Ghita anunta o "lovitura de palat a procurorilor". Imperiul PSD contraataca: ce replica pentru DNA au social-democratii
Deputatul Sebastian Ghita ii cere protectie procurorului general, dupa ce DNA l-a suspendat din activitatea de parlamentar pentru urmatoarele 60 de zile.
Ghita este acuzat ca ar fi incercat sa-i cumpere pe alegatorii lui Victor Ponta din Republica Moldova, dar si pe cei din Prahova, unde a fost ales deputat. "O lovitura de palat a procurorilor", a calificat deputatul masura anchetatorilor.
"Sa interzici unui parlamentar roman sa participe la lucrarile Camerei este o chestiune de un abuz inimaginabil si daca aceasta chestiune e tolerata. Maine un procuror va putea sa interzica unui numar mai mare de parlamentari sa participe la lucrarile camerei. Maine acest procuror poate decide ca Victor Ponta nu mai poate intra in Palatul Parlamentului sau in Palatul Victoria", a declarat Sebastian Ghita.
Acesta este suparat ca procurorii i-au impus prin control judiciar sa nu mai actioneze ca deputat. Ghita isi avertizeaza colegii ca daca nu reactioneaza, oricand le-ar putea veni randul.
Luminita Adam, deputat UNPR: "Nu poti sa aplici o asemenea interdictie pentru ca il impiedici sa isi exercite mandatul de deputat"
Ludovic Orban, lider grup PNL din Camera Deputatilor: "Inteleg unde bat ei, ca la un moment dat poate fi afectata o majoritate parlamentara daca procurorii ar dispune pentru mai multi parlamentari aceasta forma de control judiciar. Le raspund atat - Sebastian Ghita e numai unul."
Ghita le-a scris colegilor din Camera Deputatilor sa ii sara in ajutor, iar cazul sau va fi discutat luni in Comisia Juridica. Afirma ca multe probe ale acuzarii ar fi false, iar altele obtinute prin mijloace nelegale.
Sebastian Ghita era deja acuzat de coruptie in afacerile cu fonduri europene destinate reabilitarii retelelor de canalizare din Prahova. De miercuri insa este suspectat si ca ar fi incercat sa cumpere cu 350 de mii de euro voturile moldovenilor de peste Prut pentru Victor Ponta. Ba chiar si propriul mandat de deputat si l-ar fi asigurat oferind electoratului sau - sustin procurorii - tigai cumparate de pe piata neagra.
Si acuzatiile nu se opresc aici. Sebastian Ghita este acuzat ca ar fi spalat 130 de milioane de lei si ar fi facut evaziune fiscala de vreo 30 de milioane de lei. Asa ca procurorii au impus controlul judiciar si in plus, i-au sechestrat intreaga avere, conturile bancare si banii ce vor fi incasati de cele 51 de firme la care este actionar.
"E revoltator si e impotriva legii, e neconstitutional si arata si caracterul abuziv al masurilor pe care le impune acest procuror. Nu are dreptul sa ma urasca", spune Ghita.
Sefii DNA se abtin de la orice reactie la acuzatiile deputatului suspendat Sebastian Ghita. Potrivit legii, procurorilor le este interzis sa intre in polemici cu cei pe care ii cerceteaza. O reactie a avut insa CSM-ul, care a sesizat Inspectia Judicara pentru a vedea daca declaratiile perlamentarului sunt sau nu menite sa afecteze independenta justitiei.
Potrivit unor surse parlamentare, social-democratii se gandesc sa atace masura impusa impotriva lui Ghita la Curtea Constitutionala, pe motiv ca ar fi un conflict intre puterea legislativa si procurorii DNA.
Potrivit Codului de Procedura Penala, pe durata anchetei, procurorul poate dispune impotriva celui cercetat un control judiciar riguros. Intre altele, suspectului ii poate fi impus "sa nu depaseasca o anumita limita teritoriala, sa nu exercite profesia, meseria sau sa nu desfasoare activitatea in exercitarea careia a savarsit fapta".
Interdictii de acest gen li s-au aplicat si primarului Andrei Chiliman sau unor medici suspectati de coruptie.