Profesorii nu mai intra in greva!

Ultimul update: Marti 09 Octombrie 2012 14:07
Data publicarii: Miercuri 29 Aprilie 2009 00:00
Categorie: Social

UPDATE: Profesorii au renuntat la protestul lor si vor continua negocierile cu ministrul educatiei si cel de finante.Taberele au ajuns la un armistitiu, care le-a adus o seara fara emotii elevilor din clasele a VII-a si a VIII-a.

Copiii nu vor mai da astazi teza cu subiect unic la Limba Romana, pe care dascalii amenintau s-o boicoteze. Ar putea sa o faca insa joi, cand a fost reprogramata testarea, daca pana atunci nu-si vor putea salva bugetul, saracit la rectificare si nu-si vor obtine salariile marite prin lege.

"Ministrul Pogea a tinut o prelegere de economie foarte buna despre situatia actuala a Romaniei, dar nu a promis nimic concret. Nu s-a pus problema reducerii salariilor si s-a spus ca ar putea exista o posibila crestere dupa aplicarea legii unice a bugetarilor, adica din 2010", a spus Ciosu.

Liviu Pop, secretar general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, declarase si el astazi ca greva programata pentru marti se mentine si ca li s-a prezentat un document pe care sindicalistii nu si-l pot asuma, deoarece nu prezinta date certe privind "sume sau termene".

Ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, a refuzat sa faca declaratii la iesirea din sediul Ministerului Educatiei. Anterior, el anuntase ca a venit la discutii cu "ganduri bune pentru dialog".

Basescu: Imi pasa de greva din invatamant si de elevii batjocoriti

Scopul discutiilor de a fost acela de a-i determina pe sindicalistii din FSLI, Alma Mater, Spiru Haret si FEN sa renunte la protest. Acestia au anuntat ca intra in greva generala pe 5, 13, 21 mai, exact de tezele cu subiect unic. Ministrul educatiei spunea ca va face tot posibilul sa ii convinga pe sindicalisti sa renunte la greva, mai ales ca a primit numeroase solicitari din partea parintilor de a nu afecta elevii.

Reprezentantii Executivului au sperat ca semnarea unui document prin care sa fie stabilite sumele alocate Educatiei la urmatoarea rectificare ar rezolva conflictul.

"Intalnirea trebuia sa aiba loc vineri, sambata sau duminica, atunci cand domniile lor stateau la mici si bere, la muls si mancat de oi. Astazi, cu o zi inaintea tezelor cu subiect unic este putin cam tarziu. Am venit pentru ca vom cere 6% din PIB si nu vom renunta la acesta. Greva generala se va organiza in functie de calentarul stabilit de doamna ministru pentru tezele cu subiect unic. Concret, daca dansa reprogrameaza tezele, noi reprogramam greva", a declarat, potrivit Mediafax, Constantin Ciosu - secretar general al Federatiei Educatiei Nationale.

De saptamana trecuta, sindicalistii au pus piciorul in prag si au anuntat ca vor boicota toate tezele cu subiect unic. Si e numai inceputul, au spus reprezentantii celor patru mari federatii din Educatie.

Marti, cand se desfasoara prima teza unica, practic este greva pentru tot personalul din invatamant, deci nu numai pentru cei care fac tezele unice
Gheorghe Isvoranu, presedinte Federatia Spiru Haret
Nu exista in Romania un precedent pentru neprezentarea intregului corp profesoral la un examen. Daca intr-adevar se va intampla acum, aflati ca nu exista proceduri. Ministerul Educatiei va fi nevoit sa decida pe loc ce masuri va lua.

Teoretic, boicotarea tezelor nationale de pe 5, 13 si 21 mai, determina blocarea anului scolar. In lipsa acestor note finale, nu se pot incheia mediile pentru clasele a VII-a si a VIII-a, iar organizarea unui examen de admitere devine imposibila.

Oricat de sumbra, ipoteza este plauzibila si a fost discutata, joi dupa-amiaza, inclusiv cu presedintele Basescu si premierul Boc. Pentru ca Traian Basescu a promovat legea cresterii lefurilor din Educatie, liderii spun ca era nevoie de un ultimatum.

Ne cerem scuze pentru acest lucru atat elevilor, cat si parintilor, cat si opiniei publice, nu voi vrem sa bulversam anul scolar.
Aurel Cornea, presedinte FSLI
Totul pleaca de la marirea salariala, stabilita prin lege, anul trecut - 55% pentru invatamantul universitar si 33% pentru cel preuniversitar. Aceasta a fost insa blocata prin ordonante de guvern succesive.

Liderii de sindicat sustin ca ministerul va incerca, probabil, sa evite inghetarea anului, schimband rapid procedurile. Mai precis, ar putea sa ignore total tezele in calculul mediei semestriale. Oficialii sustin insa ca totul se va decide la momentul cu pricina.

Ramane de vazut ce se alege din anul scolar 2008/2009, mai ales ca urmeaza perioada de foc. Teze unice, admitere, bacalaureat, licenta.

In ultimii zece ani, profesorii au fost cei mai activi sindicalisti. Singurii care au mentinut greva generala, in 2000, timp de cinci saptamani, apoi in 2005, timp de trei saptamani.

Politicienii, fata in fata cu anuntata greva din invatamant

Politicienii, fata in fata cu anuntata greva din invatamant

grafic evolutie populatie INS

România riscă să devină o ţară de bătrâni, cu doar 12 milioane de locuitori. Dezastrul anunţat de INS

Români opriţi la aeroport fiindcă aveau tot porcul în bagaje. "Pune înapoi cârnatul"

O echipă de ornitologi, vânători, rangeri și autorități de mediu încearcă să salveze o specie de pasăre

Ministrul Pop: Toate manualele de bază vor fi disponibile în format PDF şi digital interactiv

Tudor Chirilă, reacție dură la adresa PSD-ALDE: ”Clanul mafiot e la putere. România este de 2 ori în doliu”

Peste 50% din elevii români au nevoie, zilnic, de cel puțin 3 ore pentru a-și face temele

sosete rosia montana

Vânzările de şosete de lână au explodat în urma protestelor. "Dau şi străinii comandă"

Soluțiile care elimină tragediile de la metrou. Unde se pot adăposti persoanele căzute pe sine

30 de familii din Alba au primit în dar o vacă din rasa Holstein

Viermi în mâncarea de la un spital din Constanța. Reacția conducerii după reclamația unei mame

Mai mulți studenți din Sibiu au gătit o masă copioasă pentru bătrâni de la azil

Șoferii ar putea fi amendați, încă de la prima abatere