Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2024. Recomandările chefilor pentru românii care nu vor să mai postească „clasic”
De vineri credincioșii încep Postul Crăciunului, perioadă în care bucatele "de dulce", adică bazate pe carne, ouă, lapte sau brânză, vor fi date uitării, iar fructele, semințele de tot felul, cerealele și legumele vor fi esențiale.
Sunt și multe zile cu dezlegare la pește în următoarele saptamani. Așa că restaurantele și gospodinele își regândesc meniurile de post.
Într-un restaurant se pun la punct meniurile pentru Postul Crăciunului, bazat pe legume și fructe, dar și pe feluri din pește, pentru că sunt multte dezlegări în acest post.
Bucătar: „Aici avem spring rolls cu legume și edammame o combinație asiatică, o să-i punem un sos sweet chilly, puțin chives, aici celebrii noștri cartofi la colț de stradă, edammame cu trufe și sare Maldon”.
Sorin Stan, chef: „Anul ăsta nu mai e postul clasic cu fasole și chestii tradiționale românești, la noi găsești chestii inspirate din bucătăria asiatică, mediteraneană – caracatiță, creveți. De exemplu, aici avem o salată misso cu un dressing asiatic foarte interesantă cu alge marine”.
Loredana Sitescu, chef: „Avem o rețetă de paste cu legume, cu zucchini, ciuperci, roșii cherry, ceapă roșie, pătrunjel, usturoi bineînțeles pentru gust, ulei de măsline. Vom folosi evident și paste integrale care nu conțin ou”.
Băuturi și prăjituri de post
Chiar și cocktail-urile au fost readaptate, în variante fără alcool. O rețetă de post simplă și populară printre români este banana Bread, ușor de făcut, sățioasă, și gustoasă.
Bucătar: „Avem nevoie de 3 banane, alegeți niște banane cât se poate de coapte, un pliculeț de praf de copt, cacao, pudră proteică cu aromă de banane, fulgi de ciocolată. Foarte simplu, rapid, trebuie doar să mixăm și să o băgăm la cuptor”.
Perioada postului este privită de mulți ca o provocare. Dincolo de restricții, este un bun prilej pentru fapte bune și gânduri iubitoare.
Femeie: „Acum de postul Crăciunului prima săptămână și ultima”.
Reporter: „Ce preparate de post pregătiți acasă de obicei?”
Femeie: „Hummus, în primul rând. E marea mea plăcere, supă, ciorbă de linte, linte roșie scăzută”.
De vineri, credincioșii intră în postul care se va sfârși în dimineața Crăciunului, pe 25 Decembrie.