O branza romaneasca, vedeta unui festival din Italia la care participa peste 100.000 de oameni

Ultimul update: Sambata 28 Septembrie 2013 06:56
Data publicarii: Miercuri 25 Septembrie 2013 19:36
Categorie: Social

Traditionala branza romaneasca in coaja de brad se numara printre principalele atractii ale Targului de Branzeturi din Bra, in nordul Italiei.

Sunt zeci de sortimente aduse de producatori din toata lumea care atrag peste 100.000 de vizitatori. Unii chiar isi programeaza vacanta special pentru acest festival al branzeturilor.

Badea Marian a calatorit aproape doua mii de kilometri pentru a duce faima branzei din Bucegi tocmai in Piemont, in nordul Italiei. Se prepara ca branza obisnuita de burduf, dar...

Marian Popoliu, cioban: "Este pusa in interiorul scoartei de brad, pentru conservare. In timpul fermentatiei se creaza o adevarata simbioza intre grasimea din branza si rasina din scoarta".

Incepand din 1996, targul de branzeturi din Bra are scopul de a promova si sustine consumul de produse traditionale. De altfel, in oraselul medieval s-a nascut initiatorul miscarii Slow Food, adica hrana pregatita in tihna si sanatoasa, care incearca sa tina piept invaziei mondiale a genului Fast Food.

Casele traditionale romanesti, modele pentru europeni. Invata de la noi cum sa protejeze mediul

Pe langa sortimentele clasicele italiene - Parmigiano Reggiano, Mozarella sau Ricotta - targul aduce laolalta branzeturi si lactate din toata lumea, unele exotice, cum ar fi iaurturile din lapte de camila produse in Africa.

Carlo Petrini, organizator: "In ziua de azi, clientii constienti, inteligenti si curiosi sunt o premisa obligatorie pentru a incuraja o productie de calitate, care sa regenereze economia".

Din pacate, chiar sub etichete recunoscute, retetele traditionale se pierd la productia in masa, iar gustul original a ajuns o raritate.

Owen Baily, producator: "In toata lumea au mai ramas doar trei producatori care obtin cascavalul Cheddar dupa reteta clasica, folosind lapte obtinut de la vaci crescute in fermele proprii".

Pe cale de disparitie, spun organizatorii targului, sunt cateva mii de retete traditionale de pe intregul mapamond. Asta pentru ca marii producatori aleg cantitatea, in detrimentul calitatii.

Consumati des mancare de fasole sau de mazare. Cum trebuie preparate pentru a nu va afecta dieta

Consumati des mancare de fasole sau de mazare. Cum trebuie preparate pentru a nu va afecta dieta

mancare, resturi, fotografi, ong, hrana

Resturile de mâncare, ridicate la rang de artă de câțiva fotografi talentați. Banii strânși îi donează

Mădălina Ghenea, donație pentru copiii afectați de boli incurabile, din centrul Hospice

Proprietarii de stâni, disperați că nu găsesc ciobani: ”Acum vor și Facebook la oi”

Copiii sub 16 ani nu vor mai putea avea cont pe Facebook fără acordul părinților, din 2018

Risc mare de sărăcie. O mamă își alăptează copilul de 3 ani pentru că nu are mâncare

Scandal în Gorj intre câţiva sateni şi o firmă care face prospecţiuni. Care sunt nemulţumirile

furculita masina

A găsit o furculiță înfiptă sub mașină și acum se teme de dușmani. Povestea primăriței

Studenții din Cluj, mobilizați pentru a dona sânge. „E o cauză nobilă”

Satul din Alba unde jumătate dintre locuitori şi-au făcut solarii. Cât câştigă lunar

Moment de reculegere pentru victimele accidentelor rutiere, în Bistrița

1 din 5 studenți are probleme emoționale: teamă, anxietate și depresie

O familie, care a rămas fără locuință în prag de iarnă, are nevoie de ajutor