2010, cel mai calduros an din istorie! De joi, 35 de grade la umbra
UPDATE: V-ati plans ca iarna a fost prea lunga si primavara ploioasa si rece? Atunci pregatiti-va, de acum inainte, pentru cel mai fierbinte an de cand se fac inregistrari meteorologice.
Cercetatorii britanici si americani vin cu acest avertisment, iar romanii confirma. De marti, temperaturile vor urca vertiginos.
Pana acum, cel mai fierbinte an din toate timpurile pe tot globul a fost 1998. Specialistii cred insa ca 2010 o sa bata recordul. La aceasta tendinta de incalzire care a inceput inca de la sfarsitul anilor '70 se adauga si fenomenul numit El Nino.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In mod normal, organismul uman are capaciatea de a se adapta la temperaturi extreme, indiferent ca sunt foarte ridicate sau foarte scazute. Problema este ca arsita vine dintr-o data. In trei zile, temperatura va creste cu zece grade.
Un om sanatos nu va resimti cresterea brusca decat ca pe un disconfort general. Asta pentru ca organismul va incerca sa-si mentina temperatura, in timp ce afara vor fi din ce in ce mai multe grade. Probleme vor avea insa cei la care adaptarea se face mai greu, cum ar fi persoanele in varsta, cei care se stiu bolnavi si copiii sub un an.
Mai rau este ca, in curand, penele de curent se vor intoarce in vietile noastre. Reteaua de electricitate va fi supra-solicitata cand vor porni toate aparatele de aer conditionat. Ca sa nu mai punem la socoteala faptul ca vom plati facturi mult mai mari.
In urmatoarele trei zile, in Romania temperatura va creste cu zece grade. Chiar de marti incepe sa se incalzeasca in toata tara. Cel mai mult in partea de sud, unde de altfel meteorologii se asteapta ca joi sa fie si cea mai calduroasa zi de pana acum: cu maxime de 35 de grade.
Chiar daca in zonele sudice va fi frumos, este posibil ca in nord si nord vest, in Maramures si in Nordul Carpatilor Orientali, ploile din ultimele zile sa continue.
Mai mult, cercetatorii din cadrul centrului independent Met Office si NASA vor publica in curand date care arata ca aceasta tendinta de incalzire ar putea continua pe tot parcursul anului.
James Hansen, directorul Institutului Goddard pentru Studii Spatiale (Giss) din cadrul NASA, a declarat: "Temperatura globala medie din ultimele 12 luni a fost cea mai ridicata din ultimii 130 de ani". El a precizat ca decembrie si februarie au fost printre cele mai calduroase luni din perioada respectiva.
"In Europa a fost o iarna rece, dar, la nivel global, perioada ianuarie-martie a fost printre primele sapte cele mai calduroase inceputuri de an din istorie", a declarat si Vicky Pope, din cadrul Met Office, adaugand: "Acest an are peste 50% sanse sa fie cel mai cald din istorie".
Temperatura medie globala se bazeaza pe masuratorile facute de mii de statii de monitorizare si sateliti. Acestea sunt inregistrate si analizate independent de Met Office, Giss si Centrul national pentru date privind clima din North Carolina.