"Protestul din Piata e curat, cel de la Rosia Montana e fabricat". Presedintele, pe "pozitie neutra"

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, intr-o emisiune a Pro TV, ca vrea sa isi pastreze o pozitie de neutralitate in proiectul exploatarii miniere de la Rosia Montana.

"N-as vrea sa intervin acum, sunt un sustinator al relansarii acestei industrii. Sunt convins ca, daca eu m-as pronunta, 70% din clasa politica ar avea un punct de vedere contrar. Vreau sa stau intr-o poziaie neutra in aceasta dezbatere pro si contra Rosia Montana. Voi incerca sa informez corect, si cu plusuri si cu minusuri", a spus presedintele Traian Basescu in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la ProTV si PROTV NEWS.

Basescu a spus ca aceasta pozitie a fost determinata de "ce se intampla in Bucuresti si alte zone ale tarii".

El a a mai spus ca in Bucuresti exista "un protest curat" si la Rosia Montana unul "fabricat".

"Eu sunt absolut de acord ca ceea ce se intampla in Bucuresti si in multe alte orase ale tarii m-a facut sa adopt o pozitie netru fata de proiect, sa nu mai spun: il sustin sau nu il sustin, dar am obligatie sa dau informatie corecta si, in timp ce sunt de acord cu dreptul acestor oameni de a se manifesta, cum sunt cum sunt de acord si cu cei de la Rosia Montana, dar am un comentariu pentru ce fac cei de la Rosia Montana, aici este un protest curat, acolo este unul fabricat, chiar daca pe fond au dreptate: oamenii aceia vor locuri de munca", a spus el.

Citește și
Remus Cernea, Rosia Montana
Deputatul Remus Cernea, impins si huiduit de mineri la Rosia Montana
Cum a așteptat Ucraina asaltul rușilor în Harkov. Dezvăluirile unor soldați ucraineni despre scenele haotice de pe front

"Nu-mi place sa ne facem ca intram in galerii turistice si sa spunem ca noi suntem minerii de subteran. Ce fac minerii din subteran este reabilitarea galeriilor", a spus presedintele Basescu.

"Fenomenul Rosia Montana a generat doua abordari, ambele mincinoase – locuri de munca versus crima utilizarii cianurilor. Fiecare are doar un minim de adevar, marele adevar nu este acesta", a comentat seful statului intrebat despre proteste din Bucuresti fata de acest proiect.

Potrivit afirmatiilor sale, "problema majora este tinuta undeva intre sloganul ne otravim cu cianura si sloganul vrem locuri de munca, ambele, pe fond, mult mai putin importante decat sunt in realitate".

El a aratat ca Proiectul Rosia Montana nu creaza locuri de munca incat "sa se simta consistent" in buget pe perioada de investitii, acesta adaugand ca, ulterior, in exploatare, raman 600 pana la 800 de lucratori.

Seful statului a mentionat ca este o abordare mincinoasa ca acest proiect rezolva problema locurilor de munca, Basescu mentionand ca acesta rezolva problema populatiei din Rosia Montana, "ceea ce nu este de neglijat", in conditiile in care orice stat trebuie sa priveasca la fiecare comunitate.

"Pe de alta parte, utilizarea cianurilor – crima cea mare, ceea ce iarasi nu este adevarat. Daca este un reactiv care se distruge usor, aceasta este cianura. Trebuie sa va spun, pentru a mai demonta din minciuni, ca, dincolo de nivelul de concentratie al cianurilor in lacul de colectare care este proiectat la Rosia Montana, cianura este distrusa de razele soarelui, de razele ultraviolete. In cea mai mare parte, ultravioletele lucreaza la distrugerea cianurii", a tinut el sa precizeze.

Intrebat despre riscul pe care il presupune aceasta exploatare, Presedintele a raspuns: "Riscul acesta exista si cand te urci in avion. Este un risc sa te urci in avion, este un risc sa te urci in masina. Este un risc".

Potrivit afirmatiilor sale, in acest caz exista exemplul de la Baia Mare, care a aratat ce inseamna un risc ecologic.

"Daca se va decide ca aceasta exploatare sa se faca, vor trebui sa ia masuri exceptionale din punct de vedere al rezistentei barajelor, masuri de mediu", a aratat Traian Basescu.

Basescu a mai spus ca nu are informatii despre vreun politician care sa fi "primit bani" de la Rosia Montana.

El a mai spus ca decizia finala in privinta proiectului trebuie luata de guvern, care a facut o "greseala" transferand responsabilitatea Parlamentului. De asemenea, presedintele a mai spus ca nu exclude un referendum in aceasta problema.

Intrebat despre faptul ca se ducea, in 2011, la Rosia Montana, si ca afirma ca este un sustinator al proiectului si le recomanda celor de la Rosia Montana sa investeasca mai mult in transferul de informatie, Basescu a raspuns: "Nu in propaganda. Eu cred ca ei gresesc fundamental. Au cheltuit o groaza de bani ca sa ne spuna despre locuri de munca si cat de greu muncesc minerii in galerii, acum, in ultima vreme".

Intrebat despre existenta unei schimbari in pozitia publica fata de acest proiect, fiind un sustinator convins al proiectului de la Rosia Montana, nu al tipului de investitie, el a raspuns: "Nu am spus ca nu raman un sustinator al proiectului, dar obligatie mea, in momentul in care s-a creat o falie in societate este sa am o abordare neutra".

Basescu: Guvernul s-a grabit, BNR ar fi trebuit sa aiba prioritate la achizitia aurului de la Rosia

bnr

Presedintele Traian Basescu a sustinut, duminica, la Pro TV, ca guvernul s-a grabit si nu a finalizat negocierea pentru proiectul Rosia Montana, astfel incat procesarea minereului la Rosia Montana sa se faca integral in Romania, iar BNR sa aiba drept prioritar de achizitie a aurului.

"Aici a fost, dupa parerea mea, o negociere nefinalizata de guvern", a mentionat Basescu, care a adaugat ca, "daca este ceva ce dauneaza enorm este minciuna guvernamentala".

Traian Basescu a spus ca, personal, stie in ce stadiu era negocierea in timpul Guvernului Boc si Ungureanu. "Se crescuse redeventa de la 4 la 6 la suta si trebuia modificata Legea minelor si participarea partii romane, Remin Deva, avea 19 la suta si se agreease cresterea la 25 la suta a acestei contributii", a aratat presedintele.

"Nu stiu de ce guvernul s-a grabit, pentru ca negocierea nu era terminata. in planul de negociere mai erau urmatoarele conditii de obtinut: unu, ceea ce rezulta din procesarea minereului la Rosia Montana se proceseaza pana la final in Romania, deci nu pleaca niciun vagon cu minereu din Romania si doi, dreptul prioritar de achizitie al BNR", a continuat Basescu.

Potrivit afirmatiilor sale, aceste doua elemente trebuia sa fie continuate in negociere. "Daca Gold Corporation este un investitor cinstit nu vad de ce l-ar deranja daca BNR achizitioneaza cu prioritate aurul si daca i se cere sa proceseze", a opinat el.

Presedintele a spus ca, a treia minciuna pe acest subiect, "care a patruns mai putin", este "nu pleaca niciun aur din tara".

Intrebat daca BNR este interesata sa cumpere aur de la Rosia Montana, acesta a raspuns: "Pana la urma putem discuta si despre niste politici".

Chestionat daca a discutat cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, despre acest subiect, Traian Basescu a evitat sa dea un raspuns transant, aratand ca, personal, are dreptul sa exprime un punct de vedere si, daca Isarescu va fi invitat, "cu siguranta si el va exprima un punct de vedere".

Mentionand ca a gasit informatii pe Google informatii privind rezervele de aur ale statelor, seful statului a aratat ca in SUA sunt 26 de grame de aur rezerva pe cap de locuitor, in Portugalia - 36 de grame pe cap de locuitor, Grecia - 12 grame, Olanda – 36 grame, Austria - 32 grame, in timp ce Romania are o rezerva de aur de 4,7 grame pe cap de locuitor.

Basescu a argumentat importanta achitionarii de aur, mentionand, in acest sens, dependenta fata de FED, cu dolarul, sau ce se intampla in euro-zona, el adaugand ca nimeni nu stie ce se intampla, pana la urma cu zona euro si care sunt politicile FED.

"Am obligatie sa judec ca un om care vrea sa iti puna tara in siguranta", a spus seful statului.

"Ma costa daca il cumpar de pe piata libera, pe cand daca il cumpar din productie interna eu fac emisiune", a atentionat acesta.

El a mentionat ca a citit unele articole care "demonstrau inflatia" care s-ar instala in Romania daca BNR ar face emisiune pentru a reviziona aur. El a spus ca BNR face emisiuni anual pentru 6-7 milioane euro.

"Daca, spre exemplu, am exploata Rosia Montana productia ar fi de circa 13 tone de aur pe an , de circa un miliard de euro emisiune. Unde s-ar duce inflatia?", a intrebat Basescu.

Pe de alta parte, intrebat daca proiectul mai este viabil, o data cu scaderea pretului aurului, Basescu a raspun afirmativ. „Din cate stiu, acum este, la acest pret. Chiar in aceasta dimineata ma uitam la pretul aurului, uncia de aur – 1.347”, aratat el.

"Pe fond, rentabilitatea proiectului nu prea este problema noastra (...) pentru ca nu noi ne asumam riscul cel mare ci investitorul", a aratat Basescu, amintind ca statul primeste redeventa dar nu contribuie la investitie.

Intrebat despre faptul ca investitorii financiari de la Rosia Montana ar avea intentia de a lua proiectul, de a otine aprobarile si de a-l vinde mai departe, Traian Basescu a raspuns: "Nu stiu daca neaparat intentioneaza sa il vanda. Din cate stiu, daca acest proiect va fi declansat, va fi operat de Gold Corporation. Ce va avea in spate nu mai stiu".

El a subliniat ca in acest caz este vorba despre niste fonduri de investitii care sunt dispuse sa investeasca pentru a-si maximiza profitul.

Basescu: Proiectul Rosia Montana va afecta mediul, care nu se va reface exact asa cum a fost

Presedintele Traian Basescu a mai declarat, duminica, la ProTV si PROTV NEWS, in emisiunea "Dupa 20 de ani", ca proiectul Rosia Montana va afecta mediul si ca mediul nu va fi refacut de investitor, in urma exploatarii, asa cum a fost.

"Am vazut si demonstratia ca nimic la mediu nu se intampla la Rosia Montana - au fost sustinerile doamnei Rovanei Plumb. Nu e adevarat. Investitorul isi asuma sa aduca materialul dislocat inapoi, dar nu va mai fi aceeasi cantitate, deci varfurile acelea nu se mai refac integral. Dimpotriva, vor fi mult mai tesite, dar vor fi impadurite. Deci nu se mai reface mediul asa cum a fost", a spus seful statului.

El a aratat ca, pe de alta parte, se vor taia circa 300 de hectare de padure, dar conditia premergatoare inceperii exploatarii este sa se planteze 1000 de hectare de padure.

"Pe de alta parte, mai e cealalta inovatie - se taie padurile. Da, se taie padurile, 255-300 de hectare de padure. Dar e conditia premergatoare inceperii exploatarii sa se planteze 1000 de hectare. Lucurrile astea trebuie spuse oamenilor ca sa poata cantari corect. Deci este un pr care va afecta mediul", a spus Basescu.

Seful statului a aratat ca din cei patru munti care fac obeictul proiectului, doi sunt deja "retezati" de catre exploatarile din vremea comunismului.

"Mai e un lucru care e iar o parte din miciuna: cei patru munti care vor fi retezati. Dragii mei, doi sunt retezati la ora asta de exploatrairle din vremea comunismului. Deci informarea corecta mi se pare esentiala", a mai spus seful statului.

Vedeti aici inregistrarea integrala a emisiunii "Dupa 20 de ani" la care a fost invitat presedintele Traian Basescu

Articol recomandat de sport.ro
E gata! Primul fotbalist care pleacă de la FCSB în această vară
E gata! Primul fotbalist care pleacă de la FCSB în această vară
Citește și...
Zi lunga si agitata la Rosia Montana unde au ajuns ieri parlamentarii din Comisia Speciala
Zi lunga si agitata la Rosia Montana unde au ajuns ieri parlamentarii din Comisia Speciala

Localnicii i-au primit cu fluieraturi, iar pe Remus Cernea, cunoscut opozant al proiectului minier, l-au imbrancit. Deputatul a venit in zona si a incercat sa li se alature colegilor sai din comisie, chiar daca nu face parte din ea.

Deputatul Remus Cernea, impins si huiduit de mineri la Rosia Montana
Deputatul Remus Cernea, impins si huiduit de mineri la Rosia Montana

Deputatul Remus Cernea, care a incercat, miercuri dupa-amiaza sa intre la discutiile parlamentarilor cu minerii de la Rosia Montana, a fost impins si huiduit de oamenii care protesteaza in localitate.

1.000 de persoane au protestat la Rosia Montana. Parlamentarii au stat de vorba doar cu minerii
1.000 de persoane au protestat la Rosia Montana. Parlamentarii au stat de vorba doar cu minerii

12 parlamentari din comisia care se ocupa de proiectul minier de la Rosia Montana au ajuns in acesta dimineata in zona. Vor sa vada cu ochii lor realitatea din teren inainte de a lua de hotarare privind exploatarea din Apuseni.

Recomandări
Care este salariul unui europarlamentar. Diurna zilnică este de 350 de euro
Care este salariul unui europarlamentar. Diurna zilnică este de 350 de euro

La alegerile din 9 iunie, România își va vota primarii și europarlamentarii. 542 de candidați se luptă pentru cele 33 de posturi de la Bruxelles.  

Cât de greu este pentru un fermier român să obțină fonduri europene. Fermele cu certificat BIO au cele mai mari avantaje
Cât de greu este pentru un fermier român să obțină fonduri europene. Fermele cu certificat BIO au cele mai mari avantaje

”Fonduri UE pompate în agricultură”, PARTEA a II-a. Fermierii români trebuie să își ia consultanți buni ca să poată accesa fondurile europene. Depind de aceste sume, pentru că, prin activitatea lor, nu sunt eligibili în fața băncilor.    

De ce nava cargo care a scufundat un alt vapor în larg de Sf. Gheorghe a plecat imediat de la locul accidentului
De ce nava cargo care a scufundat un alt vapor în larg de Sf. Gheorghe a plecat imediat de la locul accidentului

Nava care s-a scufundat sâmbătă la 50 de kilometri în larg de Sfântu Gheorghe a fost lovită chiar de ambarcațiunea care a ajutat la salvarea echipajului.