Una dintre marile companii straine din Romania, acuzata ca ar fi finantat indirect ISIS si Al-Qaida. “O politica cinica”
Judecatorii parizieni au primit marti o plangere la adresa Lafarge, legata de rolul jucat de compania franceza in Siria, unde a detinut pana in 2014 o fabrica de ciment.
Compania franceza Lafarge, cel mai mare producator mondial de materiale de constructii, este acuzata in instanta de doua ONG-uri si de mai multi fosti angajati ca a finantat indirect Statul Islamic pentru ca jihadistii sa permita functionarea fabricii sale din Siria, scrie Le Monde. Faptele acuzate ar fi avut loc in 2013-2014, inainte de fuziunea cu Holcim, iar fabrica se afla la Jalabyia, in apropiere de Rakka, capitala Statului Islamic. Uzina a fost cumparata inainte de declansarea razboiului civil, pentru circa 600 de milioane de euro, iar directorii, afirma Le Monde, au incercat sa o faca sa functioneze cu orice pret
Ziarul francez sustine ca Lafarge ar fi sustinut financiar indirect nu doar ISIS, ci si frontul al-Nusra, aripa siriana a al-Qaida, care cerea o taxa de trecere atat pentru angajatii fabricii cat si pentru clientii care veneau sa se aprovizioneze cu ciment. Pentru a putea continua sa opereze, uzina de ciment a francezilor se aproviziona cu materii prime de la intermediari locali, care cumparau direct de la ISIS.
Le Monde ar fi avut acces la mailuri trimise de directorii Lafarge din Siria care “demonstreaza aranjamente facute de compania cu grupul jihadist pentru a continua productia pana pe 19 septembrie 2014”, data la care ISIS a preluat uzina. Jurnalistii sustin ca aceste intelegeri erau cunoscute la nivelul conducerii centrale de la Paris a companiei. Lafarge nu a raspuns insa la acuzatii, precizand doar ca a detinut respectiva fabrica intre 2010 si 2014.
Plangerea depusa marti in instanta acuza Lafarge de “finantarea terorismului”, “complicitate la crime impotriva umanitatii” si “complicitate la crime de razboi”, dar si de alte fapte conexe. In ea sunt mentionate si “conditiile de lucru execrabile”, mergand pana la rapirea unor angajati de catre jihadisti, afirma William Bourdon, avocat si fondatorul unuia dintre ONG-urile care au depus plangerea. El cere ca Lafarge “sa suporte consecintele unei politici cinice, de orbire si surzenie”, Iar jurnalistii Le Monde afirma ca angajatii fabricii erau amenintati de directorul sirian, poreclit "dictatorul". in cazul in care ezitau sa mearga la lucru din cauza activitatii gruparilor jihadiste in regiune.
Atat Lafarge cat si compania elevetiana cu care a fuzionat anul trecut, Holcim, activeaza in tara noastra. Potrivit Agerpres, Holcim detine doua fabrici de ciment in Campulung si Alesd, o statie de macinare la Turda, 19 statii ecologice de betoane, cinci statii de agregate si un terminal de ciment in Bucuresti siare aproximativ 1.100 de angajati. Lafarge este prezenta in tara noastra de peste 15 ani si are in prezent 40 de amplasamente industriale cu peste 1.000 de angajati sau colaboratori.
Sursa: Le Monde
Etichete: isis, siria, companii, fabrica, finantare, dosar, plangere, ciment,
Dată publicare:
15-11-2016 20:12