Taifunul Usagi a facut cel putin 25 de morti in sudul Chinei

taifun

Taifunul Usagi a provocat moartea a cel putin 25 de persoane in provincia Guangdong, in sudul Chinei, a anuntat luni postul national de televiziune CCTV pe site, citat de AFP.

Taifunul Usagi, cea mai puternica furtuna tropicala din acest an in lume, a provocat moartea a cel putin 25 de persoane in provincia Guangdong, in sudul Chinei, si a paralizat aeroportul din Hong Kong, unde zeci de mii de pasageri erau blocati luni, relateaza AFP.

Insotit de ploi torentiale si rafale de vant ce atingeau 165 de kilometri pe ora, Usagi ("iepure" in japoneza) a lovit coasta chineza duminica, spre ora locala 19.40 (14.40, ora Romaniei) la nivelul orasului Shanwei, provocand moartea a cel putin 25 de persoane, a anuntat postul national de televiziune chinez CCTV pe site-ul sau de Internet.

Un prim bilant provizoriu anunta trei morti in China continentala. Potrivit agentiei de presa China Noua, doua persoane au murit in provincia Guangdong, in urma caderii unui copac.

Un alt locuitor din aceeasi provincie a fost ucis de un geam care s-a spart, iar o femeie, a carei barca de pescuit s-a rasturnat, a fost data disparuta.

Citește și
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Dupa ce a lovit sambata Taiwanul si Filipine, furtuna si-a continuat traiectoria, dar aproape a evitat Hong Kongul, trecand mai la nord decat s-a prevazut.

Toate trenurile de mare viteza cu plecare din Canton, capitala provinciei Guangdong, au fost anulate, dar si sute de zboruri de pe aeroporturile din Canton, Shenzhen si Hong Kong.

Peste 47.000 de barci de pescuit au ramas in porturi, in timp ce scolile au fost inchise in 14 sate.

Potrivit Centrului National chinez de Meteorologie, citat de CCTV, Usagi urmeaza sa slabeasca in intensitate pe teritoriul Chinei, furtuna indreptandu-se spre nord-vest.

La Hong Kong, Aeroportul International Chek Lap Kok a fost paralizat o parte a zilei de duminica si in cursul noptii de duminica spre luni.

Birourile companiilor aeriene au fost asediate de catre pasageri, care sperau sa-si modifice rezervarile, dupa ce grupul Cathay Pacific a anuntat anularea tuturor zborurilor incepand de duminica, ora locala 18.00 (13.00, ora Romaniei).

Numeroase companii aeriene au urmat exemplul Cathay, astfel incat putine avioane au aterizat sau decolat dupa ora locala 18.00 (13.00, ora Romaniei). Zborurile provenind din numeroase orase, mai ales din Londra, Sydney si Chicago, au fost anulate si zeci de mii de persoane au ramas blocate in fosta colonie britanica.

Luni dimineata, pasagerii aflati in asteptare erau informati ca sansele de a se imbarca cursul zilei sunt minime, din cauza intarzierilor acumulate.

Bursa din Hong Kong era inchisa in cursul diminetii, dar ar trebui sa se deschida la pranz.

Companiile de transport maritim care opereaza in portul din Hong Kong, unul dintre cele mai active din lume, si-au intrerupt activitatea inca de sambata seara, numeroase petroliere gigant ramanand blocate in canalele de acces, in apropiere de malul marii.

"Am crezut ca este un tsunami"

Usagi a lovit sambata Taiwanul si Filipine, soldandu-se cu cel putin doi morti si privand de curent electric zeci de mii de locuinte.

Taifunul s-a indreptat initial spre Insulele Batane, in nordul Filipinelor, in cursul noptii de vineri spre sambata, cu rafale de vant ce atingeau 250 de kilometri pe ora, afectand linii telefonice si culturi agricole.

In Taiwan, autoritatile au evacuat aproape 3.000 de persoane. Sate situate in comitatul Pintung, in sudul Taiwanului, au fost inundate, iar locuitorii lor au fost evacuati de catre armata.

"Am crezut ca este un tsunami, n-am mai vazut asa ceva in viata mea", a marturisit o femeie in varsta de 60 de ani.

Regiunea este lovita frecvent de furtuni tropicale.

Taifunul Bopha a devastat sudul Filipinelor anul trecut, provocand inundatii si alunecari de teren care s-au soldat cu peste 1.800 de morti si disparuti, in timp ce peste un milion de persoane au fost stramutate.

In august 2009, taifunul Morakot a cauzat moartea a aproximativ 600 de persoane in Taiwan, majoritatea dintre ele fiind acoperite de alunecarile de teren din sud, una dintre cele mai tragice catastrofe naturale produse pe insula in ultimii ani.

In schimb, Hong Kongul este protejat de taifunuri, datorita normelor stricte de constructie. Cel mai grav taifun care a afectat Hong Kongul in ultimii 50 de ani este Wanda, soldat cu 130 de morti si 53 de disparuti in 1962.
 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Super-taifunul Usagi face ravagii in Asia. Hong Kong, la un pas de a fi un oras complet paralizat
Super-taifunul Usagi face ravagii in Asia. Hong Kong, la un pas de a fi un oras complet paralizat

Traficul maritim si aerian din Hong Kong era paralizat, duminica, in apropierea "supertaifunului" Usagi, cea mai puternica furtuna tropicala a anului, relateaza AFP.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Cine sunt candidații desemnați, până acum, la primăriile de sectoare din București. AUR nu a anunțat pe nimeni la 3 sectoare
Cine sunt candidații desemnați, până acum, la primăriile de sectoare din București. AUR nu a anunțat pe nimeni la 3 sectoare

Partidele politice au închis negocierile pentru desemnarea candidaților la primăriile de sector din București. La fiecare dintre cele șase primării s-au înscris cel puțin câte trei candidați.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.