6 din 10 femei se intorc la munca inainte de prima aniversare a copilului. Solutii pentru a creste indemnizatiile primite

Ultimul update: Vineri 19 Februarie 2016 07:10
Data publicarii: Marti 16 Februarie 2016 18:19
Categorie: Social

Sase din zece romance se intorc la munca mai devreme ca pruncul lor sa implineasca un an. Sunt fortate sa faca asta, pentru ca nu le ajung banii.

Un studiu recent arata ca celor mai multe dintre ele le este imposibil sa se descurce cu sumele prevazute de lege, adica cel mult 1.200 de lei lunar, cat este indemnizatia pentru al doilea an de concediu.

In tot acest timp, pe mesele parlamentarilor zac mai multe proiecte care ar putea incuraja femeile sa devina mame.

Mihaela a ales sa se intoarca la munca din mai, inainte ca baiatul sa implineasca un an. O doare sufletul, dar nu a avut de ales.

Mihaela Galopol, mama: "Ei abia acum incep sa gangureasca, sa fie atenti, sa se dezvolte, sa se joace."

In Romania, in fiecare an, in medie, 2,5% dintre femeile care au un loc de munca raman insarcinate. Doar 42% stau acasa, in concediu de crestere a copilului, doi ani. Celelalte femei se intorc la serviciu dupa 12 luni. Cele mai multe aleg aceasta varianta pentru ca spun ca nu se pot descurca cu doar 1.200 de lei pe luna.

Dana Gheorghe, mama: "Sunt foarte putini bani, avand in vedere ca sunt multe cheltuieli."

Altfel nu ducem lipsa de proiecte care sa stimuleze natalitatea. Unii lasa mana libera primarului sa acorde sporuri mamelor, acolo unde sunt putine nasteri. Altii readuc in discutie un proiect vechi care da posibilitatea femeilor sa primeasca 85% din salariu, indiferent de cati bani castiga. Exista si varianta potrivit careia plafonul sa fie de 3.400 de lei si in al doilea an de concediu.

Alina, mama: "Ar trebui sa existe asta pentru a incuraja natalitatea scazuta, sa stai sa cresti copilul, sa-l educi acasa..."

O alta initiativa propune ca femeile care au nascut si crescut cel putin trei copii sa primeasca o indemnizatie lunara pe viata, iar cele care au cinci copii sau mai multi sa devina "mame-eroine".

Peste 137.000 de femei si barbati primesc, in prezent, indemnizatie de crestere a copilului, potrivit Ministerului Muncii.

In Bulgaria, indemnizatia de crestere a copilului ajunge la 90% din salariul brut. In Italia este de 80% pentru primele trei luni, apoi de 30% din salariu. In Germania, concediul de maternitate este de 14 saptamani, dintre care sase inainte de nastere, pentru o indemnizatie egala cu venitul obtinut in ultimele 12 luni. Femeile pot alege sa stea acasa si 14 luni, pentru o indemnizatie egala cu 67% din venit, dar nu mai mare de 1.800 de euro pe luna.

Parintii care adopta un copil mai mare de 2 ani ar putea primi un concediu de 3 luni. La cat poate ajunge indemnizatia lunara

Parintii care adopta un copil mai mare de 2 ani ar putea primi un concediu de 3 luni. La cat poate ajunge indemnizatia lunara

alerta SMS rachiti

Un sat din Botoşani şi un orăşel din Galaţi au deja sistem de alertare prin SMS

Și-a bătut soția pentru că a uitat cratița cu mici pe aragaz și a adormit

A fost identificat șoferul care a făcut slalom printre pietoni în Timișoara. Amenda primită

”Micuţa Picasso” își expune lucrările în România: ”Mă bucur că am reușit să vin”

Criză de țigle în județul Bihor. Oamenii își acoperă casele cu folie

Sistemul de alertă propus de specialiști, pentru a-i avertiza pe români în cazul unui dezastru

Târgul de energie electrică.

Ofertele furnizorilor de electricitate pentru a atrage 7 milioane de contracte

De ce casele din România nu rezistă la furtuni. Constructorii oferă garanţie doar 2-3 ani

Un primar din judeţul Galaţi îşi înfiinţează propriul sistem local de alertare prin SMS

Laptele, cornul și păstârnacul. Statul schimbă meniul elevilor în acest an

Abandonați de părinți, iar apoi de stat. Normele ISU închid centrele de ocrotire nesigure

Teatrul Naţional a găzduit, în premieră, spectacolul UFO. Povestea oamenilor care au avut o "întâlnire extraterestră"