2029, anul in care robotii vor fi la fel de inteligenti ca noi

techschool

Acest scenariu SF va fi in curand realitate, crede un cunoscut futurolog american.

Tehnologia este o extensie a fiecaruia dintre noi, insa nu peste mult timp, ea va fi integrata in organismul nostru. Crede acest lucru inventatorul si futurologul Ray Kurzweil, renumit pentru predictiile pe care le face in legatura cu viitorul omenirii.

Bill Gates spunea depsre Ray Kurzweil ca este unul dintre geniile inteligente artificiale.

 

Citește și
techschool
Proiectul SETI. Cum poti sa ii ajuti pe cercetatori sa gaseasca extraterestri
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

2029, anul in care lumea se va schimba radical

Futurologul american sustine ca, daca tehnologia se va dezvolta in acelasi ritm de acum, in 2029 masinile vor fi la fel de inteligente ca oamenii. El isi bazeaza aceasta predictie pe studiile pe care le-a facut in ultimii 30 de ani.

Pana atunci, insa, vom folosi tehnologia in moduri cat mai diferite si vom ajunge sa ne implantam circuite pentru a fi mai inteligenti sau pentru a putea retine o cantitate imensa de informatii. Teoretic, am fi capabili sa raspundem instant la orice intrebare, de exemplu, din istoria sau geografia lumii, iar invatatul de lucruri noi s-ar face exact ca descarcarea unui fisier de pe Internet.

Insa in anul 2029, crede futurologul, vom avea calculatoare care sa cunoasca in amanunt cum functioneaza creierul si vor fi si softuri care sa faca astfel de simulari. Masinile nu se vor limita la a indeplini niste sarcini. Ele vor avea inteligenta emotionala si vor gandi la fel de subtil si de complex precum noi.

Futurologul mai crede ca, in 2029, va aparea prima dovada ca masinile au atins un nivel ridicat al inteligentei artificiale. Atunci, spune el, acestea vor fi capabile sa treaca Testul Turing, ceea ce inseamna ca gradul lor de inteligenta va fi identic cu cel al omului. Nu vorbim doar de inteligenta logica, matematica, a masinilor, ci si de capacitatea acestora de a avea o gandire morala si de a arata respect.

Kurzweil mai crede ca, pana in 2050, medicina va progresa atat de mult, inca durata de viata a oamenilor se va mari fantastic, datorita nanobotilor.

Futurologul american are o lista lunga de predictii. El mai spune, intre altele, ca in 2049 nu vom mai face distinctia intre realitate si realitatea virtuala, iar in 2099 gandirea umana nu va mai avea niciun avantaj asupra gandirii masinilor. De altfel, in acest an nu va mai exista o distinctie clara intre om si masina. In acelasi an, vom ajunge sa fim nemuritori datorita progresului inregistrat de medicina si de robotica.

 

Unde ne aflam acum

In ciuda previziunilor optimiste facute Kurtzweil, omenirea mai are pana sa ajunga sa construiasca roboti atat de avansati. "Inteligenta artificiala e un domeniu destul de vast. In momentul de fata e impartit in cateva domenii care incearca sa rezolve probleme specifice folosind algoritmi specifici. De exemplu avem algoritmi foarte avansati de jucat sah sau telefoane care ne raspund la intrebari si ne programeaza intalnirile - vezi Siri de la Apple - insa mai este mult de munca in integrarea tuturor acestor algoritmi in ceea ce se numeste StrongAI, adica adevarata inteligenta artificiala", spune Ionut Cotoi, unul dintre fondatorii inventeaza.ro, centru de creatie din Bucuresti care isi propune sa reuneasca tinerii romani pasionati de robotica.

El sustine ca specialistii trebuie sa lucreze fantastic in urmatorii ani ca sa ajungem sa vedem primul robot cu adevarat inteligent: "Din punct de vedere al algoritmilor software, eu consider ca ne mai trebuie in jur de 10 ani de cercetare si dezvoltare in acest sens. Din punct de vedere al aspectului fizic, roboti precum Data din Star Trek exista deja", spune el. 

Existenta unor masinari atat de istete ar trebui sa fie, cel putin in teorie, un plus pentru omenire, deoarece acestia vor putea prelua toate sarcinile de rutina, care noua nu ni se par interesante. "Sigur ca progresul tehnologic ne poate face sa gandim ca robotii vor lua locul oamenilor, lucru care se intamplat si in ziua de astazi, insa este greu de crezut ca acestia ne vor distruge mai tare decat o facem noi insine. Nu trebuie sa uitam ca robotii nu sunt altceva decat niste unelte create de noi oamenii sa deserveasca un anumit scop, si stim ca orice unealta construita de catre om poate la fel de bine sa fie folosita pentru a face rau sau bine", mai spune Ionut Cotoi.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Destinatia: spatiu. Biletul unei calatorii printre stele este tot mai ieftin
Destinatia: spatiu. Biletul unei calatorii printre stele este tot mai ieftin

Nu mai este mult pana in momentul in care ne vom face bagajele si vom lua directia cerului. Pentru cei cu bani, acest tip de turism este deja posibil.

Proiectul SETI. Cum poti sa ii ajuti pe cercetatori sa gaseasca extraterestri
Proiectul SETI. Cum poti sa ii ajuti pe cercetatori sa gaseasca extraterestri

Orice utilizator al Internetului se poate implica in aceasta misiune!

Cele mai bune sfaturi ca sa devii mai destept
Cele mai bune sfaturi ca sa devii mai destept

Iata aici 13 idei care te vor ajuta sa ai o minte brici si sa impresionezi pe toata lumea.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.