Analize "marca Ion Iliescu", dupa esecul lui Ponta la prezidentiale. Ce spune fostul lider PSD despre congres si anticipate

Ion Iliescu

Dupa o perioada in care presedintele de onoare al PSD a ramas in umbra, evitand sa mai comenteze sau sa dea declaratii despre colegii social-democrati, apar din nou "analize" si "recomandari" marca Ion Iliescu.

Unul dintre primele puncte atacate de Iliescu, dupa esecul inregistrat de Victor Ponta la alegerile prezidentiale, este cel al organizarii unui congres PSD, care sa analizeze situatia in care se afla acum social-democratii.

"Eu am si lansat aceasta idee, de fapt e o chestie firesca, va trebui (sa fie convocate, n.r.) organele executive de partid si apoi un Congres, cred eu, special, sa faca o analiza serioasa si sa traga concluziile cuvenit, cum anume... Parerea mea e ca se impune un Congres tocmai pentru a da un semnal de mobilizare a fortelor de care dispune partidul", a spus Iliescu.

Intrebat daca este necesar acest Congres si pentru a da un semnal de schimbare a echipei de conducere a PSD, Iliescu a raspuns: "Asta e altceva. Se va discuta si...".

Iliescu a precizat ca la Congres trebuie facuta o analiza nu numai privind greselile din campanie, dar si perceptia electoratului fata de PSD. "Nu e vorba numai despre campanie, este perceptia - eu nu vreau sa dau calificative nimanui - dar este perceptia electoratului, deci trebuie sa stam sa analizam mai atent si asta trebuie sa o faca oamenii responsabili din partid. De aia am spus sa fie si un CExN, sa fie si un Consiliu, poate si un Congres extrordinar care sa analizeze si sa dezbata si sa traga toate concluziile cuvenite la nivel de centru si de organizatii locale in ce priveste programul partidului pentru perioada urmatoare, ca urmeaza doi ani nu usori si alegerile parlamentare din 201", a spus Iliescu.

Citește și
Ilie Sarbu, Ioan Rus
Razboi in PSD. Un apropiat al lui Ion Iliescu cere excluderea lui Ilie Sarbu si Ioan Rus: "Niste impostori"
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

El a aratat ca, oricum, PSD trebuie sa vina cu un proiect si cu un program pentru urmatorii doi ani, dar si pentru alegerile parlamentare din 2016.

Iliescu, despre pierderea prezidentialelor: E un esec politic; viata e "cu de toate"

De altfel, presedintele de onoare al PSD a spus foarte clar ca pierderea prezidentialelor de catre PSD reprezinta un esec politic. "Deci viata e cu de toate si important este pentru fortele politice sa nu intre in panica cand pierd, sa nu se umfle in pene cand castiga, sa-si pastreze echilibrul si sa poata sa consolideze ce au construit pana atunci si sa-si deschida orizonturi noi. Eu sper ca si PSD sa faca o analiza serioasa a cauzelor – pentru ca e un semnal din partea electoratului - si orice partid e dator sa faca analiza proprie despre cum sa raspunda mai bine electoratului", a spus Iliescu.

El a subliniat insa si faptul ca viata politica ofera alternanta.

"Sigur, este un esec politic. Asta e viata politica. Iata, avem o experienta de 25 de ani. Acesti 25 de ani au insemnat flux si reflux. Daca luam partidul nostru, partidul pe care l-am creat eu, FSN la inceput, devenit FDSN, devenit PDSR, devenit apoi PSD, (...) deci in aceasta perioada de 25 de ani am avut perioade cand am fost la guvernare, in ’96 am pierdut, a venit domnul Constantinescu si Conventia Democrata patru ani, dar in anul 2000 din nou eu am castigat Presedintia si domnul Nastase, care conducea PSD, a devenit prim-minsitru", a spus Iliescu.

Iliescu, despre anticipate: Am spus numai ca se discuta, dar eu nu cred ca e in interesul cuiva

Pe de alta parte, Iliescu a tinut sa mai precizeze ca referirile sale anterioare la subiectul anticipatelor au vizat numai faptul ca se discuta despre anticipate in urma victoriei lui Klaus Iohannis - el aratand ca nu crede ca declansarea acestora ar fi in interesul cuiva. Intrebat daca este un sustinator al parlamentarelor anticipate, Iliescu a precizat: "Nu. Eu am spus numai ca se poate, ca se discutam am vazut".

"Nu cred ca sunt interesati in alegeri anticipate in primul rand cei care acum au castigat alegerile prezidentiale. Deocamdata in Parlament este o majoriate care sustine Guevrnul Ponta. Ceilalti nu prea sunt pregatiti pentru asa ceva. Eu am spus numai ca se discuta de asa ceva in urma victoriei domnului Iohannis. Dar eu nu cred ca este vreun interes al vreunei forte politice si nu cred ca e nici in interesul tarii si al oamenilor", a continuat Iliescu.

El a precizat ca respectarea calendarului alegerilor, atat parlamentare cat si prezidentiale, tine de normlitate. "Pana in 2016 mai avem doi ani. Deci eu cred ca este firesc ca acest mandat pana in 2016 sa fie dus la capat si sa respectam acest calendar ciclic al alegerilor parlamentare si prezidentiale", a subliniat Iliescu.

Iliescu a declarat, joi, ca ramanerea lui Victor Ponta si a PSD la guvernare trebuie sa faca obiectul unei analize a partidului, iar schimbarea imediata nu este in interesul nici macar al celor "care ar trebui sa preia puterea", fiind posibile si anticipate.

Iliescu: Iohannis, om dotat cu calitatile necesare ca sa invete, cum am invatat cu totii

Nici Klaus Iohannis nu a scapat de analiza lui Ion Iliescu. Fostul sef de stat a fost intrebat, vineri, ce sfat i-ar da lui Klaus Iohannis si daca acesta se va ridica la nivelul asteptarilor create.  "Domnul Iohannis vine cu experienta de primar, un primar respectat si intr-o zona de tara gospodarita. (..) Deci vine cu aceasta incarcatura, cu aceasta marca a sibienilor care sunt respectati de toata lumea. Dar una este experienta la nivelul unui oras si alta este la nivel de tara. Dar, ma rog, este un om dotat cu calitatile necesare ca sa invete, cum am invatat cu totii in fond", a spus Iliescu.

Intrebat daca Iohannis se va ridica la nivelul asteptarile create, Iliescu a raspuns: "Nu vreau sa dau nicun fel de calificative nimanui si nici sa fac prognoze".

"Fiecare dintre noi, cand am inceput, eram nestiutori. Deci viata ne invata. Pe langa scoala pe care o parcurgem cu totii, viata este cea mai mare scoala. Totul este calitatea fiecaruia sa invete sau nu din ce-i ofera viata", a mai spus Iliescu.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Ion Iliescu explica succesul lui Klaus Iohannis.
Ion Iliescu explica succesul lui Klaus Iohannis. "A venit cu un mesaj nou, care a avut priza la public"

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, joi, ca presedintele ales, Klaus Iohannis, a venit cu un mesaj nou, care a avut priza la public, el aratand ca prin votul dat, cetatenii au aratat ca vor si ceva nou.

Razboi in PSD. Un apropiat al lui Ion Iliescu cere excluderea lui Ilie Sarbu si Ioan Rus:
Razboi in PSD. Un apropiat al lui Ion Iliescu cere excluderea lui Ilie Sarbu si Ioan Rus: "Niste impostori"

Asa cum era de asteptat, in urma esecului inregistrat de Victor Ponta la alegerile prezidentiale, incep sa apara tot mai multe lupte intre membrii importanti ai Partidului Social Democrat.

Ion Iliescu sustine ca este nevoie de un Congres extraordinar al PSD. Dan Sova ii cere demisia lui Liviu Dragnea
Ion Iliescu sustine ca este nevoie de un Congres extraordinar al PSD. Dan Sova ii cere demisia lui Liviu Dragnea

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, luni, pentru Stirile PRO TV, ca partidul are nevoie de un congres extraordinar si ca rezultatul alegerilor prezidentiale se datoreaza si unor greseli comise de Victor Ponta.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.