O branza romaneasca, vedeta unui festival din Italia la care participa peste 100.000 de oameni

Ultimul update: Sambata 28 Septembrie 2013 06:56
Data publicarii: Miercuri 25 Septembrie 2013 19:36
Categorie: Social

Traditionala branza romaneasca in coaja de brad se numara printre principalele atractii ale Targului de Branzeturi din Bra, in nordul Italiei.

Sunt zeci de sortimente aduse de producatori din toata lumea care atrag peste 100.000 de vizitatori. Unii chiar isi programeaza vacanta special pentru acest festival al branzeturilor.

Badea Marian a calatorit aproape doua mii de kilometri pentru a duce faima branzei din Bucegi tocmai in Piemont, in nordul Italiei. Se prepara ca branza obisnuita de burduf, dar...

Marian Popoliu, cioban: "Este pusa in interiorul scoartei de brad, pentru conservare. In timpul fermentatiei se creaza o adevarata simbioza intre grasimea din branza si rasina din scoarta".

Incepand din 1996, targul de branzeturi din Bra are scopul de a promova si sustine consumul de produse traditionale. De altfel, in oraselul medieval s-a nascut initiatorul miscarii Slow Food, adica hrana pregatita in tihna si sanatoasa, care incearca sa tina piept invaziei mondiale a genului Fast Food.

Pe langa sortimentele clasicele italiene - Parmigiano Reggiano, Mozarella sau Ricotta - targul aduce laolalta branzeturi si lactate din toata lumea, unele exotice, cum ar fi iaurturile din lapte de camila produse in Africa.

Carlo Petrini, organizator: "In ziua de azi, clientii constienti, inteligenti si curiosi sunt o premisa obligatorie pentru a incuraja o productie de calitate, care sa regenereze economia".

Din pacate, chiar sub etichete recunoscute, retetele traditionale se pierd la productia in masa, iar gustul original a ajuns o raritate.

Owen Baily, producator: "In toata lumea au mai ramas doar trei producatori care obtin cascavalul Cheddar dupa reteta clasica, folosind lapte obtinut de la vaci crescute in fermele proprii".

Pe cale de disparitie, spun organizatorii targului, sunt cateva mii de retete traditionale de pe intregul mapamond. Asta pentru ca marii producatori aleg cantitatea, in detrimentul calitatii.

Consumati des mancare de fasole sau de mazare. Cum trebuie preparate pentru a nu va afecta dieta

Consumati des mancare de fasole sau de mazare. Cum trebuie preparate pentru a nu va afecta dieta

scoala bucatari

Restaurantele din România dau faliment din cauza bucătarilor slabi

Ghidul care îi va ajuta pe părinţii divorţaţi. "Copilul crede că el e cauza"

Primarii cer ajutoare pentru calamitate de la Guvern ca să refacă plaje sau saloane de nunţi

O cățelușă și-a așteptat stăpânul ore întregi la ușa unui spital din Iași. VIDEO

Nava şcoală ”Mircea” s-a întors acasă după 4 luni de antrenamente pe mare

Două femei lăsate fără bijuterii prin metoda "Pomana Regelui Cioabă". Scenariul înșelăciunii

exercitiu, bacau, jaf, casa de schimb valutar, politie, ostatici

Exercițiu în Bacău. Jaf cu luare de ostatici la o casă de schimb valutar

Concert simfonic la un vechi conac boieresc, lângă Craiova. Banii vor fi folosiți pentru restaurare

În România, 1 copil din 10 nu s-a spălat niciodată pe dinți

Bucată de autostradă, distrusă de un deal, în urma unei alunecări de teren

Surpriză pentru o tânără din Iași care a mers la spital să nască. ”Credeam ca sunt numai 2”

Probleme fără sfârșit după furtună: inundați, fără curent și cu o asigurare degeaba