Branul a intrat in posesia Habsburgilor, insa ramane deschis publicului
De luni, Castelul Bran a intrat in posesia lui Dominic de Habsbug, care l-a mostenit de la bunica lui, principesa Ileana. Si tot de luni, domeniul poate fi din nou vizitat, in regim de muzeu privat.
Branul ar putea gazdui in viitor si turisti care viseaza sa traiasca la fel ca-n filmele de capa si spada. Cu alte cuvinte, nu este exclus ca macar o incapere sa functioneze in regim hotelier.
Desi nu mai este in proprietatea statului, castelul de la Bran si-a pastrat caracteristica de resedinta regala. Primii turisti care i-au calcat pragul au avut acces in 23 de incaperi, cu patru mai multe ca pana acum.
Cei care au mai vizitat castelul au gasit alt mobilier si alte decoratiuni, pentru ca in aprilie toate obiectele din cladire si care faceau parte din patrimoniul national au fost mutate intr-o anexa invecinata, Vama Medievala, unde va fi amenajat un nou muzeu patronat de stat.
Proprietarii au reamenajat camera de consiliu, camera de muzica sau dormitorul regelui Ferdinand. Toate obiectele sunt din colectiile familiei Habsburg sau au fost cumparate din magazinele de antichitati. La Bran vor ajunge si costumul popular romanesc preferat de principesa Ileana sau pumnalul de argint care i-a apartinut regelui Ferdinand, anunta noii administratori.
Se ia in calcul si varianta deschiderii unei crame de lux in Casa de Ceai a reginei Maria. Ar fi insa nevoie de lucrari de renovare si de avize din partea Ministerului Culturii. Castelul ramasese pustiu, dupa ce luna trecuta reprezentantii Ministerului Culturii au hotarat sa ia totul din castel.
Deocamdata, pretul unui bilet de intrare a ramas neschimbat: 12 lei.