Criza la Guvern: Ponta, numit SGG, Shhaideh si Carmen Dan - demise. Ministrul de Interne: "O incercare de lovitura de stat"

×
Codul embed a fost copiat

Razboiul dintre Liviu Dragnea si Sorin Grindeanu intra intr-o noua faza. Fostul premier Victor Ponta s-a intors vineri seara la Palatul Victoria.

UPDATE 21:50: Ministrul demisionar al Internelor, Carmen Dan, a declarat ca numirea lui Victor Ponta in Guvern si pastrarea unor fosti ministri in Cabinet arata ca are loc "o veritabila incercare de lovitura de stat", fostul premier dorindu-si din nou sa conduca Executivul.

"Nu vreau sa creada nimeni ca fac afirmatii, spun ceea ce cred, ceea ce simt. Eu in acest moment cred ca ne confruntam cu o veritabila incercare de lovitura de stat. (...) Este premier in functie pana la motiune, dar este singur, nu mai are Cabinet. Cred ca aceste doua componente nu pot fi separate. (...) Incercarea disperata de a constitui un Cabinet, punand presiune continua si negociind, insemana ca ti-ai propus sa creeze o structura care nu este constitutionala. Eu asa vad", a spus Carmen Dan.

Ea a comentat ca Ponta "si-a dorit foarte mult sa fie iarasi premier si isi imagineaza ca a si reusit".

"S-a vazut de fapt cine este in spatele domnului Sorin Grindeanu. (...) Se va intampla ce s-a intamplat si in 2015, o sa vedeti act de guvernare pe Facebook", a afirmat Carmen Dan.

Citește și
Xavier Bettel, Sorin Grindeanu
Premierul Luxemburgului s-a intalnit cu Grindeanu: E greu sa convingi un investitor din tara mea sa vina maine la Bucuresti
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Ministrul a adaugat ca Sorin Grindeanu va face "tot ce ii va spune Secretarul General" de acum incolo.

Carmen Dan, a declarat, vineri, ironic, ca Sorin Grindeanu este probabil interimar la MAI pentru ca a auzit ca "vin coduri de ploi" si vrea sa le gestioneze, adaugand apoi ca este de parere ca totul este o lupta pentru informatiile secrete din MAI.

"De ce isi doreste domnul Grindeanu Internele? Pai, in afara de faptul ca nu am simtit o foarte mare preocupare pentru Interne, atat timp cat eu credeam ca suntem o echipa, probabil ca a auzit ca in weekendul asta o sa avem cateva coduri de ploi si vrea sa le gestioneze dansul", a spus ea, la Antena 3.

Intrebata daca este de parere ca totul este de fapt o "lupta pentru informatii", ea a confirmat: "Cred ca da".

Carmen Dan a adaugat ca, daca va fi publicat in Monitorul Oficial demisia sa, va pleca din functie si va respecta legea.

Premierul Sorin Grindeanu trimite la Cotroceni demisiile lui Carmen Dan si a lui Sevil Shhaideh si propunerile de numire a lui Augustin Jianu ca vicepremier si ministru al Dezvoltarii Regionale, iar el insusi preia Internele. De asemenea, a demis patru secretari de stat, printre care Adrian Dobre, purtatorul de cuvant al PSD, Adrian Mladinoiu, fostul aghiotant al lui Liviu Dragnea, si Adrian Ionut Dragnea, fost deputat si presedinte al CJ Teleorman, care a ocupat functia dupa plecarea lui Dragnea.

UPDATE 21:40: Ministrul demisionar al Internelor, Carmen Dan, a declarat, vineri, la Antena 3, ca actele prin care Sorin Grindeanu l-a demis pe Secretarul General al Guvernului, Mihai Busuioc si l-a numit pe Victor Ponta sunt "nelegale", deoarece Busuioc lipsise doar 30 de minute din Guvern, avand "un puseu de tensiune".

"(Mihai Busuioc - n.r.) lipsea de jumatate de ora, pentru ca avea un puseu de tensiune", a spus Carmen Dan, la Antena 3, explicand de ce fostul secretar general nu a fost la Guvern vineri. Lia Olguta Vasilescu a adaugat si ea ca Busuioc era "internat".

Ministrul demisionar al Internelor a spus ca actele lui Grindeanu sunt "grave" si arata "rea-credinta". "Din punctul meu de vedere, aceste acte sunt nelegale. In mod normal, aceste acte trebuie desfiintate", a spus Carmen Dan.

Si Lia Olguta Vasilescu a spus ca aceste acte trebuie atacate in contencios administrativ

UPDATE 20:30 Victor Ponta face declaratii la Palatul Victoria

- nu ma asteptam sa ne vedem. premierul mi-a propus, am spus imediat DA, am spus ca vin sa il ajut. Sorin Grindeanu merita sa il ajut. Functia de SGG nu e exact ce aveam in planul de cariera

- e o situatie anormala

- Guvernul nu se poate inchide ca un supermarket. Nu e al unui partid, e al Romaniei.

- a contat foarte mult persoana celui care mi-a facut propunerea. I s-a cerut sa devina prim-ministru, inceputul a fost greu, dar in ultimele zile am vazut un prim-ministru cu viziune pentru viitorul Romaniei si al PSD, daca PSD vrea sa mai aiba viitor.

- in urmatoarele zile vrem sa tinem pe linia de plutire activitatea guvernamentala care a fost torpilata de o decizie gresita luata de domnul Dragnea, colegul nostru

- daca motiunea de cenzura initiata de PSD contra guvernului PSD, e o activitate pe termen mai lung, premierul va incerca sa aiba o majoritate si un guvern functional, cum a avut domnul Tariceanu in 2007-2008

- daca motiunea totusi trece, pana la numirea unui nou prim-ministru domnul Grindeanu asigura tranzitia, interimatul a fost si de 3 luni. Nu poti sa inchizi Guvernul la dorinta domnului Dragnea. Sunt ministri care trebuie sa vina la servici. Sunt lucruri care nu pot astepta 

- sunt convins ca din partea premierului Grindeanu exista dorinta de dialog. 

- ma consider onorat sa lucrez cu domnul Grindeanu. In ultimele 3 zile a trecut un test mafiot aproape - amenintari persoanel, asa-zise dezvaluiri personale, tentative de mituire cu functii pe care nu avea de ce sa le ocupe. Faptul ca a trecut acest test pentru mine a fost foarte important.

- la Guvern nu se stinge lumina

- nu as vrea sa semanam cu Partidul Socialist din Franta care a castigat alegerile cu 50% si acum a luat 10%. Domnul Grindeanu e membru PSD

- demisiile doamnei Sevil Shhaideh si Carmen Dan au fost semnate le-am verificat. Astept ca ministrii sa vina la serviciu luni, nu incalca nicio decizie, isi fac datoria legala

- nu ma tentati sa fac comentarii politice. 

- negociem pentru o noua majoritate. Le spun colegilor mei "Nu intrati in istorie in acest fel, existau solutii in interesul public"

 - sunt convins ca, cu mici exceptii, toti dorim ca PSD sa aiba succes. 

- nu se poate face motiune de cenzura care sa se voteze miercuri, 8 zile e cel mai rapid. 

- pana in secunda cand noul prim-minsitru intra in Palatul Victoria, Sorin grindeanu trebuie sa-si faca datoria

- nu am mai vorbit cu domnul Dragnea din februarie

- nu cred ca PSD are nevoie de alte partide pentru problemele interne

- cu siguranta premierul a discutat cu presedintele, e o chestiune nu doar de politete ci de functionalitate.

- dincolo de faptul ca ii cunosc personal pe cei mai multi dintre ministrii demisionari, e vorba de faptul ca poate e ceva urgent. Doamna Carmen Dan trebuie sa vina la serviciu, altfel raspunde civil, penal si legal. Sper ca domnul Dragnea sa nu le ceara sa isi faca datoria legala amenintandu-i cu excluderea din partid.

 

UPDATE 20:30 Premierul Sorin Grindeanu a demis, vineri, patru secretari de stat. Anuntul a fost facut de purtatorul de cuvant al Guvernului, Alina Petrescu. Secretarii de stat demisi sunt Adrian Mladinoiu si Tudor Vesa, din SGG, Adrian Dobre, din Ministerul Muncii, si Adrian Ionut Gadea, din Ministerul Dezvoltarii. Adrian Mladinoiu a fost aghiotantul si soferul lui Liviu Dragnea, Adrian Dobre este purtatorul de cuvant al PSD, iar Adrian Ionut Gadea a fost deputat PSD, iar anterior presedinte al CJ Teleorman, ocupand functia dupa ce Liviu Dragnea a parasit postul pentru a deveni deputat.

 

UPDATE 20:20 Jianu spera ca vor ramane si alti ministri

Ministrul Comunicatiilor, Augustin Jianu, propus vicepremier de catre Sorin Grindeanu, a declarat, vineri, la Antena 3, ca o sa se alaturi si alti ministri noului Cabinet, "cu siguranta", considerand ca o parte dintre ministri vor constientiza ca trebuie sa ia decizii singuri. "Nu e exclus sa vedem o parte dintre colegi ca poate constientizeaza, poate inteleg, ca e un moment in care ei trebuie sa ia deciziile pentru ei. (...) Ieri era doar Grindeanu. Cand sunt doi, puterea creste. (...) Ieri era un om, astazi sunt trei. Sa vedem ce ne rezerva si ziua de maine", a spus Jianu, referindu-se la el, Sorin Grindenau si Victor Ponta. El a adaugat ca PSD are multi membri care pot fi ministri buni. Jianu a mai spus ca "ramane de vazut" daca restul demisiilor din Cabinet vor fi "operationalizate".

UPDATE 20:00 Premierul a anuntat inlocuirea lui Sevil Shhaideh si a lui Carmen Dan

 

”Premierul Sorin Grindeanu a trimis catre Administratia Prezidentiala propunerile de vacantare a posturilor de ministru al Afacerilor Interne si de viceprim-ministru, ministru al Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene. Au fost trimise si propunerile de numire, ca interimari, a domnului Augustin Jianu in functia de viceprim-ministru, ministru al Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, si a domnului Sorin Grindeanu in functia de ministru al Afacerilor Interne”, informeaza Guvernul.

Totodata, Guvernul precizeaza ca demiterea lui Mihai Busuioc din postul de secretar general al Guvernului si numirea in locul sau a lui Victor Ponta a fost contrasemnata de catre secretarul de stat Alexandru Mihai Ghigiu ”in urma refuzului repetat si nemotivat al domnului Mihai Busuioc si al doamnei Andreea Lambru de a semna deciziile prim-ministrului Romaniei.”

Victor Ponta a fost numit in functia de secretar general al Guvernului, decizia fiind publicata in Monitorul Oficial si fiind contrasemnata de secretarul de stat caruia i-au fost delegate atributiile lui Mihai Busuioc.

 

Vineri seara, Ponta a fost numit oficial, de Sorin Grindeanu, Secretar General al Guvernului. Este rezultatul unei batalii castigateintr-o singura dupa amiaza de premier. Fostul secretar al guvernului, loial lui Liviu Dragnea, refuzase sa semneze ordinele lui Grindeanu, blocandu-i astfel toate miscarile. Insa Grindeanu i-a delegat atributiile unui secretar de stat si l-a numit pe Victor Ponta.

Liderul PSD a incercat prin oamenii sai din interiorul Guvernului, sa-i blocheze miscarile premierului. Grindeanu ar fi dorit sa-si numeasca apropiatii in functii-cheie pentru a continua batalia cu partidul care l-a instalat la Palatul Victoria. Dar s-a lovit de seful Secretariatului General al Guvernului. Fara semnatura lui Mihai Busuioc, ordinele prim-ministrului nu puteau intra in vigoare.

Mihai Busuioc avea in subordine Monitorul Oficial, asa ca prin mainile sale treceau toate documentele care apar in publicatia de stat - de la hotarari de guvern pana la ordine si legi. Toate aveau nevoie de semnatura lui Mihai Busuioc ca sa apara in Monitorul Oficial, inclusiv actul de eliberare din functie pentru el insusi.

Fara semnatura lui Mihai Busuioc, niciun act nu ajungae sa fie publicat in Monitorul Oficial, deci nu putea intra in vigoare. 

Sorin Grindeanu, Premierul Romaniei: ''Situatia politica va fi rezolvata saptamana viitoare, constitutional si respectand toate legile, pentru ca asa functioneaza un stat de drept si asa functioneaza un stat membru al UE, asa cum este Romania.''

Criza de la Guvern ar putea fi fi rezolvata saptamana viitoare daca PSD reuseste sa-l demita pe Grindeanu, prin motiune de cenzura in Parlament. Daca nu se va intampla asta, Sorin Grindeanu trebuie sa-si refaca executivul cu oameni noi.

Deocamdata actualul Guvern functioneaza la capacitate de avarie. In acesta saptamana nu a tinut nicio sedinta si nu au fost luate decizii importante. Vicepremierul Sevil Shaiddeh a decis sa ii ia atributiile ministrului fondurilor europene Rovana Plumb si sa le delege unui secretar de stat.

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Premierul Saxoniei: Daca Sorin Grindeanu si-ar fi dat demisia, Romania ar fi pierdut in imagine la nivel international
Premierul Saxoniei: Daca Sorin Grindeanu si-ar fi dat demisia, Romania ar fi pierdut in imagine la nivel international

Prim-ministrul Landului Saxonia, Stanislaw Tillich, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa organizata la Sibiu, ca Romania ar fi pierdut in imagine la nivel international, daca premierul Grindeanu ar fi demisionat.

Premierul Luxemburgului s-a intalnit cu Grindeanu: E greu sa convingi un investitor din tara mea sa vina maine la Bucuresti
Premierul Luxemburgului s-a intalnit cu Grindeanu: E greu sa convingi un investitor din tara mea sa vina maine la Bucuresti

Premierul Sorin Grindeanu l-a primit la Palatul Victoria, cu onoruri militare pe prim-ministrul Marelui Ducat de Luxemburg, Xavier Bettel, care a explicat jurnalistilor de ce a ales sa se intalneasca cu un premier care nu mai are sprijin politic.

Situatie
Situatie "delicata" pentru Dragnea, inainte de motiunea de cenzura. "Grindeanu si Ponta actioneaza ilegal"

Criza atat la Guvern, cat si in PSD, unde Liviu Dragnea incearca sa mobilizeze suficienti parlamentari pentru a da jos guvernul pe care tot el l-a numit.

Videochatul, afacere de 100 de milioane de euro in Romania. Cum sunt platite modelele
Videochatul, afacere de 100 de milioane de euro in Romania. Cum sunt platite modelele

Videochatul, afacere de 100 de milioane de euro in Romania. Cum sunt platite modelele

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.