Basescu: Trebuie introduse standarde de cost pentru serviciile de sanatate

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: "Europenii ne pun imediat eticheta 'corupt'! Nu mai putem continua asa!". Este avertismentul sefului statului care a inaugurat luni, la CNAS, Sistemul Informatic Unic Integrat. Vezi tot discursul lui Traian Basescu.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate are de astazi, un nou sistem informatic. Discutam in sfarsit, despre o baza de date care va sesiza automat daca doctorii elibereaza retete la intamplare sau fac internari fictive pe numele unor oameni morti.

Noua versiune a sistemului informatic permite legatura on-line cu cei aproape 30.000 de furnizori: medici de familie, spitale si farmacii.

Este de notorietate faptul ca unii medici de familie raportau mai multi suferinzi decat aveau. Mortii erau declarati vii, sanatosii erau declarati bolnavi iar listele de pacienti se vindeau de la un cabinet la altul. Si asta pentru simplul motiv ca statul plateste si in ziua de astazi 4,5 lei pentru fiecare om inregistrat. Acum, introduci Codul Numeric Personal si vezi automat daca o persoana este adjudecata de mai multi doctori.

Un alt repros facut de presedinte este cel legat de risipa pe medicamente. In lipsa unor standarde de cost Romania da in continuare pe doctorii straine si tratamente chiar si de 10 ori mai mult decat tarile bogate.

Citește și
medic
In 11 ani am putea ramane fara medici!
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

In paralel trebuie facuta si restructurarea sistemului sanitar, iar asta inseamna printre altele ca anul viitor se vor inchide 200 de spitale.

Traian Basescu a sustinut ca ar trebui introduse standarde de cost pentru serviciile de sanatate, cat mai repede.

Acesta a explicat ca astfel se vor evita situatiile de genul celor intalnite intr-o ancheta, in scandalul infiintarii Casei de Sanatate a Transporturilor, cand s-ar fi descoperit ca "o apendicita costa la un spital din vest de vreo 120 de ori mai mult decat la un spital din Iasi".

Avertismentul lui Traian Basescu pentru responsabilii din Sanatate: "Oameni buni, nu mai merge altfel decat cu deplina corectitudine si cu administratie corecta. Modul de administrare balcanic al tarii nu mai poate continua!"

Presedintele a continuat criticile, vorbind despre "elemente din angrenajul statului", care nu sunt corecte fata de romani. "Va spun ca trebuie rezolvate listele de standarde de cost in sanatate. Practic sistemele de sanantate nu mai pot servi cetatenii, atata timp cat elemente din angrenajul statului nu sunt oneste cu cetatenii.

Ceea ce va spun nu se vede doar de la Cotroceni. Toate se observa si din UE, de catre cei care privesc la noi. Si cand ni se pune eticheta nu ne place. Daca nu ne reevaluam noi, nu avem cum sa avem pretentii la altii care ne pun imediat eticheta: corupt!, a continuat presedintele.

Informaticienii trebuie exploatati

,

pretuiti si utilizati la reformarea Romaniei

, a declarat Basescu.

Baietii astia care ne par, asa, oameni oarecare, dar care inteleg ce se intampla cu sistemele informatice, devin tot mai mult o avere, pe care trebuie sa o exploatam, cu toata modestia pe care o au cand ii vedem cum ne explica... Trebuie sa le dam atentie, sa-i pretuim si sa-i utilizam, pentru ca ne pot aduce servicii extraodinare chiar in modernizarea Romaniei. Astept cu nerabdare sa vedem eficienta acestui sistem. (...) Astept introducerea Cardului de sanatate la anul. Vreau sa stiti ca este fara posibilitate de extindere de termen. Vom constata ca sistemul de sanatate, dincolo de medici, are nevoie si de informaticieni si de date de sinteza care sa permita decizia, a declarat Traian Basescu.

Cum ajuta SIUI la descoperirea fraudei

Exemplul de eficienta oferit de presedinte a fost urmatorul: Inainte de introducerea sistemului, cand adunai toti pacientii care erau inscrisi la medicii de familie, Romania avea 27 de milioane de inscrisi. Cand s-a trecut la introducerea in baza de date, s-a constatat ca sunt doar 19 milioane si vreo 800.000. Sapte milioane... Frauda! La fel ca la asistenta sociala, la fel ca la pensionatii pe caz de boala, la fel ca in multe alte locuri",

Traian Basescu a participat luni la lansarea Sistemului Informatic Unic Integrat, la sediul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Prin el se centralizezaza toate serviciile medicale acordate. 36 de milioane de euro a platit statul pentru ca in sistem sa nu mai apara pacienti fictivi, retete eliberate la intamplare si internari nejustificate.

SIUI a inceput sa fie folosit de la sfarsitul anului 2007 - inceputul anului 2008, in cateva judete-pilot, iar pana la sfarsitul anului 2008 toti medicii de familie din Romania au inceput sa raporteze serviciile medicale, efectuate in cadrul contractului-cadru cu CNAS, folosind si noul sistem. 

In prezent el este folosit de toti furnizorii de servicii medicale aflati in contract cu CNAS (spitale, farmacii, laboratoare s.a.).

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
Comisie parlamentara: bugetul sanatatii pe 2011, 5% din PIB, in loc de 3,9%
Comisie parlamentara: bugetul sanatatii pe 2011, 5% din PIB, in loc de 3,9%

Comisiile parlamentare pentru sanatate au adoptat, joi, un amendament la proiectul Legii bugetului de stat pe 2011, prin care bugetul Ministerului Sanatatii este majorat de la 3,9% la 5% din PIB.

In 11 ani am putea ramane fara medici!
In 11 ani am putea ramane fara medici!

Asta daca statul nu face nimic pentru a-i tine in tara. Numai din 2007 incoace 10 000 de doctori au ales sa lucreze in occident, iar 400 depun lunar cereri la Ministerul Sanatatii. Vor sa plece spre tari unde sa-si faca meseria cu placere.

Care este cea mai grava dintre problemele sanatatii romanesti?
Care este cea mai grava dintre problemele sanatatii romanesti?

Echipele de jurnalisti ai ProTV au demonstrat cum banii publici, platiti de contribuabili, sunt furati legal din spitale pe diverse cai.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Cătălin Cârstoiu organizează vineri seară o conferință de presă, în care răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate şi în care ar putea face şi un anunţ referitor la prezenţa în cursa electorală.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.