Romania ia primele masuri pentru a opri epidemia de gripa A/H1N1 la granite. In Ucraina mor zilnic 10 oameni

Ultimul update: Marti 02 Februarie 2016 07:09
Data publicarii: Sambata 30 Ianuarie 2016 15:30
Categorie: Sanatate

La Suceava s-au anuntat sambata primele masuri oficiale pentru prevenirea raspandirii epidemiei de gripa porcina care se apropie de tara noastra.

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) Suceava, convocat, sambata, de prefect, a aprobat planul de masuri pentru prevenirea si combaterea gripei porcine A/H1N1, anunta Agerpres. Decizia a fost luata in contextul evolutiei acesteia pe teritoriul Ucrainei si a confirmarii, in proximitatea granitei cu judetul Suceava, a cinci decese, la Cernauti. Conform DSP, in Suceava s-au identificat pana acum 2 cazuri de gripa, dar acestea nu au fost inca confirmate de laboratorul Institutului Cantacuzino din Bucuresti.

Epidemie in Ucraina si Rusia

Potrivit agentiei ucrainene de stiri Unian, in ultima perioada in aceasta tara au murit 10 persoane in fiecare zi din cauza gripei porcine. Marti, premierul a declarat oficial ca este o epidemie iar vineri, seful Serviciului Sanitar-Epidemiologic de stat a anuntat ca aproximativ 8% din populatia tarii sufera de o forma de A/H1N1. Cea mai mare rata de infectare se inregistreaza in capitala Kiev – 15,5% - dar epidemia s-a extins si in vestul tarii, spre granitele Romaniei.

Pana sambata, numarul deceselor in Ucraina depasise 150, dintre care 33 la Odessa. Si in Rusia peste 100 de oameni si-au pierdut viata din cauza complicatiilor gripei porcine in ultima luna, scrie Moscow Times, citand o declaratie a Ministrului Sanatatii. Autoritatile din Moscova si Sankt Petersburg au decretat epidemie si au luat masuri de carantina. Si in Moldova s-au inregistrat mai multe cazuri, insa niciun fatal.

Un nou caz de deces provocat de Ebola in Africa. OMS declarase sfarsitul epidemiei in urma cu cateva zile

Masurile luate in Romania

Revenind in tara noastra, seful ISU Suceava, general de brigada Ion Burlui, a aratat ca, potrivit informatiilor pe care le detine, in regiunea Cernauti s-au inchis din 18 ianuarie scolile, din cauza manifestarii acestei boli. In conditiile in care evolueaza aceasta boala la granita de nord a Romaniei, Ministerul Afacerilor Externe, potrivit lui Burlui, recomanda amanarea calatoriilor in Ucraina daca situatia nu impune o urgenta.

Totodata, Burlui a atras atentia ca persoanele care manifesta simptome ale bolii, care sunt asemanatoare cu cele ale gripei sezoniere la care se adauga diareea, senzatia de voma si febra de 38 grade, sa se prezinte direct in sectiile de boli infectioase, si nu la unitatile de primire a urgentelor, pentru a nu raspandi virusul.

Directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Suceava, Andrei Ianovici, a declarat ca institutia monitorizeaza situatia, cu masuri suplimentare in zona Radauti, care este mai aproape de frontiera cu Ucraina, si crede ca problema poate fi manageriata mult mai usor ca in 2009, deoarece, in prezent, exista vaccin pentru tulpina AH1N1. El a precizat ca in judet s-au distribuit 11.000 de doze de vaccin, dintre care 9.000 au fost deja administrate categoriilor cu risc, iar ultimele 2.000 de doze ajunse la Suceava au fost repartizate in zona Radauti.

Punct de asistenta medicala, la granita cu Ucraina

Punctul de asistenta medicala, al carui infiintare s-a decis in sedinta Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) Suceava, este functional incepand de sambata, persoanele care intra in tara prin PTF Siret, venind din Ucraina, fiind verificate daca prezinta simptomele gripei porcine. Prefectul de Suceava, Constantin Harasim, a declarat presei ca, in baza deciziei aprobate in sedinta extraordinara de sambata a CJSU Suceava, in PTF Siret s-a infiintat un punct de asistenta medicala in acest scop, ce va functiona non stop pe toata perioada in care va evolua gripa porcina in Ucraina.

Punctul sanitar din PTF Siret dispune si de un echipaj de ambulanta, a mentionat prefectul de Suceava. Potrivit acestuia, sarcina personalului din punctul medical este sa supravegheze si sa identifice posibili purtatori ai virusului. In cazul in care se identifica persoane care prezinta astfel de simptome, vor fi facute verificari medicale suplimentare, iar daca se constata situatii in care acestea necesita ingrijiri medicale vor fi duse cu ambulanta spre o sectie de boli infectioase.

In 2009/2010 o pandemie de gripa porcina a provocat peste 18.000 de decese la nivel mondial. In tara noastra, 82 de persoane si-au pierdut viata din cei aproape 6.000 de romani infectati.

Epidemie de gripa H1N1 la granitele Romaniei. Ministerul Sanatatii suplimenteaza numarul dozelor de vaccin

Epidemie de gripa H1N1 la granitele Romaniei. Ministerul Sanatatii suplimenteaza numarul dozelor de vaccin

Florian Bodog

Bodog încă nu a rezolvat grava criză de imunoglobulină. Bolnavii plătesc sume mari ca să trăiască

Miracol medical: o fetiță a supraviețuit, deși s-a născut cu inima în afara pieptului

Transplant dificil în Vrancea: o mamă i-a donat fiicei sale un rinichi

Scandal internaţional din cauza laptelui praf pentru bebeluşi infectat cu Salmonella. Ce măsuri ia România

Criza imunoglobulinei. Ministerul Sănătăţii ar fi putut să asigure medicamentele necesare bolnavilor

Peste 100 de noi cazuri de rujeolă în ultima săptămână. Peste 95%, persoane nevaccinate

imunoglobulina

Criza imunoglobulinei continuă. Pacienți trimiși în străinătate pentru a fi tratați

Situație critică la Sf.Pantelimon: ”Pacienții se ridică de pe targă când află ca vor ajunge acolo”

Părinţi obligaţi de instanţă să-şi trateze copilul, în Iaşi. De ce refuză să meargă la spital

Primul spital pentru copiii bolnavi de cancer construit în România, după 30 de ani

Bebeluș salvat printr-o transfuzie intrauterină, de către medici din Iași

Vlad Voiculescu critică soluția găsită de autorități în cazul crizei de imunoglobulină