Cele 2 membre ale grupului rus Pussy Riot, Maria Alehina si Nadjda Tolokonnikova, au fost eliberate

Pussy Riot

Cea de-a doua membra a grupului contestatar rus Pussy Riot, Nadjda Tolokonnikova, detinuta la Krasnoiarsk (Siberia) a fost eliberata luni dupa ce a fost amnistiata, potrivit contului de Twitter al sotului ei, Piotr Verzilov, scrie AFP.

"Nadia este in libertate", anunta contul grupului Voina, care publica o fotografie cu tanara inconjurata de jurnalisti.

Tolokonnikova, in varsta de 24 de ani, a parasit spitalul penitenciarului in care isi ispasea pedeapsa si a fost intampinata de sotul ei.

Cealalta membra incarcerata a grupului, Maria Alehina, in varsta de 25 de ani, a fost eliberata cu cateva ore inainte.

Citește și
Pussy Riot
Membra Pussy Riot povesteste ororile din inchisorile Rusiei. "Ma tem pentru viata mea"
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

"Maria Alehina si-a regasit libertatea", a declarat avocatul sau Piotr Zaikin pentru RIA Novosti. "Toate documentele au fost completate si semnate", a precizat el.

"Ea a fost pusa in libertate astazi, in jurul orei 09.00", a declarat Elena Nikisova, purtatoarea de cuvant a serviciului de aplicare a pedepselor (FSIN) din regiunea Nijni-Novgorod (Volga).

"Nu stiu care sunt proiectele ei pentru perioada urmatoare", a adaugat ea.

Una dintre avocatele tinerei, Irina Hrunova, a afirmat pentru AFP ca Maria Alehina a fost eliberata si ca a fost dusa direct cu masina penitenciarului la gara, in absenta avocatului, "fara indoiala pentru a evita agitatia mediatica".

Potrivit lui Hrunova, Nadejda Tolokonnikova, detinuta la Krasnoiarsk, ar urma sa fie eliberata in curand.

Alehina si Nadejda Tolokonnikova ar fi trebuit sa iasa din inchisoare la inceputul lui martie, insa ele au fost amnistiate saptamana trecuta.

Cele doua femei din trupa Pussy Riot ispaseau o pedeapsa de doi ani de inchisoare pentru ca au cantat, in februarie 2012, o "rugaciune punk" impotriva lui Vladimir Putin in catedrala din Moscova.

Presedintele Vladimir Putin a declarat in octombrie 2012 intr-un interviu ca cele doua femei "au primit ceea ce au vrut", anuland prin aceasta declaratie orice speranta a celor doua artiste de a fi eliberate.

Membrele grupului contestatar nu au aratat niciodata vreun semn ca ar regreta fapta pentru care au fost condamnate.

"Voi contesta condamnarea mea pana la capat, voi duce cazul in fata Curtii Supreme din Rusia", declara recent Nadejda Tolokonnikova, din cusca rezervata, potrivit procedurilor din justitia rusa, persoanelor judecate.

"Nu-mi recunosc vinovatia si nu o voi recunoaste. Consider ca nu a fost o greseala, asa cum afirma administratia inchisorii, ci o forta, pentru ca am principii si vreau sa le apar", a adaugat ea.

Nadejda Tolokonnikova a spus ca a primit cateva mii de scriisori de sprijin in inchisoarea pentru femei in care isi ispaseste pedeapsa. Ea i-a felicitat, totodata, in fata judecatorului, pe miile de manifestanti care s-au mobilizat recent pentru a protesta fata de condamnarea opozantului Alexei Navalny la cinci ani de inchisoare.

"Ma felicit pentru faptul ca exista astazi in Rusia tot mai multi oameni care isi sacrifica confortul personal pentru a protesta in fata unor nedreptati", a declarat ea.

Cererea de eliberare conditionata a Nadejdei Tolokonnikova a fost refuzata in prima instanta in luna aprilie.

In februarie 2012, trei tinere femei din grupul Pussy Riot - Nadejda Tolokonnikova, Ekaterina Samutevici si Maria Alehina - au urcat pe masa din altarul catedralei ortodoxe Hristos Mantuitorul din Moscova, pentru o "rugaciune punk", in care au invocat-o pe Fecioara Maria, cerandu-i sa il alunge de la putere pe Vladimir Putin.

Inregistrarea video a acelui moment artistic, difuzata pe internet, a facut senzatie, la doua saptamani dupa alegerea lui Vladimir Putin pentru un nou mandat prezidential.

Membrele trupei Pussy Riot au declarat ca au dorit sa denunte, totodata, "intelegerea secreta dintre Biserica si Stat".

Cele trei femei au fost condamnate, pe 17 august 2012, la doi ani de inchisoare fiecare, pentru "huliganism" si "incitare la ura religioasa".

Condamnarea pentru Tolokonnikova si Alehina a fost confirmata in apel pe 10 octombrie 2012, in timp ce Samutevici a fost eliberata in urma acestui proces, dupa ce a reusit sa dovedeasca in instanta ca a fost retinuta de paznicii catedralei inainte de a putea sa ia parte la acel concert protestatar.

Condamnarea celor trei membre ale grupului Pussy Riot i-a atras Guvernului rus numeroase critici din strainatate, dar si din Rusia, numeroase personalitati considerand ca pedeapsa este disproportionata in raport cu gravitatea faptelor comise.

Tinerele au avut sustinerea unor cantarete celebre precum Madonna si Yoko Ono, iar un documentar despre procesul lor a castigat premiul special al juriului la Festivalul de film Sundance.

Totodata, peste 100 de muzicieni de renume, precum Paul McCartney, Madonna, Adele, Elton John, Bryan Adams, Pete Townshend si membrii trupelor rock U2, The Clash si Coldplay au cerut in mod public, marti, intr-o scrisoare deschisa, eliberarea din inchisoare a celor doua tinere din grupul Pussy Riot.

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Gratiat, dar trimis in exil. Miza gratierii subite a lui Mihail Hodokovski de catre Vladimir Putin
Gratiat, dar trimis in exil. Miza gratierii subite a lui Mihail Hodokovski de catre Vladimir Putin

Dupa ce a fost gratiat subit, lui Mihail Hodokovski i s-a indicat apoi drumul catre exil. "A fost trezit in toiul noptii de directorul inchisorii, care l-a intrebat daca accepta sa plece in strainatate", a povestit cineva implicat in eliberarea lui.

Membra Pussy Riot povesteste ororile din inchisorile Rusiei.
Membra Pussy Riot povesteste ororile din inchisorile Rusiei. "Ma tem pentru viata mea"

Epuizare totala, igienica catastrofala si forta bruta. Cu asta se confrunta Nadezhda Tolokonnikowa, membra Pussy Riot, in inchisorile din Rusia.

Membrele formatiei Pussy Riot, condamnate la doi ani de inchisoare cu EXECUTARE
Membrele formatiei Pussy Riot, condamnate la doi ani de inchisoare cu EXECUTARE

Cele trei tinere rusoaice din trupa Pussy Riot care au indignat autoritatile cu "rugaciunea lor punk" au fost gasite vinovate pentru huliganism.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.