Floriile aduc din nou pestele pe mesele romanilor. Detaliile care arata ca este proaspat
Se apropie Floriile, iar cei care au postit in ultimele 6 saptamani asteapta cu nerabdare dezlegarea la peste.
Chiar daca in restul anului romanul prefera porcul, in duminica Floriilor, aproape toata lumea pofteste macar la un crap cu mujdei si mamaliguta.
Asa ca negustorii au iesit cu oferte: de la peste capturat din Dunare, pana la fructe de mare. Orice am alege, important este ca marfa sa fie proaspata. Bucatarii ne dau cateva sfaturi, ca sa nu avem surprize.
La cuptor, in ciorba, pe pat de sare sau pe gratar, pestele va fi duminica rege. Si nu e usor sa-l alegi pe cel mai bun. Iata care sunt detaliile de care trebuie sa tinem cont.
Maestru bucatar: "Pestele trebuie sa luceasca, sa fie alunecos, daca e uscat inseamna ca nu e proaspat, sa aiba branhiile roz, iar ochii trebuie sa fie sticlosi, cat mai clari."
Cu putina atentie, putem sa deosebim si pestele de captura de cel din crescatorii. De exemplu crapul de Dunare este mai lunguiet. Un indiciu important, spun specialistii, crapul care se vinde viu este intotdeauna de crescatorie. Sunt diferente si in ceea ce priveste carnea.
Pana sa ajunga sa il gateasca pe gratar, in tigaie sau la cuptor, oamenii au inceput sa isi faca aprovizionarea.
Vanzator: "Burta pestelui nu trebuie sa fie plata, atunci e proaspat."
Cu exceptia dezlegarilor din post pestele nu se regaseste totusi, prea des, in meniul romanilor.