O plangere la adresa Facebook a dus la o criza in relatiile dintre UE si SUA . "Consecintele ar putea fi uriase"

Ultimul update: Vineri 22 Ianuarie 2016 07:04
Data publicarii: Marti 19 Ianuarie 2016 11:21
Categorie: Stirileprotv iti recomanda
economie Europa

Statele Unite si Uniunea Europeana nu reusesc sa ajunga la un acord privind transferul de date, iar consecintele pentru economie – si nu numai - ar putea fi dezastruoase.

“Pactul asupra transferului de date” intre SUA si UE ar trebui finalizat pana la sfarsitul lunii ianuarie, insa termenul pare nerealist, afirma EUObserver. In octombrie 2015, Curtea Europeana de Justitie a decis ca precedentul acord “Safe Harbour”, ce permitea firmelor sa trasfere informatiile personale ale cetatenilor europeni in SUA este invalid.

Ceea ce inseamna, dupa mai bine de un deceniu si jumatate, Uniunea Europeana si Statele Unite nu mai au un cadru legislativ in acest sens, iar acest vid risca sa afecteze grav relatiile comerciale, dar si colaboarea in general intre UE si SUA.

CIteste si: CEDO: E legal ca angajatorul sa iti citeasca discutiile personale. Cazul unui roman care a vorbit cu logodnica pe Messenger

“Safe Harbour” a fost anulat ca urmare a unei plangeri formulata de un student austriac, Maximillian Schrems, la adresa Facebook. Schrems a luat aceasta decizie in urma scandalului declansat de Edward Snowden, privind modul in care agentiile din SUA colecteaza date pe Internet. Iar Curtea i-a dat castiga de cauza, decizand ca datele europenilor nu sunt suficient protejate de serviciile secrete americane. “Acest caz nu e despre Facebook”, declara in octombrie un purtator de cuvant al CEJ, “ci despre mecanismul prin care legislatia europeana permite transferul de date peste Atlantic”.

Ce date colecteaza de fapt furnizorii de internet, in baza legii "Big Brother". Temerile romanilor privind navigarea online

Citeste aici mai multe despre aceasta decizie

Ca urmare, la ora actuala, in absenta unui acord, transferurile de date intre UE si SUA se fac in baza unei directive vechi de peste 20 de ani, in care protectia informatiilor e garantata separat in fiecare contract. O situatie despre care atat oficialii europeni, cat si cei americani, spun ca nu poate dura.

Mai mult, pe 15 ianuarie elita oamenilor de afaceri de pe cele doua continente le-a trimis lui Jean-Claude Juncker si Barack Obama o scrisoare prin care le cere sa rezolve cat mai rapid problema. “Chestiunea trebuie solutionata imediat sau consecintele pot fi uriase pentru miile de afaceri si milioanele de utilizatori afectati”, se arata in document, care a ajuns si la jurnalistii de la AFP.

Comisia Europeana nu a precizat in ce stadiu sunt discutiile, dar comisarul pentru justitie Vera Jurova a precizat luni ca Washington-ul trebuie sa ofere mai multe garantii privind modul in care autoritatile publice acceseaza si folosesc datele. Brad Smith, presedintele Microsoft, a participat si el la discutii si a declarat, tot luni, ca “avem nevoie de o lume in care oamenii sa stie ca drepturile lor sunt protejate atat de legile nationale cat si cele internationale”.
 

economie Europa Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Liderii UE sunt de acord cu crearea rapida a unei forte frontaliere europene. Planul de salvare a Schengen

Liderii UE sunt de acord cu crearea rapida a unei forte frontaliere europene. Planul de salvare a Schengen

Gaius Iulius Caesar.

„Zarurile au fost aruncate”, cuvintele care au schimbat cursul istoriei

Dostoievski, romancierul rus care și-a transformat traumele personale în capodopere literare

Marea Neagră, recif al mizeriei. Imaginile surprinse de un scafandru în adâncuri

Margaret Thatcher, liderul controversat al unei lumi care se reabilita după război

Analiză CTP: ”S-a încheiat epoca Liviu Dragnea dacă toate cererile de remaniere sunt acceptate”

Momentul de cumpănă din viața lui Stalin: moartea soției care-l „umilea în public”

lupta contra ISIS, Hawija

NYT: Luptători ISIS s-au predat în masă în Irak deși au jurat să lupte până la moarte

The Independent: Incidentele cu arme de foc au omorât mai mulți americani decât toate războaiele SUA

Cine e liderul catalan care vrea separarea de Spania. „Prima Doamnă” de la Barcelona e româncă

Masacrul din Las Vegas. Cele mai impresionante imagini. GALERIE FOTO

Interviu exclusiv. Ministrul Comunicațiilor, despre revocările de la vârful Poștei Române și planul de reformare

Poveste adevărată. O tânără care era captivă de 4 ani a scăpat datorită unui joc