ORA DE VARA 2016. Cand se schimba ora si cum trebuie sa potrivim ceasul. Medicii trag un semnal de alarma

Ultimul update: Joi 31 Martie 2016 07:04
Data publicarii: Sambata 26 Martie 2016 08:01
Categorie: Social

Ora de vara 2016. In 2016 trecerea la ora de vara se va face in noaptea de 26 spre 27 martie. Trecerea la ora de vara se face in fiecare an in ultima duminica din luna martie, cand ora 03:00 devine ora 04:00.

Ora de vara 2016. Asta inseamna ca 27 martie va fi cea mai scurta zi din an si ca vom dormi cu o ora mai putin. Prin aceasta trecere, orarul de vara din Romania este corelat cu cel practicat in tarile membre ale Uniunii Europene si se aplica pentru perioada cuprinsa intre ultima duminica a lunii martie si ultima duminica a lunii octombrie. Ora de vara a fost introdusa, in Romania, pentru prima data in 1932. Pana in 1939, a functionat in fiecare an, intre prima duminica din aprilie, ora 00.00, si prima duminica din octombrie, ora 01.00 (ore locale).

Din 1943, practica trecerii la Ora de vara a fost suspendata. In 1979, Romania a semnat Conventia fusurilor orare, iar, in 1997, prin ordonanta guvernamentala, orarul de vara a fost corelat cu cel practicat in tarile UE.

Asta inseamna ca vom avea parte de cea mai scurta zi din an, de doar 23 de ore.

Medicii ne atrag atentia ca aceasta modificare ne poate afecta sanatatea. Partea buna este ca vara ne vom bucura mai mult de lumina soarelui.

Cea mai lunga zi, cea mai scurta noapte din an. Cand are loc solstitiul de vara

Revenirea la ora de iarna este programata pentru ultima duminica din octombrie.

Cum ne influenteaza aceasta schimbare. Efecte negative provocare de trecerea la ORA DE VARA

-► Potrivit cercetatorilor din SUA, organismul uman se adapteaza foarte greu la ORA DE VARA, schimbarea perturband ceasul biologic. Cele mai afectate persoane, matinalii.

-► Se pare ca si riscul de infarct creste cu 10%, pentru ca TRECEREA LA ORA DE VARA ar afecta negativ inima. Asta sustin cercetatorii englezi, intr-un studiu publicat in New England Journal of Medicine. Se pare ca riscul de infarct miocardic creste mai ales in saptamana de dupa schimbarea orei.

-► Odata cu trecerea la ORA DE VARA creste si rata sinuciderilor in randul barbatilor. Medici din Australia sustin acest lucru. Fenomenul se manifesta timp de mai multe saptamani dupa trecerea la ORA DE VARA.

ORA DE VARA. Pe continentul european, schimbarea se face in toate tarile, cu exceptia Islandei, Belarusului si Rusiei. Schimbarea, insa, nu este simultana in toate tarile, din cauza diferentei de fus orar. In unele tari, trecerea se realizeaza in prima duminica a lunii aprilie.

Prin introducerea Orei de vara, s-a urmarit sa se beneficieze cat mai mult de lumina naturala a Soarelui si de reducerea folosirii luminii artificiale.

Benjamin Franklin a sugerat, in 1784, aceasta metoda intr-o satira, in care mentiona ca s-ar realiza o economie de lumanari prin folosirea luminii de dimineata a soarelui. Ideea folosirii Orei de vara este atribuita neozeelandezului George Vernon Hudson, entomologul care a sustinut ca ar avea nevoie de mai multa lumina pentru a studia insectele si a venit cu aceasta idee in 1895.

Schimbarea orei a fost aplicata, pentru prima data, in timpul Primului Razboi Mondial, in 1916, de cateva tari din Europa. Primii care au introdus Ora de vara au fost germanii, incepand cu anul 1916 (intre 30 aprilie — 1 octombrie). Au urmat britanicii, ce au introdus Ora de vara tot in 1916 (intre 21 mai — 16 octombrie), apoi Belgia, Danemarca, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia.

ORA DE VARA 2016. La 31 martie 1918, Ora de vara a fost introdusa si in Statele Unite. Pentru o perioada mai indelungata, a fost aplicata in SUA, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, intre 3 februarie 1942 si 30 septembrie 1945.

La data de 13 aprilie 1966, legislativul american a impus respectarea Orei de vara la nivel national ("Daylight saving time" — DST sau "summer time"), din ultima duminica a lui aprilie, pana in ultima duminica din luna octombrie. Douazeci de ani mai tarziu, presedintele Ronald Reagan a semnat un act federal pe probleme de mediu, ce continea si o prevedere care solicita conservarea energiei si respectarea Orei de vara.

De atunci, Ora de vara a ramas stabilita pe o perioada de sapte luni, intre echinoctiul de primavara si cel de toamna.  In prezent, Ora de vara este folosita in 69 de tari si de teritorii din intreaga lume, in timp ce 160 de tari si de teritorii nu recurg la schimbarea orei. Cel mai recent a renuntat la introducerea Orei de vara, Rusia, in 2014. Exista multe state care au folosit sau folosesc doar experimental acest sistem orar.

China a utilizat experimental Ora de vara in perioada 1986-1991. De asemenea, tarile ecuatoriale si tropicale nu aplica Ora de vara, deoarece durata zilei este egala de-a lungul anului. 

SOLSTITIUL DE VARA 2015 - traditii si obiceiuri. Cea mai lunga zi din an era considerata propice pentru magii

SOLSTITIUL DE VARA 2015 - traditii si obiceiuri. Cea mai lunga zi din an era considerata propice pentru magii

caini

Inedit! Un bărbat va primi mii de euro despăgubire de la primărie, după ce a fost mușcat de un maidanez

Noua Dreaptă va protesta față de redifuzarea filmului "120 bătăi pe minut"

Bărbatul dispărut acum 3 săptămâni, în drum spre Italia, găsit la Constanța. Cu câți bani a plecat de acasă

Spectacol la Târgu Jiu, cu ocazia împlinirii a 142 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi

Pedofilul „sadist”, lector la o prestigioasă universitate, condamnat la 32 de ani de închisoare. Cum își șantaja victimele

Hanna, o fetiță de 3 ani diagnosticată cu tumora Wilms grad 4, are nevoie de ajutor

Constantin Brancusi

La 142 de ani de la nasterea lui Brâncuși, Muzeul de Artă a avut porțile închise

Criză de specialiști IT în România. Salariile mari din domeniu, efectul deficitului de angajați

O fată de doar 16 ani este cercetată pentru ”proxenetism în formă continuată”

Gabriela Firea anunță cumpărarea a 400 de autobuze noi, la ”standarde moderne”

Profesorii ies în stradă. Sindicaliștii din FSLI vor picheta Ministerul Muncii

Profesia de militar, promovată la Suceava de Forţele Navale Române