Ion Iliescu sustine ca este nevoie de un Congres extraordinar al PSD. Dan Sova ii cere demisia lui Liviu Dragnea

17-11-2014 13:12


Ion Iliescu

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, luni, pentru Stirile PRO TV, ca partidul are nevoie de un congres extraordinar si ca rezultatul alegerilor prezidentiale se datoreaza si unor greseli comise de Victor Ponta.

"Cred ca pentru PSD se impune un Congres extraordinar, care sa analizeze rezultatele alegerilor. Sa traga niste concluzii pentru ceea ce urmeaza", a spus Ion Iliescu, pentru Stirile PRO TV.

Acesta a adaugat ca prezenta ridicata la vot, neasteptata, este remarcabila.

"Ne aflam in fata unui moment de cotitura. Se impune o analiza foarte serioasa. Prezenta la vot de 62% este remarcabila. Fara indoiala ca si Victor Ponta a gresit", a mai spus Iliescu.

Ion Iliescu a declarat, luni, la RFI, despre rezultatul alegerilor prezidentiale, ca nu e obligatoriu ca Victor Ponta sa demisioneze din fruntea Guvernului, dar in partid va fi probabil un Congres extraordinar, pentru ca activitatea PSD a slabit. Intrebat daca Victor Ponta trebuie sa demisioneze din fruntea Guvernului, Ion Iliescu a spus:

"Nu e obligatoriu acum sa demisioneze din fruntea Guvernului. Guvernul trebuie sa-si duca misiunea o bucata de timp. Dar va fi o chestiune de analiza si in partid, in PSD, in legatura cu situatia existenta si chestiunea Guvernului este secundara". Despre o eventuala demisie a lui Victor Ponta din fruntea PSD, presedintele de onoare al PSD a spus ca nu doreste sa dea niciun fel de sugestii din acest punct de vedere, dar ca partidul este dator si probabil va fi un Congres extraordinar, care sa analizeze rezultatul campaniei pentru prezidentiale.

"Eu cred ca activitatea de partid pe de o parte a PSD-ului si activitatea vie a unui partid de dimensiunea unui partid de masa, cum este PSD-ul, a slabit. Si Ponta a facut... sigur, un om mai tanar, cu mai putina experienta, inclusiv de partid, el a intrat in partid in anul 2000, a fost adus de Nastase si format de Nastase in activitatea guvernamentala, n-avea experienta politica de partid si asta s-a simtit in functionarea partidului. Or infruntarea democrata, forta fortelor politice care-si sustin niste candidati este esentiala.

Si eu cred ca PSD-ul de asta data s-a aflat slabit si a avut o prestatie, o prezenta, ca forta a militantilor partidului slaba, nu pe masura confruntarii (...). Ponta e un tanar meritoriu, cu multe calitati, dar n-a avut acest suport, aceasta incarcatura, de relatie cu partidul propriu si cu o masa de oameni care sa fie rezervorul stabil de sustinatori", a spus Iliescu.

Dan Sova cere demisia lui Liviu Dragnea

Pe de alta parte, surse din PSD sustin ca, in cursul zilei de luni, membri importanti ai partidului, intre care Dan Sova, Marian Vanghelie, dar cativa parlamentari, vor merge la sediul central al formatiunii si vor cere demisia presedintelui executiv Liviu Dragnea, in ura rezultatului alegerilor.

Dan Sova considera ca Liviu Dragnea "trebuie sa faca un pas inapoi" din functia de presedintele executiv al PSD, in urma rezultatelor de la alegerile prezidentiale.

"Rezultatul s-a vazut la urne si nu este nimic mai mult de comentat, cetatenii romani au decis, este un rezultat pe care il acceptam si, fireste, asa cum a subliniat si Victor Ponta, poporul nu greseste niciodata. Cand urnele vorbesc, politicienii trebuie sa taca", a spus Sova. El a adaugat ca, din punct de vedere al rezultatului, nu e nimic de spus si pentru urmatorii cinci ani vom avea un presedinte in persoana lui Klaus Iohannis.

Sova a fost intrebat despre opinia exprimata de Robert Negoita privind iesirea de la guvernare a PSD. "Nu sunt de acord cu acest lucru, Guvernul guverneaza in baza programului care a primit in 2012 un vot la urne de 60%. Deci iesirea de la guvernare, daca ma intrebati pe mine, personal, nu o vad ca fiind fezabila, dar va fi o analiza in interiorul PSD", a mai spus el.

Vicepresedintele PSD Robert Negoita a declarat, luni, ca, dupa votul de duminica, ar trebui sa se dea ocazia echipei lui Klaus Iohannis sa vina sa guverneze.

Citeste si: Robert Negoita cere retragerea PSD de la guvernare. Reactia lui Liviu Dragnea, al doilea om din partid

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO