Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

"NATO este invechit". Declaratia facuta de Donald Trump inaintea Summit-ului nuclear de la Washington

Donald Trump

Trump si-a intensificat criticile la adresa NATO, cerand o 'reajustare' a Aliantei in contextul luptei antiteroriste, semnaland ca ar putea permite Japoniei si Coreii de Sud sa-si construiasca propriile arme nucleare pentru a nu mai depinde de SUA.

Presedintele Barack Obama va fi gazda summitului de securitate nucleara ce va avea loc joi si vineri la Washington si la care vor fi prezente 56 de delegatii.

Chiar daca in centrul reuniunii se va afla prevenirea terorismului nuclear, punctele de vedere ale lui Donald Trump ar putea constitui de asemenea un subiect de discutie, mai ales in culisele summitului.

'NATO este invechit', a afirmat Trump intr-un interviu acordat duminica postului ABC, insistand ca Alianta Nord-Atlantica a fost creata intr-o epoca diferita, cand principala amenintare pentru Occident era Uniunea Sovietica.

In prezent, NATO este prost echipat pentru a lupta impotriva terorismului si produce costuri prea mari pentru Statele Unite, considera Trump.

'Ar trebui sa reajustam NATO (...) el poate fi redus si poate fi reconfigurat; ii poti spune NATO, dar va fi modificat', a declarat miliardarul american.

La 21 martie, el afirma ca SUA ar trebui sa-si reduca sprijinul financiar fata de Alianta, creata in 1949 dupa Al Doilea Razboi Mondial si devenita un bastion impotriva expansiunii sovietice.

Rusia nu va lua parte la summitul nuclear de la Washington, in schimb China va fi reprezentata de presedintele Xi Jinping.

Presedintele american Obama a declarat deja ca SUA vor reevalua eforturile internationale de lupta impotriva Statului Islamic in urma atentatelor de martea trecuta de la Bruxelles.

Reactionand la declaratiile contracandidatului sau republican, senatorul Ted Cruz a numit opiniile acestuia cu privire la NATO drept 'catastrofal de prostesti', iar pe Trump 'depasit de situatie'.

'Abandonarea Europei, retragerea din cea mai de succes alianta militara a timpurilor moderne, este cu totul lipsita de sens', a afirmat senatorul Cruz, estimand ca aceasta ar insemna 'predarea unei victorii uriase catre Putin, unei victorii uriase catre ISIS'. Ted Cruz a declarat ca, daca va fi ales presedinte, abordarea sa fata de Statul Islamic va fi 'sa-i ingroape in uitare intr-o ploaie de bombe'.

Declaratii controversate a facut Trump si intr-un interviu pentru The New York Times, afirmand ca ar fi dispus sa retraga trupele SUA din Japonia si Coreea de Sud daca aceste doua state nu vor finanta in mai mare masura gazduirea militarilor americani. In Japonia sunt desfasurati in jur de 50.000 de militari, iar in Coreea de Sud 28.500.

Intr-o conferinta de presa sustinuta luni la Tokyo, seful de cabinet al premierului, Yoshihide Suga, a afirmat ca nu exista 'nicio schimbare' in politica Japoniei de a nu detine, construi sau achizitiona arme nucleare, el reiterand ca, indiferent cine va fi viitorul presedinte al SUA, alianta cu Washingtonul va ramane in centrul diplomatiei japoneze, fiind vitala pentru stabilitatea regionala si mondiala.

La randul sau, Coreea de Sud a declarat ca nu exista nicio modificare in angajamentul sau fata de tratatul de aparare reciproca, ce statueaza parteneriatul militar cu Statele Unite.

 

Sursa: Agerpres, Data publicarii: 28 Martie 2016
Citeste mai multe despre: Donald Trump, NATO, Barack Obama, summit,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed