Dacii si romanii nu aveau nevoie de dentist. Care este alimentul pe care nu il consumau, iar noi il mancam zilnic

Ultimul update: Marti 24 Mai 2016 06:56
Data publicarii: Duminica 13 Martie 2016 14:18
Categorie: Sanatate
dinti

Un studiu realizat pe ramasitele locuitorilor Pompeiului a aratat ca acestia nu aveau nevoie de metodele moderne de igiena dentarara si nici de dentist. Surprinzator, oamenii aveau o dantura foarte buna datorita dietei.

Arheologii care studiaza vestigiile Pompeiului au analizat osemintele a 30 de locuitori din acea vreme cu ajutorul unei tomografii computerizate. Corpurile lor s-au conservate foarte bine datorita lavei care i-a acoperit, dupa eruptia Vulcanului Vezuviu, in anul 79 dupa Hristos. Rezultatele au arata ca acestia aveau dintii foarte sanatosi si “nicio nevoie iminenta de a vizita un dentist” a declarat radiologul Giovanni Babino, conform Quartz.

Motivul este unul predictibil. Zaharul era principalul aliment care lipsea din dieta popoarelor antice. Oamenii nu foloseau periuta si pasta de dinti, dar aveau o dieta echilibrata, cu multe fructe si legume, saraca in zaharuri, ceea ce am numi astazi un regim mediteranean. “Mancau mai bine decat noi.” a spus ortodontul Elisa Vanacore.

Aerul si apa din jurul vulcanului, bogate in fluor, reprezentau un alt factor ajutator, dupa cum spun expertii care au realizat analizele.

Un alt popor cu dantura buna se pare ca erau englezii din perioada dinastiei Tudorilor. In ciuda credintei populare conform careia aveau dantura stricata, un stereotip ce se datoreaza in mare masura reginei Elisabeta I, acestia nu aveau mai deloc carii. Din nou, datorita lipsei de zahar din alimentatie.

La inceputul secolului al 17-lea, cand Spania, Franta si Olanda au inceput sa produca zahar la scara larga, pretul a scazut drastic, iar acest aliment a ajuns foarte raspandit printre europeni.
 

dinti Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Quartz

Ciocolata care ne protejeaza de carii. De ce alimentele dulci sunt periculoase pentru dinti

Ciocolata care ne protejeaza de carii. De ce alimentele dulci sunt periculoase pentru dinti

cazuri HIV

Undă verde primului auto-test HIV, care funcţionează pe baza unei probe de salivă

Analiza medicală pentru care românii așteaptă și un an

Moda aparatelor dentare prinde tot mai mult contur în România

Vlad Voiculescu

Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu, apel la studenți și medici. Ce petiție susține

Pneumonia, principala cauză de deces a copiilor sub 5 ani. Decizia Ministerului Sănătăţii

Spitalul din Piteşti are din nou aer condiţionat, după ce o pacientă a leşinat de cald