Dupa temperaturi de 37 de grade trecem la vant, ploi in rafale si furtuni

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: A mai fost inca o zi de canicula peste Romania, cu temperaturi de 37 de grade. Meteorologii ne avertizeaza ca urmeaza furtuni, iar schimbarile de temperatura le vom resimti in special noaptea.

In Bucuresti, nu este exclus ca din aceasta seara vantul sa se intensifice si sa avem parte si de cativa stropi de ploaie.

Pentru la noapte meteorlogii anunta vant si ploi in Banat si Oltenia. Chiar si asa, in urmatoarele trei zile maximele vor urca totusi pana la 34 de grade.

De sambata pana astazi, 17.000 de persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale, dupa ce bolile le-au fost agravate de caldura. Indicele de confort termic a fost depasit in Banat, Oltenia, Muntenia si o parte a Moldovei.

Luni, la Timisoara, canicula a doborat un batran care astepta tramvaiul intr-o statie. Dintr-o data s-a prabusit, iar ceilalti calatori au chemat indata ambulanta.

Citește și
Canicula
Canicula face deja primele victime. In weekend ne vom topi la 37 de grade
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Batranul, cardiac, a fost resuscitat si dus la spital. Acolo, alt chin. In saloane, cate un ventilator anemic incearca sa faca aerul repirabil.

Insuportabil de cald a fost si in piete. Daca te incumeti sa intri printre tarabele metalice simti ca te topesti. La Braila, inca de la ora 11, termometrele indicau 33 de grade Celsius. Vanzatorii erau deja toropiti si incercau zadarnic sa-si salveze legumele, aproape palite.

In trenurile care circula cu viteza de mocanita din cauza restrictiilor, calatorii simt ca iau foc in vagoanele incinse. Astazi, la ora 15.30, in personalul Calafat - Craiova erau aproape 40 de grade Celsius. Nici evantaiele, nici ziarele, nici toate geamurile deschise nu puteau alunga senzatia de sufocare.

In Dolj, unde au fost 34 de grade Celsius la umbra, sinele de cale ferata par sa fi aprins. Ceferistii masoara temperatura din ora in ora ca sa afle daca nu cumva trebuie oprita circulatia.

Caldura teribila a facut prapad si intr-un iaz din judetul Galati. Mii de pesti morti plutesc pe balta, spre disperarea proprietarului. Sunt crapi si somni de toata frumusetea, care n-au mai avut oxigen in apa.

Nici duminica nu a fost mai bine. La Buzau, un barbat de 60 de ani si-a atras singur raul. A plecat intr-o vizita fix la amiaza cand erau peste 34 de grade Celsius la umbra si a lesinat chiar in apropierea statiei de ambulanta.

Daca nu aveti treburi urgente, mai bine amanati-le, va cer medicii. Obisnuiti-va cu ideea ca la orele pranzului este indicat sa ramaneti in casa, la racoare. Cu atat mai putin sa faceti efort, asa cum a facut un barbat de 41 de ani din Iasi care si-a pierdut cunostinta pe o dogoare teribila.

Duminica, peste 120 de persoane au solicitat ambulanta. In Botosani, un domn de 58 de ani care plecase sa intereseze de programul de audiente al politiei, a ramas in asfaltul fierbinte.

De suferit au avut si cativa oameni atacati de caini si pisici. Din cauza caldurii infernale din apartamente animalele de companie au devenit agresive.

Locuitorii din Banat si Transilvania au fost de doua ori in pericol. Pe langa codul galben de canicula, meteorologii au anuntat un nivel ridicat al radiatiilor ultraviolete. Asta inseamna ca razele soarelui ataca ochii si pielea.

Si sambata Romania a dat in clocot. A fiert aerul, fara nicio exagerare, iar vantul doar a amplificat fiebinteala, in loc sa o alunge.

Odata cu acest cod galben de canicula intrat in vigoare de sambata de la pranz, arsita a facut ca orasele toate sa para bantuite.

Au fost, in general, 35 de grade la umbra, iar indicele temperatura-umiditate a depasit punctul critic in multe zone din tara. Pentru corpul uman este devastator. Retinem mai multa caldura, o eliminam greu si de aici apar toate problemele.

Multi dintre cei care au patimit din cauza caniculei si-au facut-o cu mana lor, spun medicii. La Iasi, o femeie de 77 de ani a mers la piata in miezul zilei, cand erau deja 32 grade Celsius. Vanzatorii de la tarabe au vazut cum dintr-o data i se moaie picioarele si prabuseste. Intr-o secunda era plina de sange.

Si berea rece se dovedeste un fals prieten pe arsita. Alcoolul deshidrateaza si mai mult organismul. A aflat, tarziu, adevarul un barbat de 63 de ani din Capitala, care si-a pierdut cunostinta pe strada.

Chiar si cei tineri patimesc daca nu sunt atenti. La Lugoj, un barbat de numai 26 de ani si-a vazut moartea aproape cand, incins de la cele 36 de grade Celsius, s-a aruncat in apele reci ale raului Timis. Chit ca era sanatos tun, a facut stop-cardio respirator.

Asadar, daca va cautati scaparea la scaldat, trebuie sa intrati treptat in apa si sa nu stati prea mult in soare. In Botosani, o tanara de 18 ani care a stat prea mult la strand a facut insolatie si a chemat ambulanta pentru ca nu se mai tinea pe picioare.

33 de grade Celsius s-au inregistrat si la Iasi, iar 26 de oameni au ajuns direct la spital.

In Bucuresti a fost o maxima de 37 de grade, iar cei din Primaria Generala au fost luati pe nepreagatite. Cum nu se astepatu sa fie anuntat cod galben de canicula inca din iunie, nu au reusit sa amplaseze decat trei corturi goale.

Doctorii avertizeaza ca atunci cand termometrele arata la umbra peste 34 de grade Celsius, organismul celor care care merg pe strazi cu asfalt incins si blocuri care emana o caldura de foc poate ceda daca nu este ajutat. Trebuie sa bem multa apa si sa mancam fructe zemoase sau legume.

Arsita i-a pus la grea incercare pe romani inca de vineri, cand un om a murit in Alba, iar in Capitala, alti aproape 90 au avut nevoie de ajutorul medicilor.

Sirenele ambulantelor au tipat asurzitor in toate orasele prevestind parca ceva rau. La Timisoara, cand termometrele au aratat 30 de grade Celsius, un tanar s-a prabusit pe strada.

Cei mai in varsta si mai fragili au clacat primii sub razele nemiloase. Un barbat de 70 de ani din Alba Iulia a facut infarct, dupa ce, imprudent, a lucrat cateva ore in gradina, fara sa ii pese ca era si cardiac si diabetic.

A fost arsita pana si la Intorsura Buzaului, unul dintre polii frigului.

Toata Romania a duduit ca un cuptor imens, iar in orase asfaltul si betonul au amplificat puterea soarelui.

Pe litoral, cu toata briza si cu cele mai scazute temperaturi din tara, plaja tot s-a incins. In Bucuresti, s-au inregistrat vineri 37 de grade, iar oficialii din Ministerul Sanatatii le-au cerut primarilor de sector sa monteze corturi de prim ajutor. Problema este ca cei care au iesit totusi in strada nu au gasit nimic de baut in aceste corturi.

Efecte sunt si pe transportul feroviar: CFR-ul a anuntat ca a introdus restrictii de viteza din cauza caniculei.

In ceea ce priveste Bucurestiul, prefectul Capitalei, Mihai Atanasoaei, a dat ordin autoritatilor administratiei publice locale si membrilor Comitetului Municipiului Bucuresti pentru Situatii de Urgenta sa aplice masurile pentru zilele caniculare.
Iata masurile care trebuie avute in vedere in astfel de situatii:

- identificarea si amenajarea spatiilor inchise, ventilate, in vederea acordarii sprijinului necesar persoanelor aflate in dificultate
- asigurarea alimentarii cu apa potabila in zonele neconectate la sistemul public precum si a cismelelor existente pe raza capitalei
- instalarea de corturi pentru distribuirea de apa potabila;
- asigurarea serviciului de permanenta la primariile de sector, cand situatia o impune
- crearea conditiilor de lucru pentru personalul angajat, prevazute de OUG 99/2000 (reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice
- asigurarea ventilatiei la locurile de munca
- alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenti de aer;
- asigurarea apei minerale necesare, cate 2 - 4 litri/persoana
- asigurarea functionarii in regim prelungit a fantanilor arteziene si cismelelor permanente si temporare existente pe raza Capitalei.

De asemenea, un numar de peste 300 farmacii din Capitala vor veni in sprijinul cetatenilor afectati de caldura, asigurand apa proaspata si locuri de odihna temporara.

Lista acestor farmacii se gaseste pe site-ul Institutiei Prefectului Municipiului Bucuresti, la adresa www.prefecturabucuresti.ro sau la sunand la telefonul 021/9866, de luni pana vineri intre orele 8.00-16.00.

Prefectul a solicitat si Serviciului de Ambulanta si SMURD sa isi organizeze activitatea astfel incat sa poata deservi urgentele celor care vor fi afectati de caldura.

La solicitarea prefectului, Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor va controla modul in care sunt comercializate produsele alimentare, mai cu seama in piete si in spatiile deschise.

Ministerul Sanatatii cerut DSP-urilor, celor de la ambulanta si primiri urgente reactivarea planurilor de masuri pentru zilele caniculare.

In cadrul primariilor, a farmaciilor, in dispensare, scoli sau centre comerciale vor fi amenajate spatii cu aer conditionat unde se poate distribui populatiei apa si ceai.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Vreme anapoda. Canicula si inundatii in tarile din Europa
Vreme anapoda. Canicula si inundatii in tarile din Europa

Vara plina de contradictii in Europa Centrala. In timp ce regiuni intinse din Polonia, Slovacia si Croatia lupta cu apele dezlantuite de ploile torentiale, alte regiuni din aceleasi tari au dat piept cu canicula.

Canicula face deja primele victime. In weekend ne vom topi la 37 de grade
Canicula face deja primele victime. In weekend ne vom topi la 37 de grade

UPDATE: Un val de aer pornit din nordul Africii si un altul de atentionari din partea medicilor, meteorologilor si chiar Ministerului Sanatatii se indreapta spre noi.

Vezi aici cum te aperi de canicula!
Vezi aici cum te aperi de canicula!

Medicii atrag atentia asupra faptului ca expunerea corpului la temperaturi ridicate reprezinta un stres asupra organismului.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.