Salah Abdeslam, suspect-cheie in atentatele de la Paris, acuzat de "crime teroriste". Avocat: "A recunoscut ca a fost acolo"

Ultimul update: Marti 22 Martie 2016 07:09
Data publicarii: Sambata 19 Martie 2016 16:25
Categorie: Internaţional
avocatul lui Salah Abdeslam

Salah Abdeslam, suspect-cheie in atentatele de la Paris, va refuza extradarea sa in Franta, a anuntat sambata la Bruxelles avocatul sau Sven Mary, precizand ca Abdeslam, ranit la picior, a fost plasat 'sub mandat de arestare', relateaza AFP.

El a fost inculpat pentru "crime teroriste si participare la activităţile unui grup terorist" in cadrul anchetei privind atentatele de la 13 noiembrie 2015, a anuntat sambata parchetul federal belgian.

Un complice, 'asa-numitul Monir Ahmed Alaaj alias Amine Choukri', arestat in acelasi timp vineri la Bruxelles, a fost inculpat pentru acelasi capete de acuzare si plasat in detentie, a precizat parchetul intr-un comunicat.

Amid Aberkan, proprietarul locuintei unde cei doi fugari au fost arestati in cartierul Molenbeek din Bruxelles, a fost inculpat pentru 'participare la activitatile unui grup terorist si ascunderea unor criminali' si a fost retinut. Un alt membru al familiei Aberkan, Djemila M., a fost acuzata de 'participare la activitatile unui grup terorist si ascunderea unor criminali', insa nu a fost privata de libertate, conform sursei citate.

In cele din urma, o alta femeie, Sihane A., 'a fost pusa in libertate fara a fi inculpata'. Salah Abdeslam a fost audiat la nou sambata dupa-amiaza de un judecator de instructie la sediul politiei federale de la Bruxelles.

"Ceea ce va pot spune este ca el colaboreaza cu justitia belgiana. Intr-o ora, vom fi din nou (in fata instantei), in baza mandatului de arestare european, in care Franta cere extradarea sa, si pot deja sa va anunt ca vom refuza extradarea sa in Franta", le-a declarat avocatul jurnalistilor la sfarsitul unei audieri la sediul politiei federale din Bruxelles.

"Vom vedea mai intai daca mandatul de arestare european este legal si apoi vom vedea", a explicat avocatul Sven Mary.

Pentru a autoriza predarea sa catre justitia franceza, magistratii belgieni nu trebuie sa examineze fondul cauzei, ci doar sa decida cu privire la respectarea procedurii in vigoare.

Salah Abdeslam, arestat vineri in cartierul Molenbeek din Bruxelles dupa patru luni in care a fost dat in urmarire, este 'tintuit la pat' pentru ca a fost 'impuscat in picior', a declarat avocatul Mary, ales vineri de familia lui Salah Abdeslam pentru a-l apara si care si-a intalnit clientul sambata timp de '10 minute'.

Intrebat de reporteri daca clientul sau a confirmat ca a fost prezent la Paris pe 13 noiembrie, ziua atacurilor in care au fost ucise 130 de persoane, Sven Mary raspuns: 'Da, a fost'.

Presedintele francez Francois Hollande a declarat vineri seara ca asteapta ca Belgia sa-l extradeze "cat mai curand posibil" in Franta.

"Este normal ca Salah sa fie extradat si cazul sa fie instrumentat de justitia franceza", a declarat ministrul belgian de interne, Jan Jambon.

Salah Abdeslam este suspectat ca a avut un rol logistic foarte important in atacurile de la Paris, revendicate de gruparea Stat Islamic (SI).

Operatiunea dramatica prin care a fost capturat Salah Abdeslam. Obama l-a felicitat pe presedintele Hollande

Operatiunea dramatica prin care a fost capturat Salah Abdeslam. Obama l-a felicitat pe presedintele Hollande

FULLSCREEN
Salah Abdeslam, suspect-cheie in atentatele de la Paris, acuzat de "crime teroriste". Avocat: "A recunoscut ca a fost acolo"
  • /

Sursa: Pro TV

atac Kabul

Atac în Kabul asupra unui convoi NATO. Sunt cel puţin 5 răniţi

Alegeri parţiale pentru Senatul Franţei, la care candidează şi o tânără romă din România

Atac cu acid în Londra. Adolescent de 15 ani, reținut

Alegeri în Germania. Angela Merkel ar putea avea nevoie de aliaţi

Mexic, lovit de un nou cutremur, cu magnitudinea de 6,2

Frida, labradorul care a devenit simbol al speranței după cutremurul din Mexic

Vulcanul Mount Agung, Bali

Alertă în Bali. Vulcanul Mount Agung ar putea erupe în orice moment

Marile puteri mondiale cer reformarea structurii Consiliului de Securitate

China impune noi sancţiuni Coreei de Nord. Benzina a ajuns la 2 dolari litrul în Phenian

Kurzii nu renunță la referendum. Erdogan: „Amenință securitatea regiunii”

Iranul a testat cu succes o rachetă balistică

Un baraj din Puerto Rico s-a rupt după uragan. Locuitorii sunt evacuaţi. VIDEO