Misterul ascuns de mii de ani in mormantul lui Tutankhamon. "Sunt 90% sanse sa existe in spatele zidurilor"

Ultimul update: Duminica 20 Martie 2016 07:13
Data publicarii: Joi 17 Martie 2016 14:46
Categorie: Stiinta
Tutankhamon

Egiptul a descoperit o serie de indicii noi, care par sa ateste faptul ca o camera mortuara secreta, despre care unii arheologi afirma ca ar fi mormantul reginei egiptene Nefertiti, se afla in spatele mormantului faraonului Tutankhamon, scrie News.ro.

In presa internationala exista un interes urias pentru regina Nefertiti, care a murit in secolul al XIV-lea i.e.n., despre care se spune ca ar fi fost mama vitrega a faraonului Tutankhamon, iar identificarea mormantului ei ar reprezenta una dintre cele mai importante descoperiri arheologice ale secolului.

In urma unor scanari realizate in noiembrie in mormantul celebrului faraon, in noiembrie 2015, cercetatorii au descoperit doua spatii goale in spatele unui perete al camerei mortuare.

”Scanarile arata ca acolo exista lucruri diferite in spatele zidurilor. Sunt materiale diferite, care ar putea fi metalice, ar putea fi organice”, a adaugat ministrul egiptean.

Mamdouh Eldamaty a spus in luna noiembrie ca exista 90% sanse sa ”existe ceva” in spatele zidurilor din camera mortuara a faraonului Tutankhamon, dupa o prima scanare cu unde radio, ale carei rezultate au fost expediate in Japonia pentru a fi analizate.

O noua scanare, mai avansata, va fi realizata la sfarsitul acestei luni, de o echipa internationala de cercetatori, pentru a verifica daca acele spatii libere alcatuiesc intr-adevar niste camere.

Abia atunci, spune ministrul Damaty, se va putea analiza posibilitatea de a patrunde in acele incaperi.

”Putem spune cu un grad de siguranta de peste 90% ca acele incaperi sunt intr-adevar acolo. Insa nu vom trece niciodata la pasul urmator pana cand nu vom fi siguri 100%”, a spus ministrul egiptean.

Egiptologul britanic Nicholas Reeves, care coordoneaza cercetarile, crede ca mausoleul lui Tutankhamon a fost ocupat initial de Nefertiti si ca trupul neinsufletit al reginei isi doarme somnul de veci in spatele unui zid despartitor.

Descoperirea mormantului lui Nefertiti, al carei bust, vechi de 3.300 de ani, este expus la Berlin, ar aduce informatii noi despre o perioada invaluita in mister din trecutul Egiptului Antic.

Tutankhamon Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Ar putea fi descoperirea secolului al XXI-lea. Ce au gasit expertii intr-un mormant care ar putea fi al lui Nefertiti

Ar putea fi descoperirea secolului al XXI-lea. Ce au gasit expertii intr-un mormant care ar putea fi al lui Nefertiti

Chilesaurus

Oamenii de știință au rezolvat misterul ”dinozaurului Frankestein”

Nanocipul care reprogramează celulele. Cercetătorii promit vindecarea prin atingere

Descoperirea facută de cercetători sub stratul de gheață din Antarctica: E cea mai vastă de pe planetă

Fermă de porci

Va fi posibil transplantul de organe de la porci la oameni. Descoperirea cercetătorilor

Eclipsa parţială de Luna i-a scos pe bucureşteni din casă

Un copil de 9 ani a cerut NASA să fie angajat ca ”gardian al galaxiei”. Răspunsul primit