Cel mai la modă cozonac de Crăciun în 2019. O firmă îi livrează cu avionul

×
Codul embed a fost copiat

Din Chicago, până în Marsilia și de la Salonic, până în Berceni, românii caută să cumpere cozonac, împletit cu nucă, mac, rahat și ciocolată.

Comenzile s-au dat de zile bune, iar cei mulți s-au înscris pe liste interminabile de așteptare. De vineri, sunt slabe șanse să mai găsească un loc liber, în cuptorul celor mai căutați patiseri, care lucrează în ateliere mici, ori în propria bucătărie și cer, spun ei, prețul corect inclusiv în euro.

Zilele acestea, pe sute de pagini de Facebook tronează cozonacii grăsuni, care hrănesc cu succes mici afaceri.

Ana Maria Radu: „Sunt Ana Maria din Monpellier și fac cozonaci pentru românii de aici. Ciocolată cu rahat sau doar rahat, mac. Am avut și cereri pentru toate combinațiile la un loc.”

Cincisprezece euro bucata, cu nucă, trimisă par avion, tocmai de la Iași. Între timp, în București, clienții care au dat din timp comenzi așteaptă acum nerăbdători cozonacii.

Citește și
mancare
Cum au ajuns româncele să comande la restaurant mâncarea pentru masa de Crăciun
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Reporter: „Câți ați cerut?”

Client: „Opt.”

Patiser: „Am făcut cam 80 până acum.”

Reporter: „Câți ați cerut?”

Client: „10 bucăți.”

Patiser: „Două săptămâni lucrăm numai cozonac. Mai durează, nu sunt gata de scos.”

Reporter: „S-a întâmplat să îi scoateți un pic cruzi din grabă?”

Patiser: „Nu, am experiență.”

În comuna Roșu de lângă București, Raluca a închis lista la 18 cozonaci pe zi. Îi coace în timp ce copiii ei dorm. Prețul? 50 de lei. Prietenii au ajutat-o să lucreze și noaptea, să fie siguri că vor avea toți parte.

Reporter: „În cât timp dai cozonacul?”

Raluca Pitaru: „În mod normal dau comandă de astăzi pentru mâine, dar sunt foarte aglomerată și nu știu cum să iau mai multe comenzi, să pot să le și susțin.”

Agitație mare și agenda plină ochi și în atelierul artizanal al Izabelei.

Cu telefonul prins între ureche și umăr, umple cu nucă și ciocolată coca dospită.

Izabela Neacșu: „Comenzile se fac online, pe pagina de Facebook sau telefonic, pe Whatsapp.”

Reporter: „Faceți și restul mâncărurilor de Crăciun, fasole, ciorbă?”

Izabela: „Nu, în acelea tot cozonac.”

Cozonăcelul în strachină costă între 15 și 25 de lei, iar cei zdraveni în tavă între 35 și 45 de lei. E bătaie pe ei.

La liber sunt cei vânduți la târgul din curtea Ministerului Agriculturii. Expozanții și-au atestat cozonacul că produs tradițional.

Gabriela Mateiuc: „În loc de ou punem suc de morcovi. Toată lumea trebuie să mănânce cozonacul tradițional.”

La un kilogram 600 de produs veți găsi 900 de grame de nucă. Așa se laudă bucătăresele din Botoșani.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Experiment Știrile PRO TV. Ce conțin de fapt cozonacii care costă sub 15 lei
Experiment Știrile PRO TV. Ce conțin de fapt cozonacii care costă sub 15 lei

Întortocheate şi pline de capcane pot fi căile dacă vrem să cumpărăm cozonaci pentru Crăciun. Specialiştii spun că de cele mai multe ori, un preţ foarte scăzut sau o etichetă cu o listă interminabilă de aditivi şi E-uri ar trebui să ridice semne de întreb

Cum au ajuns româncele să comande la restaurant mâncarea pentru masa de Crăciun
Cum au ajuns româncele să comande la restaurant mâncarea pentru masa de Crăciun

S-au dus vremurile când femeile trudeau zile în șir la piftie, cozonaci și sarmale pentru mesele de sărbători. Acum, foarte multe își comandă bunătățile de la restaurant sau de la producători autorizați.

Cumpărături în toi, pentru masa de Paște. Ciobanii au adus la vânzare animale vii
Cumpărături în toi, pentru masa de Paște. Ciobanii au adus la vânzare animale vii

Cu liste făcute în amănunt de acasă, cumpărătorii au plecat cu plasele goale şi în câteva ore le-au umplut cu tot ce-au găsit mai proaspăt, în pieţe şi în magazine.

Primele de Paşte: cozonaci, cursuri sau ieşiri la restaurant. Ce vor de fapt angajaţii
Primele de Paşte: cozonaci, cursuri sau ieşiri la restaurant. Ce vor de fapt angajaţii

Anul acesta de Paște, iepuraşul cel sprinten o să viziteze doar jumătate dintre firmele din România. Este însă inventiv, promit patronii, care le oferă salariaților, beneficii financiare, diverse tichete cadou sau zile libere.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.