Mari semne de intrebare privind ambulantele private dupa moartea lui Ekeng. Cine raspunde daca nu sunt echipate corespunzator

×
Codul embed a fost copiat

Moartea fulgeratoare a fotbalistului Patrick Ekeng ridica semne de intrebare, cu privire la modul in care functioneaza serviciile de ambulanta privata.

Cate sunt dotate corespunzator si pot asigura interventiile de urgenta? 6 dintre cei 19 furnizori privati de ambulanta deservesc si o parte din sistemul unic 112.

Unul dintre ei este ambulanta Puls, la care au fost gasite nereguli grave. Serviciul de Ambulanta de stat are incredere oarba in Directia de Sanatate Publica, institutia care le da autorizatii acestor firme si ar trebui sa le controleze.

Moartea fotbalistului Patrick Ekeng ramane deocamdata neelucidata. Nu se stie ce l-a ucis, iar medicii legisti vor oferi un raspuns in doua saptamani, cand vor veni rezultatele analizelor toxicologice.

Pe de alta parte, presedinta Agentiei Nationale Anti-Doping a declarat, pentru News.ro, ca fotbalistul Patrick Ekeng a fost testat antidoping in luna aprilie, "prin sondaj, cu ocazia unui meci", iar rezultatele au fost negative".

Citește și
hotnews
FOTO Acoperisurile a peste 300 de case, distruse in comuna Cuci. Localnicii spun ca a fost o tornada
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Intre timp, ancheta se indreapta catre cei care ar fi trebuit sa-l salveze pe fotbalist: echipajul ambulantei Puls. Aceasta este un serviciu privat care are contracte cu statul roman, dar si cu firme private. Cei care au chemat pe stadion ambulantele Puls, vineri seara, sunt proprietarii echipei Dinamo Bucuresti. Regulile spun ca trebuie sa ai la o manifestare sportiva doua ambulante complet echipate, cu medic si asistent. Cei care platesc sunt organizatorii, adica patronii lui Dinamo care au refuzat orice dialog cu echipa ProTV.

"Reporter: Sunt voci din sistemul privat de ambulanta care spun ca atunci cand se pune problema achizitionarii unui astfel de serviciu se vor variantele cele mai ieftine.
Dumitru Dragomir: Da, asa este, aveti dreptate. Aproape toate cluburile, 89 la suta sunt in insolventa."

Anchetatorii vor stabili cine si cat a platit pentru serviciile de urgenta si cine trebuia sa verifice daca acestea erau si functionale.

Primul control facut asupra celor 3 ambulante Puls folosite la meci arata ca aveau medicamente expirate sau defibrilatoare descarcate, sustin oficialii.

"O parte din ambulantele utilizate si care sunt autorizate ca ambulante de nivel A, adica de transport, au fost supraclasificate de firma, si folosite in regim de ambulante de urgenta", spunea Raed Arafat.

Puls are contracte cu serviciul de urgenta 112.

"Aceste ambulante se deplaseaza la solicitari repartizate prin sistemul de dispecerat 112, vorbim numai de solicitari de cod verde , acele consultatii de urgenta la domiciliu. Sunt ambulante autorizate de DSP in baza unei inspectii facuta de ocomisie de acreditare de autorizare", explica Alis Grasu, coordonatorul serviciului de ambulanta Bucuresti – Ilfov.

Asadar, ambulantele Puls, dar si ale altor 5 servicii private de urgenta, vin acasa la pacientii care suna la 112, atunci cand problema medicala nu este considerata grava. Ele au fost acreditate sa faca asta de Directia de Sanatate Publica.

De controlat, s-a ocupat Departamentul pentru Situatii de Urgenta care anul trecut, de exemplu, a verificat Puls si a descoperit mai multe nereguli in acte. La ambulante nu a mai ajuns nimeni sa vada ce lipseste si ce nu.

In acelasi sistem public de urgenta este si Nicomed. Activitatea acestui serviciu a fost suspendata pentru 6 luni dupa ce au fost descoperite nereguli grave.

In Bucuresti functioneaza 19 firme private de medicina de urgenta care asigura si interventie si transport pacienti si au in total peste 40 de ambulante. Anul trecut toate au fost controlate si la aproape jumatate dintre ele s-au gasit nereguli.

Avocatul poporului s-a sesizat din oficiu si a inceput si o ancheta- o investigatie ampla. Rezultatele vor fi introduse in viitorul Raport Special al Avocatului Poporului privind sistemul national de sanatate.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Institutul National de Medicina Sportiva:
Institutul National de Medicina Sportiva: "Patrick Ekeng era apt pentru sportul de performanta. Investigatiile au fost bune"

Dupa ce medicul legist Adbo Salem a spus ca Ekeng ar fi murit din cauza unei afectiuni cardiace, Institutul National de Medicina Sportiva sustine ca Patrick Ekeng era apt pentru sportul de performanta.

FOTO Acoperisurile a peste 300 de case, distruse in comuna Cuci. Localnicii spun ca a fost o tornada
FOTO Acoperisurile a peste 300 de case, distruse in comuna Cuci. Localnicii spun ca a fost o tornada

FOTO Acoperisurile a peste 300 de case, distruse in comuna Cuci. Localnicii spun ca a fost o tornada

Recomandări
Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Tot ce trebuie să știi despre zborurile către și dinspre țările Schengen. Ce se schimbă din 31 martie
Tot ce trebuie să știi despre zborurile către și dinspre țările Schengen. Ce se schimbă din 31 martie

Doar trei zile mai sunt până când vom intra în spațiul Schengen cu frontierele maritime și aeriene.