"Aurul mov" i-a imbogatit si in acest an pe romani. Profitul obtinut de un preot, care isi promoveaza afacerea pe Facebook

×
Codul embed a fost copiat

Lavanda, numita si aurul mov, i-a facut fericiti si anul acesta pe cultivatorii care au renuntat la agricultura traditionala in favoarea plantatiilor parfumate.

Oamenii au investit inclusiv in utilaje, care ii ajuta sa produca uleiuri si siropuri scumpe, apreciate in special in vestul Europei.

Parintele Daniel Valean din Campia Turzii a inceput sa cultive lavanda in 2013, mai mult din curiozitate. Initial a investit 18 mii de lei in butasii necesari unui hectar, dar pentru ca a avut recolta buna, s-a intins pe 2 hectare si jumatate.

Daniel Nicolae Valean, preot: "Daca in primul an am obtinut doar 5 litri de ulei esential, acum in anul al 3-lea am obtinut 70 de litri."

Intre timp a cumparat si un aparat de distilat. Preotul vinde uleiul esential si apa de lavanda pe o pagina de Facebook creata special. Celor care vor sa inceapa propria afacere le vinde butasi.

Citește și
lavanda
Dealurile din Transilvania incep sa se coloreze in violet. Cat de profitabile pot fi culturile de levantica
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Si Gabriela s-a extins mult in cei 5 ani de cand cultiva lavanda langa Cluj. Daca la inceput tranforma florile doar in apa parfumata sau le facea buchetele, acum si-a diversificat oferta. Face inclusiv papusi din lavanda, uleiuri esentiale si siropuri pentru prajituri si limonada. Are deja clienti fideli: unii dintre ei proprietari de pensiuni si restaurante.

Gabriela Culda, cultivator: "Sezonul de toamna a fost mult mai bun decat cel de anul trecut, chiar daca a plouat mult, am recoltat si acum vand pe comanda si merg la targuri inclusiv in strainatate, de 2 ori pe an. Avem jucariile pentru copii, ele au o cantitate mica de lavanda, dar suficienta cat sa-i ajute sa se calmeze."

Secretul pentru a avea succes pe piata consta in diversificarea produselor si reinvestirea profitului. Asa se face ca banii castigati vor fi investiti de producator intr-o distilerie mai performanta si o hala de productie pentru dulceturi si siropuri.

Si Claudiu din Ciumbrud, Judetul Alba, merge de 2 ani la piata cu saculeti cu lavanda in loc de orz sau porumb.

Claudiu Sasu, cultivator: "Am inceput sa cultiv lavanda pentru ca este mai profitabila decat culture de orz grau sau porumb."

Radu Calin, culitvator: "Investitia se amortizeaza in primii 3 ani, iar profitul va fi de 7500 de euro pe hectar."

Ca sa va faceti o idee, un litru de ulei esential costa 120 de euro, iar pentru obtinerea lui aveti nevoie de 100 de kg de flori.

 

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
"Aurul mov" a inceput sa le aduca bani frumosi producatorilor romani. Cum si-au marit castigurile dupa ce si-au unit fortele

Unde-s multi, puterea creste! Asta si-au spus 18 producatori de lavanda, care s-au unit intr-o asociatie ca sa-si poata valorifica mai usor marfa.

Dealurile din Transilvania incep sa se coloreze in violet. Cat de profitabile pot fi culturile de levantica
Dealurile din Transilvania incep sa se coloreze in violet. Cat de profitabile pot fi culturile de levantica

Campurile Romaniei s-au invaluit in nuante de mov. Lavanda, este in plina floare, iar cei care au investit in astfel, de culturi isi extind afacerile si produc, mai nou, tot soiul de dulceturi sau tincturi.

Lavanda a inflorit a doua oara in acest an. Romanii care au riscat si au castigat din afacerile cu flori lila
Lavanda a inflorit a doua oara in acest an. Romanii care au riscat si au castigat din afacerile cu flori lila

Dealurile Romaniei au capatat o nuanta minunata, de lila, iar un parfum extrem de puternic te invaluie. Lavanda sau popular "levantica", a inflorit pentru a doua oara in acest an.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.