Romania, tara tututor posibilitatilor. O lege permite eutanasierea cainilor, iar alta o interzice

caini maidanezi

Doua legi aflate acum in vigoare trateaza in mod contrar subiectul eutanasierii cainilor fara stapan, unul dintre aceste acte normative permitand eutanasierea, iar celalalt interzicand aceasta masura.

Prevederile urmeaza sa fie corelate de la 1 februarie 2014, cand ambele vor permite eutanasierea, noteaza Mediafax.

Inca din 2001, OUG 155 privind gestionarea cainilor fara stapan permite eutanasierea acestora, dupa ce sunt capturati si dupa un termen de 7 zile in care pot fi revendicati sau adoptati.

Pe de alta parte, Legea 205/2004 pentru protectia animalelor prevede, din ianuarie 2008, ca "este interzisa eutanasierea cainilor, a pisicilor si a altor animale, cu exceptia animalelor cu boli incurabile constatate de medicul veterinar". Initiatorul legii a fost senatorul PC Marius Marinescu, care a introdus proiectul in octombrie 2007.

Respectiva prevedere din Legea 205/2004 a fost modificata prin legea de aplicare a noului Cod penal, permitand din nou eutanasierea in conditiile OUG 155. Aceasta prevedere se va aplica insa, asa cum e prevazut in lege, abia din 1 februarie 2014.

Citește și
caini
Export de maidanezi si sterilizari false. Schema prin care ONG-urile fac bani pe seama cainilor
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Astfel, noua forma a Legii 205/2004 (aplicabila de la 1 februarie 2014) mentioneaza ca "este interzisa eutanasierea cainilor, a pisicilor si a altor animale realizata cu nerespectarea procedurii prevazute de lege".

"Prin exceptie, animalele cu boli incurabile constatate in conditiile legii de medicul veterinar vor fi eutanasiate de indata", precizeaza noua forma a legii care va intra in vigoare anul viitor.

Intre 2001 si 2008, eutanasierea a fost prevazuta de legislatie nefiind afectata de prevederi contrare pana la legea lui Marinescu.

Consiliile locale aveau, inca din 2001, obligatia legala sa eutanasieze cainii fara stapan capturati de pe strazi care nu sunt revendicati sau adoptati in sapte zile, prevederi legale care nu au fost aplicate, neexistand nici sanctiuni pentru nerespectarea legii.

Prevederea privind eutanasierea este cuprinsa in OUG 155/2001 si preluata in Legea 227/2002, prin care Parlamentul a adoptat, cu unele modificari, Ordonanta de Urgenta 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan, dar nerespectarea ei nu este sanctionata prin lege.

In prezent, termenul in care cainii capturati pot fi revendicati sau adoptati, inainte de a fi eutanasiati, este de 7 zile.

Ordonanta de urgenta adoptata de Guvern in 2001, aplicabila din momentul publicarii in Monitorul Oficial (13 decembrie 2001), inainte de a intra in dezbaterea Parlamentului, stabilea obligatia ca autoritatile locale sa eutanasieze cainii fara stapan capturati care nu erau revendicati sau adoptati in termen de 7 zile.

In urma votului dat in Parlament un an mai tarziu, acest termen a crescut la 14 zile, pentru ca dupa cinci ani, el sa fie din nou redus la 7 zile prin Legea 391/2006 pentru modificarea OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan (publicata in Monitorul Oficial din 2 noiembrie 2006 si aflata in vigoare).

Potrivit legii de aprobare a Ordonantei de Urgenta 155/2001, asa cum a fost modificata ulterior, consiile locale sunt obligate ca, prin serviciile specializate, sa captureze cainii fara stapan si sa ii transporte in adaposturile acestor servicii, unde acestia sa fie cazati, cu respectarea unor conditii minimale prevazute de lege, pentru o perioada de 7 zile.

Nerespectarea acestei prevederi constituie sanctiune si se sanctioneaza, conform legii, cu amenda de la 1.000 la 2.500 de lei.

La fel se sanctioneaza incalcarea reglementarii care stabileste ca in perioada de cazare a cainilor in adaposturi se rezolva cu prioritate cererile de revendicare a cainilor.

Potrivit prevederilor legale, dupa examinarea lor de catre medicul veterinar, cainii fara stapan care sunt bolnavi cronic si incurabil trebuie sa fie eutanasiati imediat ce au fost adusi in adaposturi.

De asemenea, eutanasia este obligatorie, prin lege, pentru restul animalelor care nu au fost revendicate sau adoptate in termen de 7 zile. Totusi, legislatia in vigoare nu prevede sanctiuni pentru nerespectarea acestei obligatii.

Potrivit legii, cainii nerevendicati in termen de doua zile pot fi adoptati de persoane fizice sau de catre centrele de adoptie special amenajate si organizate in acest scop.

In textul legal se mai arata ca eutanasierea, care se recomanda in cazul cainilor care nu au fost revendicati sau care nu au putut fi adoptati, precum si a cainilor cu boli cronice incurabile, se efectueaza de catre un medic veterinar, numai prin utilizarea barbituricelor, injectate intravenos, numai dupa pierderea cunostintei cainelui indusa prin anestezie.

Legea contine reglementari amanuntite privind aceasta procedura: "Cainii vor fi asistati pana la constatarea decesului. Barbituricele nu trebuie sa fie injectate pe cale intramusculara sau subcutanata. Pentru cainii nou-nascuti calea de administrare care se utilizeaza este cea peritoneala. Produsele narcotice pot fi administrate si pe cale orala".

Autoritatile locale nu au aplicat insa prevederile care permit eutanasierea cainilor fara stapan nerevendicati sau adoptati.

Sunt si cateva orase unde, desi cainii fara stapan nu au fost eutanasiati, ei au disparut de pe strazi, autoritatile locale gasind masuri eficiente in acest sens. Un astfel de exemplu este municipiul Targu Mures.

Primarul din Targu Mures, Dorin Florea, spune ca nu sunt probleme legate de cainii fara stapan intrucat a luat masuri din timp, fara a astepta "balbaiala Parlamentului" sau "iesirile isteroide" ale unor ONG-uri, cainii din adapostul din oras fiind trimisi in Germania spre adoptie.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Risipa de la ASPA. Cum s-au scurs fondurile intr-o institutie incapabila sa adune cainii strazii
Risipa de la ASPA. Cum s-au scurs fondurile intr-o institutie incapabila sa adune cainii strazii

In ultimul ceas primarul general cere un audit la ASPA, autoritatea care nu este in stare sa adune cainii de pe strazi.

Export de maidanezi si sterilizari false. Schema prin care ONG-urile fac bani pe seama cainilor
Export de maidanezi si sterilizari false. Schema prin care ONG-urile fac bani pe seama cainilor

Cinism fara margini. Cei 65.000 de caini din Bucuresti sunt o sursa inepuizabila de bani pentru cei care au facut din ingrijirea animalelor o adevarata afacere.

Cum au ajuns
Cum au ajuns "iubitorii de animale" sa sfideze legea si sa intretina adoptiile false de maidanezi

In toata aceasta nebunie, in apararea cainilor vin asa-zisii iubitori de animale.

Cati ani le-ar lua, in ritmul actual, celor 8
Cati ani le-ar lua, in ritmul actual, celor 8 "stingheri" din Capitala sa prinda toti maidanezii

In timp ce primarii din Bucuresti au dezbatut de ochii lumii ce ar fi trebuit sa faca de mai bine de 20 de ani incoace, orasul ramane in continuare invadat de caini.

Ponta: Saptamana viitoare Parlamentul trebuie sa ia decizia privind cainii fara stapan
Ponta: Saptamana viitoare Parlamentul trebuie sa ia decizia privind cainii fara stapan

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, ca saptamana viitoare Parlamentul trebuie sa ia decizia privind cainii fara stapan, seful Executivului evitand sa spuna daca sustine eutanasierea, dar afirmand ca trebuie protejata viata oamenilor.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.