Costita uscata cu miros de brad, carnati afumati sau toba. Cum pregatim corect cele mai cautate bunatati de Craciun

×
Codul embed a fost copiat

Zilele acestea nu doar sarmalele si piftia sunt pe lista de prioriati, ci si carnatii afumati, costita uscata cu miros de brad, cotletul cu mirodenii sau toba.

Asa ca, in Ardeal, la afumatorile traditionale, se intra cu bilet de ordine, ca sa nu se certe nimeni in preajma Craciunului. Potrivit producatorilor de carne, la noi in tara se taie in aceasta perioada 1 milion de porci.

Carnati, sunca, slanina, jambon, costita si ne oprim aici ca sa nu va lase gura apa desi sunt si mai multe bunatati in aceasta afumatoare din Timisoara. De la incaperea unde se pune carnea la afumat pana la tipul de lemn care se foloseste, niciun amanunt nu este lasat la voia intamplarii. Aroma este data de rumegusul de fag, care arde mocnit.

"Afumatoria trebuie zidita, sa intre aerul, sa fie curenti de aer si totodata se si usca carnatul. A doua chestie importanta e sa ai rumegus bun, de calitate. Eu folosesc rumegus de fag. Nu din orisice se afuma bine", a spus Vlada Cuzmanov, proprietarul afumatorii.

Bunatatile, in functie de preparat, se tin la afumat de la trei pana la sase zile. Patul de rumegus se schimba de doua ori pe zi, dimineata si seara.

Citește și
CSID
Topul traditiilor culinare de Craciun, care au si valoare nutritiva. Prima si cea mai importanta: moderatia
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

"In tavile alea se pune rumegus. Nu trebuie sa arda focul. Trebuie sa fumege, asa, incet. Nu-i bine sa stea fumul blocat. Aerul intra rece, duce fumul sus si fumul iasa afara", a spus Vlada Cuzmanov, proprietarul afumatorii.

Ca sa nu se incurce, clientii primesc un bon de ordine. Momentul adevarului vine abia atunci cand pleaca fericiti acasa cu bratele incarcate.

Pentru fiecare kilogram de carne adusa la afumat, clientul plateste 2,5 lei.

La 15 kilometri de Targu Mures masinile sosesc una dupa alta in fata unei gospodarii din localitatea Panet, unde functioneaza singura afumatoare traditionala de carne din judet.

Vin oameni de peste tot, chiar si din judetele vecine. Proprietarul foloseste doar rumegus de calitate, pe care il cumpara din vara de la fabricile de mobila.

"Am mai mult de 500 de clienti, slanina trebuie sa steie sase zile, oasele si carnatii doua-trei zile, depinde cum vor", a spus Borbely Marton, proprietarul afumatorii.

Pentru carnati oamenii platesc 10 lei, iar pentru carne 15 lei pe kilogram.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Sambata lui Ghita: mirosul de sorici parlit, jumari si carnati a acoperit Romania de Ignat
Sambata lui Ghita: mirosul de sorici parlit, jumari si carnati a acoperit Romania de Ignat

Sambata, peste toata tara a plutit un miros de sorici parlit, jumari si carnati proaspeti pentru ca a fost Ignatul, ziua in care se taie porcii.

Topul traditiilor culinare de Craciun, care au si valoare nutritiva. Prima si cea mai importanta: moderatia
Topul traditiilor culinare de Craciun, care au si valoare nutritiva. Prima si cea mai importanta: moderatia

Sarmale, friptura, carnati, caltabos, afumaturi, tochitura, piftie. Si o ciorba de porc pe post de aperitiv. Simtim deja mirosul Craciunului. Nu va spunem cat colesterol contin toate aceste preparate. Savurati-le si respectati traditiile culinare.

RETETE DE CRACIUN cu Chef FOA. Umar de porc impanat cu cuisoare, gatit incet la un cuptor pe vatra
RETETE DE CRACIUN cu Chef FOA. Umar de porc impanat cu cuisoare, gatit incet la un cuptor pe vatra

Pentru ca a participat alaturi de barbatii comunei la sacrificarea porcului, chef Foa s-a ales cu o bucata zdravana de carne.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.