Primavara lui 2012, pe minus la productie. Ciresele si capsunile romanesti sunt putine si scumpe
De la capsunile de Satu Mare, care costa de doua ori mai mult decat cele grecesti, la ciresele gorjene parguite in piete pentru ca oamenii nu se grabesc sa le cumpere, fructele sunt delicatese.
Dar si cartofii, castravetii si varza din recolta noua sunt la un pret cu 30% mai mare.
In comuna Micula din Satu Mare, Marius e singurul care a inceput sa culeaga. Dar le vinde si cu un pret pe masura. 13 lei pe kilogram la producator.
Intai au fost capsunile spaniole, care plecau de la importator si cu 30 de lei. Apoi, prima recolta greceasca - 15 lei. Dar cei care au rupt piata au fost turcii. Un kilogram calitatea intai se vinde cu 7 lei.
Si cireasa de mai romaneasca s-a parguit intarziat in satul Rugi din Gorj. Sunt 3-4 fructe pe o creanga si poti umple o ladita abia intr-un sfert de ora.
Livezile intinse au trimis pe piata nici jumatate din cantitatea din anii trecuti. Dar pretul e dublu, cu 20 de lei kilogramul ajunge lejer la nivelul concurentei grecesti.
Evident, la trufandale piata are si oferte extreme: cirese cu pasaport - 55 de lei si capsuni romanesti cu 30.
Cat despre legumele noastre, nici ele nu sunt mai ieftine.
Pentru ca au tinut cat au putut pretul pe care si l-au propus pentru vechea recolta, producatorii de cartofi s-au trezit cu sute de saci de marfa incoltita. Acum incearca sa-si recupereze investitia din productia noua.
Pret en-gross pentru cartofii noi: 2,5- 3 lei kg, cu 30% mai mult fata de anul trecut.
Valabil si pentru varza, care e 2 lei kilogramul, dar si pentru castraveti, ajunsi la 5 lei. Legumele sunt recoltate cu spor si vandute cu greu.
Din pacate, sunt si justificate. Primavara 2012 ne aduce un plus doar la productia de varza. In rest, legumele si fructele de sezon sunt mai putine.