Campania Internaţională pentru Abolirea Armelor Nucleare, laureata Premiului Nobel pentru Pace. Reacția NATO

×
Codul embed a fost copiat

Premiul Nobel pentru Pace a fost decernat vineri, la Oslo, Campaniei Internaţionale pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN).

UPDATE 17.50: Reacția secretarului general al NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat, vineri, că Tratatul de Interzicere a Armelor Nucleare, promovat de Coaliția Internațională pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN), ar putea submina progresele realizate până acum în ce privește dezarmarea, potrivit agenției DPA, citată de Agerpres.

„NATO este angajată față de apărarea păcii și crearea condițiilor pentru o lume fără arme nucleare — împărtășim acest obiectiv împreună cu ICAN și salut atenția acordată acestui subiect de către Comitetul Nobel. Cu toate acestea, Tratatul de Interzicere a Armelor Nucleare nu ne apropie de obiectivul unei lumi fără arme nucleare. În fapt, el riscă să submineze progresele pe care le-am făcut de-a lungul anilor în ce privește dezarmarea și neproliferarea”, a spus Jens Stoltenberg, după anunțul Comitetului Nobel de la Oslo.

În opinia sa, este necesară „o reducere verificabilă și echilibrată a armelor nucleare”.

Citește și
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

„Atât timp cât există arme nucleare, NATO va rămâne o alianță nucleară (...). NATO regretă că, astăzi, condițiile pentru realizarea dezarmării nucleare nu sunt favorabile, însă eforturile spre dezarmare trebuie să țină cont de realitățile mediului actual de securitate”, a mai spus secretarul general al Alianței Nord-Atlantice.

Politica Administrației Trump, criticată

Campania Internațională pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN), câștigătoare a Premiului Nobel pentru Pace în 2017, consideră că Administrația Trump „pune în lumină” riscul nuclear, la nivel mondial, potrivit AFP, citat de Agerpres.

„Alegerea președintelui Donald Trump i-a făcut pe mulți oameni să simtă un disconfort la ideea că el poate, de unul singur, să autorizeze arme nucleare (...).Dacă va simțiți inconfortabil la ideea că Donald Trump ar putea avea arme nucleare (...), atunci trebuie să vă simțiți inconfortabil la ideea însăși a armelor nucleare. Nicio țară serioasă în materie de principii umanitare nu ar trebui să întreprindă astfel de activități”, a declarat directoarea ICAN, suedeza Beatrice Fihn, într-o conferință de presă la Geneva.

 Ea a mai subliniat că „negocierile au demonstrat că pot fi eficace” și a lansat un apel la susținerea acordului privind programul nuclear iranian, cu atât mai mult cu cât „Iranul se conformează acordului”. 

ICAN, recompensat de Comitetul Nobel pentru Pace

Comitetul Nobel pentru Pace a recompensat ICAN, cu sediul la Geneva, ”pentru activitatea sa de a atrage atenţia asupra consecinţelor catastrofice umanitare ale oricărei utilizări a armamentului nuclear şi eforturile sale revoluţionare de a ajunge la o interzicere pe baza unui tratat a acestor arme”, relatează The Associated Press.

Premiul, în valoare de nouă milioane de coroane suedeze (1,10 milioane de dolari), va fi înmânat pe 10 decembrie la Oslo.

Comitetul Norvegian, care desemnează laureatul Premiului Nobel pentru Pace, a examinat peste 300 de nominalizări anul acesta. Aceste nominalizări recunosc atât realizări, cât şi intenţii.

Decernarea Nobelului pentru Pace încununează o săptămână în care au fost desemnaţi laureaţii Nobelului pentru Medicină, Fizică, Chimie şi Literatură.

Comitetul Norvegian al Nobelului, care nu dezvăluie identitatea candidaţilor, a precizat că 215 persoane şi 103 organizaţii au fost nominalizate anul acesta.

Potrivit unor observatori, între nominalizaţi s-ar fi aflat Căştile Albe siriene şi acordul în domeniul nuclear cu Iranul.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Premiul Nobel pentru Literatură pe 2017, câștigat de scriitorul Kazuo Ishiguro
Premiul Nobel pentru Literatură pe 2017, câștigat de scriitorul Kazuo Ishiguro

Scriitorul britanic de origine japoneză Kazuo Ishiguro este laureatul premiului Nobel pentru Literatură pe 2017 pentru romanele "de mare forţă emoţională în care a dezvăluit abisul din spatele simţului iluzoriu al conectării noastre cu lumea".

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.