Ziua cânepii, sărbătorită într-un sat din Albă. Cum se fac costumele tradiţionale
O tradiţie frumoasă care devenea istorie a fost readusă la viaţă într-un sat din Albă. Localnicele s-au apucat din nou să cultive cânepă, să toarcă fire şi, în final, să tează din ele ştergare şi costume tradiţionale.
De Ziua cânepii, îi invită şi pe turişti să descopere întreg procesul. Străinii, mai ales, sunt încântaţi.
Pe vremuri, în localitatea Geoagiu de Sus, nu era gospodărie unde să nu se cultive cânepă. Cu anii însă, tradiţia a fost dată uitării. Câteva femei din sat, care cunosc meşteşugul, au vrut să îl reînvie. Aşa că s-au apucat să semene plantă şi să o prelucreze că pe vremuri.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
După ce este culeasă, cânepă este lăsată la înmuiat. Apoi e spălată bine la rău. Apoi, până să fie gata pentru ţesut haine, trece printr-un proces complex.
Mâinile femeilor nu stau o clipă. Tinerele din zona stau pe lângă senioarele pricepute şi încearcă să înveţe şi ele secretele acestei tradiţii.
"Mi se pare foarte important să ştim să ne apreciem valorile, să ştim cum trăiau străbunicii noştri, acum e foarte uşor să ne achzitionam haine, ei chiar munceau că să aibă o garderoba."
Turiştii care ajung în acest sat urmăresc fascinaţi întregul spectacol. Fac o mulţime de poze, iar unii ţin să filmeze toate etapele.
Cum localnicii sunt oameni primitori, n-au uitat să pună pe masă şi plăcinte şi prăjituri de casă pentru oaspeţi. Iar pentru fiecare client dornic să cumpere o ie sau un ştergar au şi câte o poveste.
Ziua cânepii a ajuns anul acesta la cea de-a două ediţie.