FILMUL zilei în care a fost arestat Julian Assange, după 7 ani petrecuți în Ambasada Ecuadorului din Londra

Julian Assange
Getty

Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, a fost arestat joi de poliţia britanică, în Ambasada Ecuadorului, după ce acest stat i-a retras dreptul de azil.

Assange s-a refugiat în ambasadă în 2012, ca să evite extrădarea în Suedia. Autorităţile suedeze l-au învinuit că a încălcat condiţiile eliberării condiţionate, după acuzaţii de viol, care între timp au fost clasate. Însă pe Assange îl aşteaptă mai degrabă extradarea în Statele Unite. Americanii îl acuză de conspiraţie pentru furtul unor secrete militare.

Complet alb şi cu barbă lungă, Julian Assange a fost scos  la prânz din sediul Ambasadei Ecuadorului din Londra.
Poliția britanică a precizat că "a fost invitată la sediul misiunii diplomatice chiar de către ambasador, după ce guvernul ecuadorian i-a retras azilul".

Totodată, Scotland Yard a confirmat că Assange a fost arestat în baza unei cereri de extrădare primită de la autorităţile din SUA. Assange a fost imediat prezentat în faţa unei instanțe.

Jeremy Hunt, UK Foreign Secretary: Nimeni nu este mai presus de lege. Julian Assange nu este erou. Nu atât Julian Assange era captiv în Ambasada Ecuadorului, cât Assange ţinea ostatică ambasada. Nu facem nicio apreciere despre vinovăţia lui Julian Assange. Asta va decide instanţa. Dar nu este acceptabil să te sustragi justiţiei.

Citește și
Julian Assange
Ecuadorul amenință că-l va da afară pe Julian Assange din ambasadă, după ce l-a criticat pe președinte
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Decizia de retragere a dreptului de azil a fost explicată de preşedintele ecuadorian, Lenin Moreno, într-un clip postat pe reţelele de socializare.

Lenin Moreno, Ecuadorian President: ”Domnul Assange a instalat echipamente electronice de bruiaj nepermise. A blocat camerele de supraveghere ale Ambasadei Ecuadorului din Londra. I-a provocat şi i-a abuzat pe agenţii de securitate. S-a pretins izolat, dar avea un telefon mobil prin care comunica în voie cu lumea exterioară. Am cerut Marii Britanii angajamentul că nu-l va extrăda într-o ţară în care să rişte tortura ori pedeapsa cu moartea.”

Fondatorul WikiLeaks trăia de şase ani şi 10 luni în Ambasada Ecuadorului din Londra pentru a evita extrădarea sa în Suedia, unde era urmărit în cazul unui presupus viol. Dosarul a fost de atunci clasat. Londra a menţinut însă un mandat de arestare împotriva lui pentru încălcarea prevederilor de eliberare condiţionată din Suedia.

WikiLeaks a comentat astăzi arestarea lui Julian Assange, susţinând că "actori puternici, inclusiv CIA, au iniţiat un efort complex pentru a-l dezumaniza, delegitima şi închide". Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Ministerului Rus de Externe rus a scris pe Facebook ca "mâna democraţiei strânge libertatea de gât".

În 2010, site-ul Wikileaks a publicat mii de documente confidenţiale ale Departamentului de Stat şi ale Pentagonului, care au fost preluate de mass-media din lumea întreagă.

Arestarea lui Julian Assange. Desfăşurarea evenimentelor:

 

UPDATE 17:40  Julian Assange, arestat joi la Londra în urma unei cereri de extrădare prezentate de Washington, este inculpat în SUA pentru asociere infracţională în vederea comiterii de ''piraterie informatică'', a anunţat Departamentul Justiţiei american, potrivit AFP.

În cazul în care va fi găsit vinovat, Assange este pasibil de o pedeapsă de cel mult 5 ani de închisoare, a adăugat sursa citată.

Conform actului de inculpare, australianul este acuzat că a acceptat să-i ofere ajutor lui Chelsea Manning, fost analist al serviciilor de informaţii american, să obţină o parolă pentru a accesa mii de documente clasificate din domeniul apărării.

UPDATE 17:35 Julian Assange a fost găsit vinovat joi de Curtea de Justiţie din Londra de încălcarea termenilor eliberării pe cauţiune în anul 2012, după un ordin de extrădare în Suedia în baza unor acuzaţii de abuz sexual, relatează Guardian.

Fondatorul WikiLeaks  riscă 12 luni de închisoare.

UPDATE 17:00 Fondatorul WikiLeaks Julian Assange a pledat nevinovat la acuzaţia că nu s-a predat în vederea unei extrădări în Suedia, relatează The Associated Press. 

Assange era acuzat de agresiuni sexuale în Suedia atunci când a cerut azil în sediul Ambasadei Ecuadoriene la Londra, în 2012.

Aceste acuzaţii au fost abandonate între timp, însă acuzaţia cu privire la încălcarea condiţiilor unei eliberări sub cauţiune, în Regatul Unit, a fost menţinută de justiţia britanică.

Australianul a pledat nevinovat de această acuzaţie, joi, la Tribunalul de la Westminster.

Potrivit avocaţilor săi, el intenţionează să lupte împotriva unei încercări de extrădare în Statele Unite, care vor să-l pună să răspundă în justiţie la acuzaţii cu privire la publicarea a sute de mii de documente guvernamentale secrete.

Assange şi-a salutat susţinători, care s-au adunat la tribunalul de la Westminster, ridicând degetul mare în sus.

Australianul, care purta un costum şi o bluză negre, citea calm o carte de Gore Vidal în timp ce-şi aştepta avocaţii.

UDPATE 15:05 Fostul preşedinte al Ecuadorului, Rafael Correa, l-a calificat pe actualul preşedinte, Lenin Moreno, drept "trădător" pentru că a fost de acord cu expulzarea lui Assange.

UPDATE 15:00 Pamela Anderson, care ar fi avut o relaţie cu Assange în trecut, a reacţionat şi ea la vestea arestării. 

UPDATE 14:50 Procurorul general al Suediei, Ingrid Isgren, a precizat că nu a ştiut de arestare dinainte şi nu are o poziţie oficială. A confirmat că ancheta poate fi reluată în cazul lui Assange dacă fapta nu s-a prescris ceea ce va urma să se întâmple în 2020.

UPDATE 14:40 Scotland Yard a confirmat că Assange a fost arestat în baza unei cereri de extrădare primită de la autorităţile din SUA. El este acum în arestul poliţiei şi va fi adus cât mai repede cu putinţă în faţa unui magistrat. 

UPDATE 14:07 Avocatul lui Assange a declarat că acesta a fost arestat pentru că a încălcat condiţiile eliberării condiţionate, cât şi în baza unei cereri de extrădare transmisă de Statele Unite. Nu este clar dacă Assange va mai ajunge joi în faţa instanţei, dat fiind că ar putea avea probleme medicale.

UPDATE 14:05 Parchetul din Suedia a anunţat că va transmite joi un comunicat privind arestarea lui Assange. Elisabeth Massi Fritz, avocatul uneia dintre femeile care îl acuză de viol, a anunţat că va face tot posibilul pentru a redeschide dosarul pentru ca Assange să fie extrădat în Suedia şi urmărit penal pentru viol. Acuzaţiile se prescriu în 2020.

UPDATE 14:00 Edward Snowden a reacționat la arestarea lui Julian Assange în Londra, calificând-o drept "un moment negru".

UPDATE 13:55 Unul dintre avocaţii lui Assange susţine că acesta a fost arestat în urma unei cereri de extrădare transmisă de autorităţile americane 

UPDATE 13:45 Potrivit AFP, dosarul de viol ar putea fi redeschis în Suedia, a anunţat avocatul uneia dintre presupusele sale victime. 

UPDATE 13:35 WikiLeaks a comentat arestarea lui Assange,susţinând că "actori puternici, incluzând CIA, au demarat un efort complex pentru a-l dezumaniza, delegitima şi închide".

UPDATE 13:30 Decizia de retragere a dreptului de azil a fost explicată de preşedintele ecuadorian, Lenin Moreno, într-un clip postat inclusiv pe reţelele sociale. “Răbdarea noastră a ajuns la o limită. Domnul Assange a instalat echipamente electronice şi de bruiaj interzise, a blocat camerele de securitate ale ambasadei, s-a certat cu personalul de pază. A intrat în dosarele secrete ale ambasadei fără permisiuni. Susţine că nu are Internet, deşi i-am oferit o conexiune, dar totuşi are un telefon mobil prin care comunică cu restul lumii", a scris Moreno. "Am cerut Marii Britanii să garanteze că domnul Assange nu va va fi extrădat într-o ţară unde ar putea fi torturat sau executat. Guvernul britanic a confirmat".

Moreno mai spune că Wikileaks chiar ar fi ameninţat guvernul ecuadorian în urmă cu 2 zile

 

 

UPDATE 13:20 Maria Zaharova, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe rus, a scris pe Facebook, comentând arestarea lui Assange, că "mâna democraţiei strânge libertatea de gât".

 

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov,a spus doar că speră ca drepturile lui Assange să fie respectate. El nu a precizat dacă Rusia i-ar putea oferi azil fondatorului WikiLeaks. 

UPDATE 13:15 Ministrul britanic de externe, Jeremy Hunt, a postat pe Twitter următorul mesaj: Julian Assange nu e un erou şi nimeni nu e mai presus de lege. S-a ascuns de adevăr ani de zile. Mulţumesc Ecuadorului şi preşedintelui Lenin Moreno pentru cooperarea cu ministerul de Externe care permitea ducerea lui Assange în faţa justiţiei. 

Julian Assange a fost expulzat joi dimineaţă din ambasada Ecuadorului, unde a trăit din anul 2012, apoi a fost arestat de poliţia metropolitană din Londra. Assange a fost reţinut chiar în sediul Ambasadei, după ce Ecuadorul i-a retras dreptul de azil.

Russia Today a prezentat imagini cu momentul arestării, presa oficială rusă susţinând constant cauza lui Assange în ultimii ani. 

 

 

Luni, ministrul de externe al Ecuadorului, Jose Valencia, anunţase că va decide 'în timp util' dacă menţine sau nu azilul diplomatic acordat fondatorului WikiLeaks. 

Guvernul preşedintelui Lenin Moreno a denunţat recent încălcările repetate din partea lui Julian Assange ale regulilor care reglementează condiţiile sale de azil la ambasada ecuadoriană. Din octombrie, Quito aplică fondatorului australian al WikiLeaks un protocol care reglementează vizitele şi comunicările sale în interiorul misiunii diplomatice şi prevede, de asemenea, că nerespectarea acestuia duce la retragerea azilului.

'Statul ecuadorian va decide ceea ce trebuie să stabilească în momentul în care va considera că este oportun', potrivit ministrului Valencia.

 

Ecuadorul şi Marea Britanie ar fi ajuns la un acord privind expulzarea lui Assange

 

Săptămâna trecută, WikiLeaks a anunţat pe Twitter că Londra şi Quito au ajuns la un acord ca Julian Assange să fie expulzat din ambasadă pentru ca apoi să fie arestat de către autorităţile britanice şi că ar fi o chestiune de 'zile sau de ore'.

Ecuadorul a calificat aceste 'zvonuri' drept 'insultătoare', potrivit France Presse.

Julian Assange 'ştie perfect că are o datorie faţă de autorităţile britanice pentru încălcarea condiţiilor de eliberare condiţionată în 2012. El trebuie deci să răspundă', a adăugat ministrul.

Fondatorul WikiLeaks, 47 de ani, s-a refugiat de peste şase ani în Ambasada Ecuadorului din Londra pentru a evita extrădarea sa în Suedia, unde este urmărit în cazul unui presupus viol. Dosarul a fost de atunci clasat.

Dar Londra refuză să-i asigure condiţii de securitate în libertate şi menţine un mandat de arestare împotriva sa pentru încălcarea prevederilor de eliberare condiţionată decretată în cadrul dosarului suedez.

 

Assange se teme că va fi extrădat în Statele Unite

 

Julian Assange, naturalizat ecuadorian în 2017, a declarat că se teme că va fi arestat pentru a fi extrădat în SUA pentru publicarea în 2010 de către site-ul său a mii de documente confidenţiale ale Departamentului de Stat şi ale Pentagonului, care au fost preluate de mass-media din lumea întreagă.

De altfel, Quito a denunţat pe lângă ONU difuzarea de către WikiLeaks şi de către reţelele de socializare a unor fotografii, înregistrări video şi discuţii private ale preşedintelui Moreno, iar un raportor special al Naţiunilor Unite, Joe Cannataci, urmează să se întâlnească cu Julian Assange la 25 aprilie în Ambasada Ecuadorului din Londra.

'Această întâlnire trebuie să stabilească dacă există la prima vedere un caz de încălcare a vieţii private care necesită investigaţii suplimentare', a indicat vineri ONU într-un comunicat, fără alte detalii. 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 

Articol recomandat de sport.ro
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Citește și...
Julian Assange, lăsat fără internet de Ecuador. Fondatorul WikiLeaks a încălcat un acord semnat în 2017
Julian Assange, lăsat fără internet de Ecuador. Fondatorul WikiLeaks a încălcat un acord semnat în 2017

Ambasada Ecuadorului de la Londra, care îl adăposteşte de şase ani pe Julian Assange, i-a blocat acestuia accesul la internet.

Ecuadorul amenință că-l va da afară pe Julian Assange din ambasadă, după ce l-a criticat pe președinte
Ecuadorul amenință că-l va da afară pe Julian Assange din ambasadă, după ce l-a criticat pe președinte

Ecuadorul încearcă să găsească o soluție de mediere cu Marea Britanie, astfel încât fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, să poată părăsi ambasada ecuadoriană din Londra, după cinci ani și jumătate.

Suedia a renuntat la ancheta pentru viol care il viza pe fondatorul WikiLeaks. Fotografia publicata de Assange pe Twitter
Suedia a renuntat la ancheta pentru viol care il viza pe fondatorul WikiLeaks. Fotografia publicata de Assange pe Twitter

Fondatorul WikiLeaks Julian Assange a publicat o fotografie cu el zambind, dupa ce Parchetul suedez a anuntat ca renunta la ancheta de viol in care era vizat.

Recomandări
Tinerele românce luate de ape în Italia au fost găsite decedate. Nu se știe nimic despre băiatul care le însoțea
Tinerele românce luate de ape în Italia au fost găsite decedate. Nu se știe nimic despre băiatul care le însoțea

Trupurile neînsuflețite a doi dintre cei trei tineri români care au dispărut în apele râului Natisone după ce, vineri, au fost luaţi de ape sub podul Romano din Orsaria di Premariacco (Udine).  

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.

ÎPS Teodosie și-a exprimat public părerea despre donarea de organe. Pe care dintre acestea „nu este moral să le dăm”
ÎPS Teodosie și-a exprimat public părerea despre donarea de organe. Pe care dintre acestea „nu este moral să le dăm”

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, şi-a exprimat public opinia despre donarea de organe, întrebat despre acest subiect în emisiunea la care participă cu regularitate, la un post de radio.