prefectura Buzău: "Există trei contacti direcți cu femeia confirmată cu coronavirus, este vorba despre fiul acesteia, prietena fiului și fiul celei din urmă, elev la o unitate de învățământ din Buzău. Cei trei vor rămâne izolați la domiciliu sub supraveghere MAI."

Cei care au intrat în contact cu bătrâna se află în izolare la domiciliu. În fața blocului în care locuiesc au fost adus jandarmii. Doar militarii și autoritățile medicale pot lua legătură cu cei trei. Vecinii lor au voie să iasă din casă, dar nu pot intra în contact cu ei.

Colegiul unde învață copilul femeii care are o relație cu fiul bătrânei și-a suspendat marți cursurile, cu o zi mai devreme decât celalalte școli. În Buzău, măsurile luate pentru oprirea răspândirii coronavirusului au stârnit revoltă într-un cartier. Oamenii au organizat un protest spontan când au văzut echipaje medicale în zonă.

Oamenii s-au temut că autoritățile vor folosi mai multe containere aflate în zona pentru cei aflați în carantină sau confirmați cu coronavirus. Că să-i liniștească, oficialii au trimis jandarmii și polițiștii.

Localnic: "Să nu aducă bolnavii cu virus aici. D-aia suntem aici, ca să dispară astea de aici! Nu am venit cu răutate, cu nimic".

Localnic: "Pregătesc aceste containere pentru eventualii bolnavi de coronavirus. Noi, aici în cartier, suntem cu foarte mulți copii, suntem la marginea orașului, condiții nu sunt, de ce doar aici. Asta este nemulțumirea noastră. Noi nu avem nimic cu bolnavii, că se poate întâmplă oricui, dar este un cartier în care școlile vor fi închise de mâine, noi ce facem."

În cele din urmă, containerele au fost preluate de autorități și mutate în curtea Spitalului de Boli Infecțioase din Buzău.

Ele vor fi dezinfectate și folosite drept centru de carantină și izolare pentru persoanele care sosesc din Italia.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO