Carnea românească riscă să dispară de pe piață. Până și micii sunt aduşi din Belgia

×
Codul embed a fost copiat

Producătorii români de carne de porc se pregătesc să intre în concurență directă cu omologii lor belgieni, care vor să ne vândă și mai multă carne, dar și preparate locale, cum sunt micii.

La doi ani după ce România a anunțat primele cazuri de pestă porcină, Uniunea Europeană tocmai a extins în 35 de judeţe interdicția pentru export. Procesatorii din industria cărnii trec prin cele mai grele momente din ultimii 30 de ani.

500.000 de porci au fost sacrificați pentru a limita epidemia, și au lăsat loc unor importuri masive.

Până şi carnea trebuie să spună o poveste, ca să-i atragă pe clienţi. Cu un astfel de film, asociaţia celor mai puternici producători de vită şi porc din Belgia şi-a trimis delegaţii în România.

Belgienii aduc deja în ţara noastră aproximativ 10.000 de tone de carne pe an, dar vor să tripleze cantitatea.

Citește și
carne
Reacția Carrefour, după controlul ANPC. 14 magazine au fost verificate
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Joris Coenen, Belgian Meat Office: "Avem o carcasă de porc foarte bună, dar şi feluri procesate, de exemplu cârnaţii, dar şi mici, un produs tipic românesc. Putem aduce aşa ceva şi ne putem adapta cumpărătorilor români."

Spania, Germania şi Ungaria sunt, lângă Belgia, pe lista de tari către care s-au orientat, de nevoie, pentru importuri, fabricanţii de mezeluri români. De la începutul epidemiei de pesta, s-au confruntat cu situaţii în care nu au mai primit materia primă pentru ca fermele au fost închise.

Nicolae Săveanu, director de vânzări: "Apar sincope în aprovizionare, descoperim în fiecare săptămână ca un furnizor care poate înseamnă 30 la sută din aportul nostru de animale vii este închis."

Acum un an şi jumătate au apărut, în România, primele focare mari de pestă porcină. Însă abia acum industria cărnii se resimte cel mai puternic. România e "roşie", spun procesatorii. Adică majoritatea combinatelor mari sunt în zone de unde nu pot livra carne pentru export.

O lună şi jumătate de carantină înseamnă că porcii buni tăiat se îngraşă peste standard, iar calitatea scade.

Şi piaţa cărnii de vită e în suferinţă. Topul importurilor e condus de Italia, Olanda şi Germania. Între timp, crescătorii români se plâng că deşi livrează marfa de calitate, cum este de pildă, o variantă îmbunătăţită a bălţatei româneşti, specie mixtă de lapte şi carne, mulţi clienţi prefera carnea mai scump de vită angus de import.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Mâncare expirată în magazinele unui lanț de hypermarketuri. Cum erau păcăliți clienții
Mâncare expirată în magazinele unui lanț de hypermarketuri. Cum erau păcăliți clienții

Abateri grave descoperite de ANPC. Inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor anunță că au găsit carne și mâncare expirată în magazinele unui lanț de hypermarketuri.

Reacția Carrefour, după controlul ANPC. 14 magazine au fost verificate
Reacția Carrefour, după controlul ANPC. 14 magazine au fost verificate

Carne și mâncare expirată. Sunt doar două dintre abaterile grave descoperite recent de inspectorii ANPC la unul dintre cele mai mari lanțuri de hypermarketuri din țară.

De ce carnea de porc poate fi mai sănătoasă decât cea de vită.
De ce carnea de porc poate fi mai sănătoasă decât cea de vită. "Ăsta e paradoxul porcului"

Astăzi mergem la restaurant și vă întrebăm: între o friptură de vită și una de porc, care credeți că aduce grăsime mai puțin nocivă pentru organism?

Rezervări online la porcul de Crăciun. Motivul pentru care unii i-au comandat din vară
Rezervări online la porcul de Crăciun. Motivul pentru care unii i-au comandat din vară

Mai sunt două luni până la Ignat, dar cei care poftesc la carne de porc de țară au pus, deja, din timp, ochii pe godacul care va sta pe masa de Crăciun.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.