Sfaturile expertilor pentru a va proteja de virusul Zika. Boala nu are tratament, iar OMS se asteapta la milioane de cazuri

×
Codul embed a fost copiat

Virusul Zika a ajuns si in atentia autoritatilor din Romania. Ministerul Afacerilor Externe a emis o atentionare de calatorie pentru 29 de tari in care exista riscul de imbolnavire.
 

Cine este dispus sa infrunte acest risc e sfatuit sa se protejeze impotriva tantarilor ce transmit virusul, pentru ca tratament impotriva bolii nu exista. Femeile gravide care se imbolnavesc pot da nastere unor copii cu malformatii.

29 de tari din America de Sud si America Central Insulara sunt pe lista de avertizare pentru virusul Zika. Republica Dominicana, Thailanda, Venezuela, Brazilia, Insulele Maldive sau Argentina sunt vizitate si de romani.

Reprezentantii agentiilor de turism le atrag atentia celor care doresc sa isi petreaca vacanta in aceste zone.

Cosmina, reprezentant agentie de turism: "Le recomandam alte destinatii exotice mai apropiate, cum ar fi Dubai. Le spunem sa aiba grija daca totusi aleg sa se deplaseze in zonele cu risc."

Citește și
zika
OMS anunta ca virusul Zika "se extinde exploziv". Situatia la zi: cel putin 20 de tari din toata lumea au inregistrat cazuri
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Nu exista medicamente sau vaccin care sa protejeze impotriva infectiei Zika. Tocmai de aceea este indicat ca in tarile unde exista riscul de a va imbolnavi sa va protejati corpul cu haine lungi, sa va relaxati doar in spatii prevazute cu aer conditionat sau cu plase de pat pentru tantari, dar mai ales sa folositi spray-uri contra tantarilor.

OMS estimeaza ca 3-4 milioane de oameni vor fi infectati, intr-un an, in cele doua Americi. La periferia celui mai mare oras brazilian, Rio de Janeiro, in lupta cu tantarii periculosi sunt aruncati alti tantari.

Sunt insecte modificate genetic, din specia care raspandeste virusuri de temut, inclusiv Zika.

Ce se intampla cu reproducerea lor? Dupa ce ies din oua vor muri in stadiul de larva, inainte sa devina adulti capabili sa zboare, adica atunci cand transmit virusuri.

Tehnologia de manipulare genetica a fost pusa la punct de un laborator britanic si a permis - experimental deocamdata - reducerea cu 90 la suta a tantarilor in anumite zone.

Zika este "suspectul numarul unu" pentru explozia de cazuri de microcefalie in Brazilia - peste 4.000 de la inceputul anului. Daca viitoare mama este infectata, bebelusul poate suferi de malformatii congenitale grave - in special un creier anormal dezvoltat.

Constancia Ayres, cercetator: "Daca virusul poate trece prin placenta si daca poate fi detectat in sperma si in saliva, atunci este probabil sa poata fi transmis si prin contact sexual."

Autoritatile braziliene se afla sub o presiune imensa - mai sunt cateve zile pana incepe Carnvalul de la Rio, iar in august metropola braziliana va gazdui Jocurile Olimpice.

Riscul de raspandire in Europa, scazut pe timpul iernii
Riscul de intrare in Europa a virusului Zika a crescut, dar probabilitatea de a se propaga pe continent in timpul iernii este ''extrem de redusa'', se afirma intr-un comunicat difuzat vineri, la Copenhaga, de Biroul Regional pentru Europa al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), transmite EFE.

Acest virus se transmite prin intepatura tantarului Aedes aegypti si se pare ca este periculos in cazul femeilor insarcinate, putand provoca grave malformatii congenitale la fetusi. Infectia cu virusul Zika poate genera febra, eruptii cutanate, inrosirea ochilor si dureri musculare.

''Tantarii Aedes se gasesc in mai multe tari europene, in special in zona mediteraneeana, dar conditiile climaterice actuale nu sunt propice pentru activitatea lor'', a explicat OMS, atragand insa atentia ca, incepand din primavara, odata cu incalzirea vremii, aceste insecte vor gasi mai multe zone de reproducere si, prin urmare, riscul de contaminare va creste.

Deocamdata, virusul se raspandeste mai ales pe continentul american, ''iar statele europene ar trebui sa fie pregatite sa depisteze si gestioneze infectiile cu virusul Zika de la calatorii care sosesc din tarile afectate'', mentioneaza organizatia.

Comitet de urgenta, programat de OMS pentru 1 februarie
O reuniune de informare in legatura cu virusul Zika si de coordonare a actiunilor contra propagarii acestuia in Uniunea Europeana va avea loc in luna februarie, la nivel de experti, transmite EFE vineri, mentionand ca la intalnire vor participa si reprezentanti ai Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) si ai Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Imbolnavirilor (ECDC).

Comisia Europeana (CE) este informata in legatura cu depistarea unor persoane infectate cu acest virus in Franta, Marea Britanie, Danemarca, Italia, Portugalia si Spania, au declarat surse comunitare, adaugand ca in toate aceste cazuri este vorba despre 'un import' al virusului din zonele afectate.

Totodata, CE a recomandat tuturor celor care se afla sau vor sa calatoreasca in respectivele regiuni sa respecte masurile de protectie necesare pentru a evita intepaturile tantarilor Aedes aegypti, care transmit virusul Zika.

Potrivit surselor mentionate, CE intentioneaza sa aloce zece milioane de euro pentru studierea acestui virus, astfel incat sa se gaseasca o solutie pentru combaterea raspandirii acestuia si pentru prevenirea si tratarea imbolnavirilor pe care le produce.
 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
CDC:
CDC: "Virusul Zika poate fi transmis si prin contact sexual". Unele atlete, avertizate sa nu participe la Olimpiada de la Rio

Doua cazuri de contaminare cu virusul Zika sugereaza o posibila transmitere pe cale sexuala, a declarat joi Anne Schuchat, director adjunct al Centrelor americane de control si prevenire a bolilor(CDC), in cadrul unei conferinte de presa telefonice.

OMS anunta ca virusul Zika
OMS anunta ca virusul Zika "se extinde exploziv". Situatia la zi: cel putin 20 de tari din toata lumea au inregistrat cazuri

Este avertismentul cercetatorilor americani, care au cerut Organizatiei Mondiale a Sanatatii sa ia masuri de actiune rapida, pentru ca ar putea trece ani pana cand sa existe un vaccin.

Masurile luate de unele companii aeriene ca urmare a raspandirii virusului Zika. Boala, detectata in peste 20 de tari
Masurile luate de unele companii aeriene ca urmare a raspandirii virusului Zika. Boala, detectata in peste 20 de tari

Companiile din industria turismului iau masuri ca urmare a raspandirii rapide a virusului Zika in America Latina si in Caraibe. Boala, ce prezinta risc in special pentru femeile insarcinate, a fost detectata in peste 20 de tari.
 

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.