Criza imunoglobulinei. Ministerul Sănătăţii ar fi putut să asigure medicamentele necesare bolnavilor

Ultimul update: Sambata 09 Decembrie 2017 19:48
Data publicarii: Sambata 09 Decembrie 2017 18:28
Categorie: Sanatate

În scandalul iscat de criza de imunoglobulină apar documente clare: Ministrul Sănătăţii trebuia şi ar fi putut să asigure medicamentele necesare bolnavilor.

Un ordin elaborat anul trecut şi semnat în lună martie chiar de Florian Bodog îi obliga pe distribuitorii de medicamente să asigure stocurile necesare în ţară, şi abia apoi să trimită la export paralel.

Cu toate acestea, o parte din imunoglobulina de care pacienţii romani aveau atâta nevoie a fost expediată în străinătate. Între timp o femeie a murit, iar statul le-a spus celorlalţi bolnavi să mai aştepte două săptămâni până la sosirea tratamentului.

Din cei 4 producători de imunoglobulina aflaţi pe piaţa din România, unul şi-a depus cerere de retragere în 2015, iar altul cu un an mai târziu. În aceste condiţii anul trecut s-au luat primele măsuri.

Tratamentul a fost inclus pe lista medicamentelor esenţiale al căror preţ urma să crească, s-a cerut raportarea şi monitorizarea stocurilor de medicamente şi s-a elaborat un ordin de ministru care îi obliga pe distribuitorii cu care avem contracte să asigure mai întâi necesarul pentru România. Iar acest ordin a intrat în vigoare în luna martie a acestui an, fiind semnat chiar de ministrul Florian Bodog.

Vlad Voiculescu critică soluția găsită de autorități în cazul crizei de imunoglobulină

Lista medicamentelor esenţiale a fost eliminată la începutul lui 2017 şi odată cu ea şi majorarea preţului, aşa că şi al treilea producător a anunţat că se retrage de la noi. Autorităţile au început monitorizarea stocului de medicamente, dar spune Ministerul Sănătăţii, sistemul gândit nu putea genera alerte rapide din cauze tehnice. Iar îmbunătăţirea lui a durat mai bine de 10 luni.

"Cel puţin de atunci există baza legală pentru oprirea prin act administrativ a exportului paralel pentru imunoglobulină, de exemplu. Pe 14 martie a fost aprobat şi în aprilie au fost exportate 100 de cutii şi ne putem întreba dacă nu cumva viaţa femeii ar fi putut fi salvată", a explicat fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu.

În plus, Ministerul Sănătăţii spune că interzicerea exportului paralel printr-o decizie a ministrului ar fi o rezolvarea temporară a problemei şi că ar fi nevoie de o măsură la nivel european care să reglementeze aceste lucruri.

Deși avea toate pârghiile necesare încă din primăvara, ministrul sănătăţii nu a luat nicio măsură. O femeie a murit în Alba aşteptând medicamentele. Între timp, spitalul din Sibiu a eliberat formularele necesare tratamentului în straintate, iar săptămâna viitoare 4 pacienţi aflaţi în stare gravă vor pleca la tratament într-o clinică din Germania.

La ultimele discuţii, autorităţile au promis că în spitalele de la noi primele doze necesare de imunoglobulină vor ajunge după jumătatea lunii decembrie.

Cheltuielile cu tratamentul în străinătate vor fi plătite de statul roman. Pacienţii trebuie să plătească însă transportul şi cazarea.

 

Criza imunoglobulinei continuă. Pacienți trimiși în străinătate pentru a fi tratați

Criza imunoglobulinei continuă. Pacienți trimiși în străinătate pentru a fi tratați

politist radauti

Poliţistul atacat cu sabia de un interlop are nevoie de un medicament de negăsit în România. Cine i l-a procurat

Ministrul Sănătății a amânat din nou scăderea prețului la medicamente!

Lenjerii de pat de unică folosință în unele spitale românești. Pacienții laudă schimbarea

Primul deces înregistrat în acest sezon din cauza gripei, o femeie din București

Pană de curent majoră la Spitalul Craiova. Operaţii întrerupte şi oameni blocaţi în lifturi

Românii care fac treaba statului. Medicamentele vitale bolnavilor, aduse de ei din străinătate

Consult pediatric la domiciliu

Consulturile pediatrice la domiciliu, opțiunea părinților sătui de cozile din spitale

Pentru a evita cozile, părinții îi cheamă pe medici la domiciliu pentru a-i trata pe copii

Florian Bodog se laudă cu investițiile din Sănătate, deși spitalele au nevoie de alte aparate

Medicii de familie scapă parţial de birocraţie, ca să aibă mai mult timp pentru pacienţi

Un spital-bijuterie din Brașov stă de 3 luni nefolosit. Ministerul Sănătății nu a trimis actele

Horoscop 11 ianuarie 2018. Zodia care va primi o sumă considerabilă de bani în urma muncii depuse anul trecut