Top 10 locuri de pe planeta unde toata lumea vrea sa traiasca.Tara cu cea mai mare speranta de viata

Monaco

"Tinerete fara batranete" este un mit pe care nu am reusit sa-l descoperim si in realitate. Dupa nenumarate expeditii si incursiuni istorice, omenirea nu a gasit niciun loc "magic" in care sa traiasca etern. Poate nu am cautat unde trebuia.

Agentia americana CIA a adunat date din toata lumea ca sa stabileasca speranta de viata a intregii populatii de pe glob. Aceasta este in prezent de 67,59 ani. Insa nu peste tot oamenii traiesc la fel de mult. Iata acele tari in care moartea vine, se pare, mai tarziu - potrivit statisticilor.

10. Italia

Speranta de viata: 81,86 ani

Italienii traiesc, in medie, cu 7,64 de ani mai mult decat romanii (74,22 de ani). Expertii au legat aceasta longevitate de dieta. Se pare ca meniul mediteranean este "responsabil" pentru reducerea riscului de imbolnavire. Antioxidantii din uleiul de masline si vinul rosu sunt esentiali. Asa ca locuitorii din "cizma" au mai putine probleme cu colesterolul, inima sau circulatia, potrivit American Heart Association. Condimentele ca busuiocul, oregano sau usturoiul sunt si ele foarte sanatoase.

Citește și
femeie Everest
La 70 de ani, o romanca vrea sa ajunga pe Everest. Agentia de turism i-a spulberat visul si banii
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

9. Australia

Speranta de viata: 81,90 ani

Acest fapt se datoreaza mai multor factori, dar in special faptului ca australienii nu sunt fumatori inraiti si nu au o problema cu obezitatea. In plus, stilul lor de viata este unul foarte activ. Insa cei mai multi medici de pe continent leaga speranta de viata de ingrijirea medicala. Sistemul lor de sanatate este unul performant. In timp ce la noi ingrijirea medicala este conditionata de asigurari sau angajare si contributii, australienii au acces la ingrijire de baza indiferent daca au salariu sau nu.

8. Hong Kong

Speranta de viata: 82,12 ani

Chinezii seamana cu italienii din acest punct de vedere. Alimentatia lor bogata in orez, legume si tofu, plus stilul activ, ii fac sa fie mai longevivi. Nu au probleme nici cu obezitatea, dar nici cu diabetul.

7. Guernsey

Speranta de viata: 82,24 ani

Este o mica insula din arhipelagul Canalului, nu este nici membra a Marii Britanii si nici a Uniunii Europene, chiar daca este o dependenta a coroanei britanice. Independenta acestei insule inseamna ca economia nu a fost afectata de caderile vecinilor din jur. Aici sanatatea face diferenta - locuitorii din Guernsey traiesc mai mult pentru ca au parte de ingrijire medicala neconditionata si de calitate. Sistemul de taxare este foarte scazut, iar salariile sunt enorme.

6. Andorra

Speranta de viata: 82,50 ani

Aceasta natiune, prinsa intre Spania si Franta, undeva in Pirinei, promoveaza stilul activ de viata. Rezidentii sunt pasionati de excursii si drumetii montane, au acces usor la statiunile de schi din zona, iar parcurile au intotdeauna parte de terenuri de fotbal sau rugby pentru amatori. In plus, potrivit CIA, 100% din populatia Andorrei este educata, cei mai multi dintre locuitori avand studii superioare. 

5. San Marino

Speranta de viata: 83,07 ani

Al treilea cel mai mic stat al Europei - dupa Vatican si Monaco - este si cea mai veche republica din lume. Banii joaca un rol esential aici. In plus, locurile de munca din aceasta tara sunt, marea lor majoritate, in turism si banci.

4. Singapore

Speranta de viata: 83,75 ani

Asemanator Hong Kong-ului, Singapore este un loc in care se mananca foarte sanatos. Autoritatile de aici asigura si impun o igiena de standarde inalte la orice colt de strada, iar fumatul nu este permis in prea multe locuri. Interesant este insa ca in 1980 guvernul din Singapore a pus la cale un plan prin care a reusit sa scada foarte mult rata mortalitatii, dupa ce a costatat ca prognozele aratau o imbatranirte accentuata a populatiei.

3. Japonia

Speranta de viata: 83,91 ani

In Japonia rata obezitatii este de 3,1%, iar in Statele Unite este de 33,9%. Si aici, un rol esential este jucat de dieta nipona: legume proaspete, orez si, poate cel mai important, peste. In plus, japonezii aleg oricand o plimbare pe jos in locul uneia cu masina.

2. Macau

Speranta de viata: 84,43 ani

Economia infloritoare a acestei natiuni este cheia sanatatii sale. Situata in Marea Chinei de Sud, aceasta tara prospera: jocurile de noroc este principala "ramura economica": 70% din banii investiti de catre guvern in sistemul de sanatate, provin din cazinouri.

1. Monaco

Speranta de viata: 89,68 ani

Locuitorii din Monaco traiesc cu 15,46 de ani, in medie, mai mult decat noi, romanii. Si asta se datoreaza in principal abundentei de centre pentru ingrijire medicala finantate de stat. De asemenea, sa nu uitam de dieta mediteraneana, care asigura o viata lipsita de probleme medicale majore. Multi spun ca atmosfera extrem de relaxata si relaxanta din Monaco, ar fi de fapt cheia longevitatii. Se pare ca in Monaco, cuvantul stres a fost abolit de decenii.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Viata dubla a unei vedete din revistele pentru barbati. Ce secret murdar a ascuns ani de zile
Viata dubla a unei vedete din revistele pentru barbati. Ce secret murdar a ascuns ani de zile

Ani de zile a incins imaginatia barbatilor, a fost cel mai cunoscut model pentru costume de baie, iar revista FHM a desemnat-o cea mai sexy femeie din lume acum cativa ani.

La 70 de ani, o romanca vrea sa ajunga pe Everest. Agentia de turism i-a spulberat visul si banii
La 70 de ani, o romanca vrea sa ajunga pe Everest. Agentia de turism i-a spulberat visul si banii

Dragostea pentru munte nu are limita de varsta, dupa cum ne demonstreaza o doamna de 70 de ani din Timisoara. Dupa ce a escaladat masivi din toata Europa, si-a propus sa parcurga la pas cel mai curajos traseu din viata ei.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.